„Randákovci“ natřeli ministra Chalupu. To zas bude tunel za miliardy

17.03.2012 15:54 | Zprávy

Nadační fond proti korupci (NFPK) opět přišel se závažným obviněním. Tentokrát mu na mušce utkvělo ministerstvo životního prostředí v čele s Tomášem Chalupou (ODS). Vadí jim příprava zákona o elektroodpadu, která podle představitelů fondu utuží už tak monopolní postavení některých firem.

„Randákovci“ natřeli ministra Chalupu. To zas bude tunel za miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Finančník a bojovník proti korupci Karel Janeček

Ministerstvo za nízkého zájmu médií připravuje nový zákon o zpětném odběru výrobků s ukončenou životností. Podle NFPK, který založil finančník Karel Janeček, v něm má být ustanovení, že elektroodpad musí procházet pouze přes vybrané firmy, čímž hrozí, že „tunel na miliardy z veřejných prostředků bude pokračovat, a to s ještě větší intenzitou než doposud,“ varuje tisková zpráva NFPK.

Změna je nutná

Právní úprava nakládání s elektroodpadem v ČR vznikla v roce 2005 pod vedením bývalého ministra Libora Ambrozka (KDU-ČSL) a ministerstvo se hájí že změna zákona je nutná.

„Zákon o odpadech sice zapracoval povinnosti směrnice o odpadních elektrických a elektronických zařízeních a vyhláškou stanovil podrobnosti nakládání, ale prakticky se ukázalo, že mnoho ustanovení vedlo k rozporům, “ vysvětluje redakci tiskový mluvčí ministerstva Petr Kučera.

V letech 2006 – 2010 zákon o odpadech podle mluvčího nedoznal žádných zásadních změn, které by dnes opakující se problémy odstranily. Od nové právní úpravy si MŽP slibuje naprostou transparentnost. Té má být mimo jiné dosaženo tím, že napříště se likvidace elektroodpadu mohou účastnit jen akciové společnosti, u nichž je jasná vlastnická struktura. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

4:44 Přijde a začne vyhrožovat? Politici si podali Foltýna

Kdo nejde s námi, jde proti nám. Výhrůžky. Jako za Klementa Gottwalda. Takové a další komentáře padl…