Mirek Kalousek dobře počítá. Kubera o pádu Nečase a o tom, co může přijít

02.02.2013 11:13 | Zprávy

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU. Názory dvou mužů opačného politického spektra - senátora ODS Jaroslava Kubery a poslance ČSSD Jiřího Koskuby v aréně pravidelných komentářů uplynulých dnů. Tentokrát se pro ParlamentníListy.cz vyjadřovali k tomu, zda a proč by mohlo dojít k pádu vlády pod taktovkou TOP 09, i například o tom, zda je možné, že se Kubera stane předsedou ODS.

Mirek Kalousek dobře počítá. Kubera o pádu Nečase a o tom, co může přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

„Zbavme se Nečase. Ať je předsedou Kubera,“ burcoval v minulých dnech místostarosta z Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS). Strana se totiž podle něho potápí jako Titanic. Proto by ji měli vést politici, kteří uspěli ve volbách. Co na to oba ParlamentnímiListy.cz oslovení muži?

„Nemyslím si, že se sluší motat do vnitřních problémů, jak cizích manželství, tak jiné strany. Navíc zcela upřímně přiznávám, že čím později do voleb si ODS svou těžkou krizi vyřeší, vyřeší-li vůbec, tím nejen pro nás oranžové lépe. Samozřejmě za předpokladu, že si volič všimne. A že my mu nabídneme opravdu stručné, jasné a srozumitelné řešení toho, co lidi a zem trápí. Pravda, snažíme se, ale… ono někdy méně je více. Lidi musí politikům rozumět, pak jim mohou i uvěřit. A v tomhle, s veškerou úctou, máme ještě značné rezervy. Jako jistý vzor bych si dovolil uvést třeba slovenského pana premiéra. Jeho projevy a formulace jsou přímější - a tím i mně bližší, lidštější. Nikoliv jenom proto, že ještě rozumím slovensky. Přitom nemíním pitvat jejich obsah. Nicméně počet hlasů odevzdaných jeho straně v posledních volbách svědčí pro to, že se od něj učit lze. Že to má jak smysl, tak přináší efekt. My jsme někdy moc složití,“ učinil v počátku komentáře na toto téma jistou sebereflexi poslanec Jiří Koskuba.

Nastoupit na kapitánský můstek ODS? To je jako převzít velení Titanicu 15. dubna…

Dodal, že svého bojovníka v názorové aréně ParlamentníchListů.cz - senátora Kuberu - si jako předsedu ODS představit dovede. „Byť mu to ani zase tak moc nepřeji, v tom dobrém nepřeji. Netvrdím, že s ním vždy souhlasím. Ostatně to patří k popisu mé práce. Ale na letitého politika mi připadá tak nějak 'normální'. Srozumitelný. Takových zase až tak moc není. Napříč politickým spektrem. Proč  by ho taky asi jinak jeho tepličtí měšťané tolikrát zvolili do silně odmodrávajícího Senátu, ne? Ale nastoupit právě nyní na kapitánský můstek ODS je asi stejně atraktivní, jako převzít velení Titanicu 15. dubna 1912. Pro vysvětlení - do ledovce totiž naboural ještě krátce před půlnocí 14. dubna. Navíc jak se tak koukám po současném rozbouřeném politickém moři, tak pochybuji, že potápějící se ODS někdo nějak pomůže. Stejně jako u Titanicu. Natož pak bystře manévrující další koaliční 'kapitán' Kalousek. Tak jedině ke dnu. Tomu bych ještě věřil. A na místě modrých kolegů bych se toho obával,“ přiznal dále Koskuba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…