Kubera: Chcete zpět dobu, kdy měli v sámošce jen kompot a chleba...

20.10.2012 14:00

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži, dva politici. Jsou z opačného politického spektra, zatímco jeden z nich - Jiží Koskuba - je poslancem ČSSD, Jaroslav Kubera je senátorem za ODS. Přesto se mnohdy v názorech a pravidelných komentářích uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz shodují. Bude tomu i tentokrát? Tématem jsou volby 2012 a to, jakým směrem se zřejmě bude ČR v důsledku počtu hlasů ve volebních urnách ubírat.

Kubera: Chcete zpět dobu, kdy měli v sámošce jen kompot a chleba...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Co podle obou oslovených mužů ukázali v právě končících krajských a senátních volbách Češi? Nutno připomenout, že po velkém volebním úspěchu komunistů se rozpoutala místy až hysterie, která hlásala, že Česko brzy v důsledku toho čeká návrat do totality. Byly ty reakce přehnané?

„Hysterie na místě není, ale je třeba pamatovat, že svoboda se těžko nabývá a rychle ztrácí. Oni už ti komunisti teď ani třeba to znárodňování netají. Samozřejmě tomu tak neříkají, bylo to označeno jako převzetí. Každopádně o tom už nenápadně mluví. Jde o plíživý proces a pak už není cesta zpátky,“ varuje hned v úvodu svého komentáře senátor Jaroslav Kubera.

A připomíná, že pro mladé lidi asi není ten výsledek tak dramatický, protože oni neznají, co by návrat komunistů mohl obnášet - nebyli ani na světě. "Ale ti, co prožili dvě třetiny života v totáči, jsou na to pochopitelně háklivější. Jestli někdo chce zpátky do doby, kdy v sámošce měli jen švestkový kompot a chleba, tak ať si tak žije dnes, ať nekupuje ty další věci, co jsou na trhu a určitě mu peníze budou stačit,“ poradil dále prostřednictvím ParlamentníchListů.cz senátor, který se v pátek a v sobotu ucházel ve druhém kole voleb o obhájení svého senátorského křesla.

To, že krajské volby o minulém víkendu byly tvrdou lekcí pro celou pravici, ODS nevyjímaje, neznamená jmenovitě přímo pro Kuberu porážku. Byl totiž jeden z mála, komu se i pod stranickou značkou ODS dařilo. Spolu s exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem vyšlo najevo,  že všichni voliči ODS nezatracují.

Koskuba: Výsledek voleb je jednoznačný, vládní strany dostaly na frak

"Nejsem politolog, analytik ani renomovaný komentátor. Mohu proto vyjádřit jen svůj skromný osobní názor. A přiznávám, že bez ohledu na dva roky strávené ve sněmovně, názor toliko obyčejného člověka. Současný parlament totiž rozhodně není tím pravým exkluzivním prostředím, kde je možné plnými plícemi vdechovat všeobjímající a naplňující genialitu. To však neznamená, že to tam není škola. A nejen života. Dovoluji si proto vypůjčit slova dosluhujícího pana prezidenta: Výsledek voleb je tak jasný, jednoznačný a srozumitelný, že žádné složité interpretace k němu nejsou nezbytné. Výsledku voleb každý rozuměl a vyvodil si z nich sám pro sebe patřičné závěry. Stručné, trefné, profesionální vyjádření. Tohle mohu jenom těžko trumfnout," reagoval na první otázku pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Podle něj jednoznačně vládní strany dostaly na……  "Nu na to, na frak. A je pitomost, že to je jenom nějaká daň za nezbytné reformy. Je to mimo jiné účet za zpackané reformy, hrubé porušení předvolebních slibů, aroganci moci, korupci, za neexistující morálku. Kdo seje vítr, sklízí bouři, praví jedno přísloví. Ale když se na to koukneme z tohoto úhlu, tak to zase ty volby pro ně nedopadly ještě tak lze. Nebyly však bity samy. Ono ani stranám či spíše straničkám nejen našich zhrzených expředsedů se právě moc nevedlo. Zvláště Velký Jirka jistě musel zkousnout hodně hořké sousto. Takový je však život, a tím i historie. Oni dokonce i mnozí opravdu velicí vůdci často nevěřili svým upřímným poradcům a raději se obklopovali pochlebovači. A byly z toho pak podstatně větší maléry – viz kupř. Stalin nevěřící zprvu generálu Žukovovi," připomněl i historii poslanec Koskuba.

Zdůraznil však to, že je třeba, aby si i on zametl před vlastním prahem. A to přesto, že jeho ČSSD je označována za vítěze voleb. "Přitom jsme přišli o docela dost krajských mandátů. Bylo by proto vhodnější si jako největší opoziční demokratická strana přiznat, že než říkat zvítězili, je vhodnější slovíčko uspěli. I tak - díky Bohu a voličům," konstatoval Koskuba.

