Andrej Babiš na veřejné akci pálil do Kalouska a Fialy. Až pak si všiml kamery ČT a toto zaznělo

05.06.2015 9:16

REPORTÁŽ ODS snižuje daně v opozici, ale ve vládě je zvyšuje, trefoval se do politických oponentů Andrej Babiš v Pardubicích. Kromě vlády byly čtvrtečním tématem v diskuzi s veřejností také registrační pokladny, nebo nařízení Evropské unie a omezení, které místopředsedovi vlády překáží v práci. Topolánek s Kalouskem podporovali vždy podvodníky a korupčníky, řekl lidem. Zauvažoval také nad zrušením krajů.

Andrej Babiš na veřejné akci pálil do Kalouska a Fialy. Až pak si všiml kamery ČT a toto zaznělo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Pardubicích

Na diskuzi měl hodinu. „V šest musím odjet, protože večer budu v pořadu u Michaely Jílkové. Naše slavná ODS s TOP 09 budou bojovat proti registračním pokladnám. Takže já bych začal pokladnami. Když jdete na pivo a na guláš, tak je v tom DPH. A pokud někdo zaplatí zaměstnance hotově, neplatí sociální odvody na důchody, ani zdravotní pojištění a někteří z těch zaměstnanců berou podporu, tak nás okrádají čtyřikrát. To by mělo skončit,“ vysvětlil hned v úvodu Andrej Babiš přítomným. Hlavní roli podle něj nehrají daně, ale odstranění nekalé konkurence poctivých podnikatelů a živnostníků. Zdůraznil, že je důležité mít stejné podnikatelské prostředí pro všechny.

Topolánek s Kalouskem vždy podporovali podvodníky

Anketa

Komu byste nejraději dali pomyslnou červenou kartu a poslali ho pryč z politiky?

hlasovalo: 21672 lidí

„Nechápu opozici, proč je proti pokladnám. I když Topolánek a Kalousek vždy podporovali podvodníky a korupčníky, takže tomu celkem rozumím. Hledali jsme po světě a snažili se zjistit, kde je nejlepší systém. Šedá ekonomika v České republice dělá sto šedesát miliard korun, podle jiných propočtů je to sto miliard. Jde o revoluční projekt, který by měl začít příští rok v únoru a následně se rozšířit. Týká se to zatím restauračních služeb, maloobchodu, hotelů a vláda má kompetenci to řešit dál. Jako ministr financí se snažím snižovat naše zadlužení a povedlo se mi to poprvé od roku devatenáct set devadesát sedm. Sice jen o dvacet miliard, ale myslím si, že je to slušné. Snažíme se zavádět opatření, abychom vybrali více peněz a měli na důchody, dálnice a infrastrukturu,“ řekl ministr financí.

Poukázal na skutečnost, že zaměstnanců se nikdo neptá, jestli chtějí, nebo nechtějí platit daně. Prostě jim je strhnou z výplaty každý měsíc a měli by to tak dělat všichni. Snaží se dle svých slov změnit povědomí o tom, že ministři kradou a plýtvají. „Korupční aféry v minulosti tady byly a lidi se ptali, proč bychom měli platit daně, když je nahoře bordel. Pro mě, který přišel z jiného světa, se nestačím divit, jak je stát paralyzován byrokracií, zákony a nelogičnostmi. Ve Vysokém Mýtě je křižovatka, kde jedna cesta patří kraji a druhá městu, tak nevím, jak budou řešit semafory. Možná by bylo nejlepší ty kraje zrušit a bylo by po ptákách. Ještě bychom ušetřili peníze. Ale to není na pořadu dne,“ řekl otevřeně Andřej Babiš a pak si všiml, že nedaleko stojí kamera České televize. „Už vidím ty headliny. Vy jste Reportéři nebo Stošedesátosm hodin? To je naše demokratická Česká televize, tam všichni platíte poplatky sedm miliard ročně. Tady mohu mluvit normálně, tady jsem svobodný člověk. Mám průser. To nevadí, já mám tolik průserů a nikdo mě nemá rád,“ zavtipkoval Babiš a rozesmál přítomné.

Babiš: Je těžké najít správné lidi

Přišlíbil také, že peníze na dopravní infrastrukturu v okolí Pardubic budou. Předal slovo ministru dopravy Danovi Ťokovi: „Společně s Ředitelstvím silnic a dálnic bychom rádi dokončili obchvaty kolem Pardubic – severovýchodní a jihovýchodní. V tom prvním chystáme průzkum a vybíráme projektanta. Koncem roku bychom chtěli zahájit výkupy pozemků a do dvou let začít stavět. Doufám, že se nám to povede,“ popsal Ťok. Připomenul také důležitost dálnice R35. „Vím, že každá vláda za posledních dvacet let říkala, jak je důležitá, ale bohužel se toho moc nestalo. Začali jsme křižovatkou v Opatovicích a v příštím roce zahájíme další dva úseky,“ sdělil ministr dopravy. 

