Andrej Babiš se nám v souvislosti s uprchlíky dost nehezky vyjádřil o Německu. Angela Merkelová nebude ráda

14.09.2015 15:33

Václav Klaus pro Týden a MF Dnes uvedl, že velcí evropští lídři a ideologové Evropy imigraci chtějí (a imigranty sem fakticky záměrně zvou), neboť chtějí způsobit, aby v Evropě začali dominovat imigranti, kteří nejsou svázáni minulostí s evropskými národními státy, aby vytvořili „odvěký sen všech šílených utopických ideologů od Marxe po Merkelovou – vytvořit Evropu a nového evropského člověka“ a evropský národ. K věci se nám vyjádřil Andrej Babiš.

Andrej Babiš se nám v souvislosti s uprchlíky dost nehezky vyjádřil o Německu. Angela Merkelová nebude ráda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Já jsem naopak přesvědčen, že evropští lídři – a s tím není v rozporu, že se dnes Sobotka s Chovancem tváří trošku přísněji – migraci chtějí. Chtějí ji. Myslím tím ty velké lídry a ideology Evropy. Respektive evropeismu, protože Evropa je světadíl a žádnou ideologii nemá. Tito lidé hledají všechny prostředky, jak koherenci a integritu Evropy narušit. Jak způsobit, aby v Evropě začali dominovat lidé, kteří nejsou bytostně svázáni staletou minulostí se svými domovskými entitami, národy, státy, zeměmi. A jak je potřeba vytvořit odvěký sen všech šílených utopických ideologů od Marxe po Merkelovou. Vytvořit novou Evropu a nového evropského člověka,“ řekl Klaus v rozhovoru pro Týden.

Tuto svou myšlenku předestřel i v MF Dnes: „Vážný je názor Jiřího Weigla, že to možná dělají schválně, že je jejich záměrem kohezi naší společnosti narušit, protože jedině tak mohou dospět ke svému skutečnému, nahlas nevyslovovanému cíli, kterým je vytvoření ´nové Evropy´. Bez nás, kterým stará Evropa vyhovovala a vyhovuje. Z migrantů by mohla vzniknout první skupina ´příslušníků vysněného evropského národa´ (J. Weigl), kteří nebudou mít žádné minulostní vazby na ten či onen domovský stát a kteří se díky tomu budou s EU snadno a rychle identifikovat. Jeho výrok ´migranti jako tmel sjednocené Evropy´ je zásadní... Za úvahu by stálo patrně i to, proč nastala tato migrační vlna právě teď? Co se právě teď stalo převratného, že minulý víkend 40 procent migrantů do Bavorska přišlo z Kosova? Tam už se patnáct let nebojuje. Proč druhých 40 procent bylo z Afghánistánu, kde naopak válka v té či oné podobě trvá již čtyři desetiletí? Migrantům se doma v této chvíli nic dramatického nezměnilo. Dostali však – leckdy explicitní, leckdy implicitní – sdělení, že do Evropy mohou.“

EU je prostě příliš pod vlivem silného Německa, jehož politika je ale chaotická a mění se každé tři dny pod vlivem emocí

Ke Klausovým slovům se ParlamentnímListům.cz vyjádřil první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Evropa dnes žádné velké evropské lídry a utopické ideology nemá. EU je prostě příliš pod vlivem silného Německa, jehož politika je ale chaotická a mění se každé tři dny pod vlivem emocí: Nejprve se musí dodržovat pravidla, pak se zase mají všichni chovat flexibilně a nakonec se zavřou hranice a zase mají platit pravidla,“ odpověděl na dotaz redakce Babiš.

Merkelová totiž v minulosti uvedla, že Německo neodmítne žádné uprchlíky ze Sýrie a jejich příval se zintenzivnil. Pak prosazovala rozdělení uprchlíků na základě kvót mezi další státy. Pak uvedla, že by se mohly obnovit kontroly na hranicích a opustit Schengen, což ale nechce. Nakonec Německo kontroly na hranicích přijalo. A přidalo se i Rakousko.

 Takže pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat?

Andrej Babiš se kriticky k imigrační krizi vyjádřil již několikrát. „Takže pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat? Rozumím tomu, že se máme postarat o lidi v ohrožení života, ale kdo stanoví, kolik jich má být? Proč se o ně nepostaráme tam, kde se narodili a žili doposud? Světové velmoci mají vyřešit problémy v zemích, ze kterých uprchlíci odcházejí, a Evropa to má iniciovat. Ale Evropa nedělá nic a vymyslela jen nesmyslné kvóty. Některé evropské státy mají samy problémy se zadlužeností a přebujelým sociálním systémem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy. Pokud bude Evropa nadále nečinná, vzniká riziko, že každá země EU se zařídí po svém bez ohledu na dublinské a schengenské dohody,“ řekl též Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…