Reklama na autě větší než A4, to už je kampaň, poučovali senátory „hlídači kampaní“. A Kubera je za to stíral: A když si dám šest A4 vedle sebe?

30.08.2017 21:15

REPORTÁŽ Volební kampaň se bude nést udavačstvím těch, kdo budou poukazovat na chyby v ní. Tohle shrnutí Jaroslava Kubery sklidilo největší potlesk. Stalo se v jednacím sále Senátu, kam přišla většina "hlídačů kampaní" a vysvětlovali, jak budou posuzovat vedení a financování předvolebních kampaní.

Reklama na autě větší než A4, to už je kampaň, poučovali senátory „hlídači kampaní“. A Kubera je za to stíral: A když si dám šest A4 vedle sebe?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera pořádal seminář

"Naším cílem je najít, kde soudruzi udělali chybu," zacitoval z filmu Pelíšky místopředseda Senátu Jaroslav Kubera, který seminář "První zkušenosti s fungováním Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí", dále jen ÚDHPSH, do sídla horní komory parlamentu svolal. A bylo hodně veselo.

Žádný strašák na politiky

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

I předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, který odbornou debatu moderoval, si povzdechl: "Jde o věci, co nás trápí, a vyčíst je ze zákona je úkol téměř sisyfovský." Jde o výklad zákona o politických stranách a financování předvolebních kampaní. "Je třeba dát paragrafy do souvislosti s politickou realitou. Byrokracie je kolem toho hodně. Úřad by musel mít dvě stě zaměstnanců. Půjde o žaloby a soudy, co se potáhnou a společnost to nakonec ještě více rozdělí," doplnil Kubera s tím, že pro zákon nehlasoval.

Předseda ÚDHPSH Vojtěch Weis má pro správní a kontrolní činnost šest zaměstnanců. "Úřad by měl působit preventivně a ne jako strašák na politiky. Právní úprava je v mnoha ohledech velmi obecná. Nehodláme ale politické subjekty obtěžovat, abychom vykázali nějakou činnost," sdělil.

Velké nejasnosti jsou například ohledně agitace na sociálních sítích. Politici by se měli vyjadřovat hlavně na svých oficiálních politických stránkách. Taková agitace by pak měla nést informace o zadavateli a zhotoviteli. "Oficiální a soukromé profily s prezentací, za něž se poskytuje úplata, jsou součástí kampaně. Focení na ulici, když dáte za focení s babičkou té staré paní stovku, zaplatil jste a je to kampaň," řekl člen ÚDHPSH Jan Outlý.

Plakáty do A4 projdou

Vášnivé spory následovaly ohledně plakátů, které si podporovatelé vyvěsí třeba na vlastní plot či umístí na kapotu auta. "Do formátu A4 to označeno být nemusí, nad něj tam musí být uveden zadavatel a zhotovitel," podotkl další člen ÚDHPSH František Sivera. Sympatizant, který to udělá bez vědomí kandidující strany či hnutí, by se měl registrovat u ÚDHPSH.

"Takže někdo dá vedle sebe šest 'á-čtyřek', udělá z nich něco většího a bude to v pořádku," zašťoural Kubera. "To nebude možné," odpověděl Sivera. "Hlídači kampaní" například ale přiznali, že ohledně matoucí, zavádějící a negativní reklamy, která se bude strefovat do volebního soupeře, ještě nemají jasno. Výsledky jednání, kde padne nějaký verdikt, budou vyhlášeny na internetu. Ostatně internetové stránky ÚDHPSH už dostaly z části novou úpravu.

"Já bych se nedivil, kdyby vás po volbách někdo zrušil," ozvalo se sálem. Komunistický poslanec Leo Luzar prohlásil, že členové ÚDHPSH se zaobírají moc velkými detaily, přičemž by měli hlavně hlídat finance. "Jděte od stokorun ke sto tisícům korun. Musíte mít nějakou míru úměrnosti," radil s tím, že očekává návrhy na změnu zákona. "My nemůžeme rezignovat na zákon a řešit jen částky nad 100 000 korun. Musíme odpovídat na úplně všechny podněty," odvětil mu Weis.

Otázek přibylo

Ze setkání nakonec vyvstalo více otázek, než bylo odpovědí. Nicméně chybu nelze hledat na straně lidí z ÚDHPSH, kteří se poctivě snažili vše vysvětlovat, ale ve velmi obecném výkladu zmíněného zákona. "Právní úprava je nová a v mnoha ohledech nepřesná. Zákon si nějakou dobu musí prožít a pak mohou přijít návrhy na novelizaci. Nyní jsou předčasné," prohlásil Weis.

Jeho kolega Outlý poznamenal, že výkřiky o zrušení úřadu už považuje za určitou formu nátlaku. "České zákonodárství je v dezolátním stavu a nikdo s tím nechce nic dělat, všichni jen mluví," podotkl Kubera a ironicky dodal, že k žádnému zrušení úřadu nedojde, spíše vznikne nový úřad pro dohled nad ÚDHPSH.

"Volby proběhnou, udavačství naroste, společnost bude ještě víc rozhozená, proto je dobré, že přijdou Vánoce," perlil ještě Kubera a nakonec prohlásil: "Známe Čechy, ti už nyní vědí, jak to všechno obejdou." S ParlamentnímiListy.cz si už venku před budouvou postěžoval, že z toho málem dostal infarkt. A zapálil si další cigaretu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…