Andrej Babiš poukázal na problém najít správné lidi v oboru. „My máme čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost v Evropě, ale nejsou správní lidé. Iveco nemá svářeče, nemá elektrikáře. Některé profese zkrátka nejsou. Zítra se pravděpodobně dozvíme nové jméno ministra školství a já doufám, že ten ministr konečně pochopí, co je to duální systém, který funguje v zahraničí. Tedy propojení mezi praxí a školou. Když jsem já skončil vysokou, také jsem nevěděl nic,“ řel Babiš.

Vypočítal také inspiraci ze zahraničí, kterou zavádí v České republice. „Dovezli jsme kontrolní hlášení; evidenci tržeb a možná i imigrační politiku bych dovezl z Rakouska. My nemůžeme dělat vše, co nám řekne Brusel. Diktují čtyřicet procent na tohle, nezadlužovat se a imigrační politiku. Ale každá krajina má nějakou historii, lidé severní Afriky odešli do Francie, Turkové do Německa a my tu máme Ukrajince, Slováky, Vietnamce. A stavební firmy budou mít velký problém najít lidi. Když konečně začneme stavět v příštím roce dvě stě kilometrů dálnic, měli bychom to řešit.“ Andrej Babiš se ohradil proti výtkám opozice, že podnikatelé by neměli chodit do politiky. Baťa byl starostou Zlína od roku 1923 – 1932 a postavil skoro celé město. Uvedl, že nejen podnikatelé by se měli angažovat.

S jednobarevnou vládou by to bylo jednodušší, řekl ministr financí

„Plno lidí kritizuje a doporučuje, ale když mají jít do první linie, tak se jim nechce. V naší vládě, i když máme různé názory, se posouváme dopředu. Musím dělat kompromisy, a tak trpím, ale nějak to přežiju. Koalice je složitá, s jednobarevnou vládou by to bylo jednodušší. A nemusíme to být my, ať je to třeba ČSSD a pak jim to ve volbách spočítáte. Ale vy zapomínáte. Lidé si nepamatují a když jdete k volbám, měli byste si to připomenout,“ řekl Babiš. V diskuzi se často řešila právě dopravní situace v Pardubicích. Posluchačka Křepelová vyjádřila ministrovi financí podporu. „Chci se sklonit před Babišem, že se do té politiky pustil, protože rodina musí trpět. Jsem účetní a zastánce elektronické komunikace. Podívejte se na mě, jsem stará. A když to zvládnu já, tak to zvládne každý. Co by ale potřebovalo změnu, je zákon kvůli Klokánku pro děti, aby dostávaly alespoň tolik peněz, jako dětské domovy,“ vysvětlila účetní Křepelová. Andrej Babiš reagoval s tím, že poskytoval přímou finanční pomoc, ale nyní je situace v takové fázi, že už ji nemůže řešit, snad hrozí i exekuce.

Petra Černého, důchodce a bývalého starostu obce, zajímal kromě průjezdu kamionů přes obec i problém s rušením pošty v menších vesnicích. „Když vidím, jak pošta pracuje, za den přijedou tři automobily, jeden přiveze balík, druhý doporučené dopisy a tak dále. Nedivím se vám, že jim takové náklady nechcete platit.“ Ministr financí odpověděl, že v jiných zemích pošta také hospodaří bez podpory státu. V rámci koaliční dohody našli peníze na rok 2015, ale příští rok bude muset pošta ztrátu řešit. „Souhlasím s vámi, že poštu by měl management řídit lépe,“ uzavřel téma Babiš. Z řad posluchačů se také přihlásil Václav Jelínek, který upozornil na anketu mezi jedenácti tisíci lidmi, ve které se pouhých devět procent lidí vyslovilo pro urychlené zavedení eura. „Proč si myslíte, že by referendum mělo být nezávazné? A druhá otázka. Jaký je váš názor na výrok Petra Fialy, že až oni budou vládnout, zavedou jednotnou daň devatenáct procent na vše?“

ODS snižuje daně v opozici a ve vládě je zvyšuje

Andrej Babiš řekl, že je proti rychlému zavedení eura. „Není kam spěchat. Evropa není schopna řešit problémy s Řeckem, přehazují si ho jako horký brambor. ODS vždy, když je v opozici, tak snižuje daně. Ale když je ve vládě, tak je zvyšuje,“ řekl. Další posluchač z hlediště se ptal, jaká je Babišova vize budoucnosti hnutí ANO. „Hnutí roste, je populární, takže není lehké uhlídat všechny lidi. Moje vize je, aby v politice nebyli ti, kteří se jí živí, ale kteří něco dokázali a chtějí zemi vrátit, co jim umožnila. Opozice ale stále blokuje a prodlužuje. Kroky jsou nekonstruktivní, je potřeba domluvit se na deset let dopředu, a nejen v koalici, ale všichni,“ uzavřel Andrej Babiš debatu a musel odjet. Při loučení ho provázel potlesk z hlediště.

Do Výstavního centra Ideon přijel společně s ministrem dopravy Danem Ťokem, poslancem Martinem Kolovratníkem, primátorem Pardubic Martinem Charvátem, krajským předsedou ANO Janem Řehozkem a oblastní předsedkyní strany Helenou Dvořáčkovou. Na konci setkání ještě slíbil, že se do Pardubic vrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…