Češi zabodovali

Ptal se proto dál, kdo tedy vlastně vyhrál? "To je přeci, bohužel, jasné. A znovu si dovoluji odkázat na tentokrát pro mne naprosto přijatelný a srozumitelný komentář pana prezidenta. I co se týče eventuální otázky proč se tak stalo. Mimochodem přímo po volbách to dosti výstižně vysvětlil sám předseda rudých pan Filip, kdy, byť ironicky, poděkoval panu Nečasovi za trvalou předvolební kampaň právě ve prospěch komunistů. Češi tak jako voliči u mne tentokrát dost zabodovali. Nejen, že přišli k urnám, ale i jejich vzkaz je jasný. Už nikdo nepřemluvil dědka, bábu. Už nenaletěli na nové strany a populisticky slibovanou novou politickou kulturu. A až překvapivý úspěch jedné z opozičních parlamentních stran spíše než jako ztrátu paměti národa beru jako oprávněný voličský truc. Mezi námi, vždyť právě samotní voliči a jejich všední problémy mnohé z politiků a stran jaksi v době mezi volbami zase až tak moc nezajímají. To už si zřejmě zasloužilo jisté plivnutí do tváře," myslí si sociálnědemokratický poslanec .

I proto zdůraznil, že to přišlo v této podobě. Možná prý proto, že chytrý se učí na chybách druhých, hloupý pak vlastních.

"Pevně doufám, že naši oranžoví čelní představitelé patří do skupiny první. To osudy „načalstva“ koaličních stran mne zase až tak moc netrápí. Ostatně vládnou již dost dlouho. A co z toho vzešlo, to lidé vidí i cítí. Byť prý už v Čechách máme 17 100 dolarových milionářů. Ale ono je nás přes 10 miliónů, že?" uzavírá první téma pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Jaký trend lze v ČR očekávat?

Ihned po oznámení výsledků krajských voleb a výsledků prvního kola senátních voleb, se objevily hlasy o tom, že došlo k jistému, avšak zcela zásadnímu průlomu v Česku. A ne všichni ho pochopitelně vítali, protože spíše než vítězství sociální demokracie, hovoří se hlavně o vítězství KSČM. Znamená to tedy, že zemi pohltí opět komunisté? Nebo třeba dokonce náznak blížícího se konce kapitalismu, jak zmínil v minulých dnech pro ParlamentníListy.cz například zkušený zahraniční zpravodaj Jan Petránek?

"Nejsem Sibyla. Počkejme si raději ještě na výsledky voleb senátních. Pevně doufám, že nám to vyjde. Ústavní většina v Senátu by totiž vůbec nebyla nejen z mého opozičního pohledu špatná věc. Také jsem napjatý, zda-li se už konečně podaří prolomit ty věčné pravicové „senátorské“ volby Pražanů. Bylo by to minimálně příjemné. Nemyslím si totiž, že zase až tak skutečně všem se dobře žije v našem hlavním městě. I tady totiž těch spokojených valem ubývá. Škoda jen, že jsem tentokrát byl jenom „pozorovatel“. Krajské volby v Praze budou až za dva roky a moje Praha 9 svého senátora tentokrát nevolí. Na Praze 8, kde přes 20 let pracuji ve špitále, se zase náš kandidát do 2. kola, byť těsně, vůbec nedostal. Trumfli nás tam totiž dokonce rudí s panem Dolejšem," uvedl v komentáři pro ParlamentníListy.cz dále Jiří Koskuba.

Podle něj tedy moudřejší budou všichni Češi spíše po nadcházející schůzi sněmovny. "Uvidíme, jakými skutečnými rebely ti modří vzbouřenci jsou. Obávám se však, aniž bych chtěl urazit, že skutečným důvodem jejich rebelie není utrpení prostého lidu. To by totiž povstali již dávno. Dokonce mne mrazí při představě z jejich požadavků, kdy mimo jiné zachování současných již tak vysokých pásem DPH by země měla vykoupit prodejem té trošky zbývajícího nerozkradeného státního majetku. Přesto nezbývá, než jim vlastně fandit. Jinak se této nemilované vlády předčasně nezbavíme," konstatoval poslanec.

Živit se poctivou prací? To je těžké a vědí to i politici

Jak dodal, obává se, že mnohým ve sněmovně dávno dochází, že s pádem vlády zřejmě navždy ztratí svůj poslanecký mandát, a tím i výhody z něho plynoucí. Což může být dost značnou motivací ke kompromisu.

"Nepodceňujme zase až tak naše politiky. Že živit se toliko poctivou prací je zvláště v dnešní době velmi nesnadné, vědí dokonce i ti, co nikdy nepracovali. A v tom je, bezpochyby, jistý problém. Nu co, musíme doufat. Ostatně mezitím jsme po rumu zase díky moudré EU přišli o marmeládu, pomazánkové máslo. Bezpochyby možná větší ztráta, než zánik Nečasova kabinetu. Pan premiér mi jistě promine. Jenže tohle za nás Brusel fakt neudělá. Ani kdyby se mu náš předseda vlády postavil. Pochopitelně kvůli bankéřům. Lid už není až tak zajímavý. On totiž jaksi v drtivé většině mezi těch výše jmenovaných 17 100 úspěšných nepatří. A navíc ošklivě hlasoval…" uzavřel komentář právě uplynulého týdne Jiří Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…