Novým senátorem za Chrudim je prezident Agrární komory Veleba

20.10.2012 17:01

Senátní obvod Chrudim bude v horní sněmovně zastupovat prezident Agrární komory Jan Veleba (nezávislý), který porazil Tomáše Škarydu (ČSSD).

Novým senátorem za Chrudim je prezident Agrární komory Veleba
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Druhého kola voleb se v Chrudimi zúčastnilo asi 19,9 procenta voličů, tedy o téměř polovinu méně než před týdenm, kdy dorazilo k volebním urnám 40,4 procenta voličů. Veleba nyní získal 59,7 procenta hlasů, celkem tedy 13.500. Jeho soupeř Škaryd dostal podporu od 40,3 procenta volících, tedy od 9100 lidí. V prvním koleVelebu podpořilo zhruba 21 procent voličů, Škarydu 17,4 procenta.

Veleba po zvolení řekl, že voliči dali jasně najevo, že současný styl politiky je překonaný a chtějí něco jiného. "Moje priorita je celkem jasná, bude napřena k venkovu, zemědělství a potravinářství. Volební obvod 44 je pro to jako stvořený, protože tam je silné zemědělství a jeho potenciál se nevyužívá," řekl Veleba. Podle něj je nutné v politice také pracovat na návratu slušného chování a morálky.

Neúspěšný kandidát Velebu zkritizoval

Radní Kraje Vysočina a chotěbořský zastupitel Škaryd řekl, že výsledek voleb respektuje. Vítězství Veleby však označil za jednu z nejhorších variant pro celý volební obvod. "Naprosto mu chybí vztah k regionu, to je hlavní důvod," řekl Škaryd. Veleba však jeho výhrady odmítl. "Jsem osmým rokem šéfem Agrární komory a z toho titulu mám vztah ke všem regionům. Navíc mám docela dobré zkušenosti horních pater politiky či Bruselu, takže si myslím, že mám regionu co nabídnout," řekl Veleba.

Pětašedesátiletý Veleba usedne do senátního křesla po Petru Pithartovi (KDU-ČSL), který se tentokrát už volebního klání neúčastnil. Šéf Agrární komory kandidoval jako nezávislý. V čele českých zemědělců je od března 2005. Patřil k zakladatelům Strany venkova, z níž vystoupil v roce 2002. V roce 2010 úspěšně kandidoval do zastupitelstva Velkého Meziříčí jako bezpartijní za ČSSD.

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou a Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity a pracoval v různých funkcích na státních statcích. Od roku 1992 je spolumajitelem a jednatelem firmy JHYB, zaměřené na chov prasat.


 

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…