Ať nás zakážou, provokuje mladý komunista. Vláda je prý jak Hitler

28.02.2012 21:26

Kromě KSČM se do hledáčku vlády Petra Nečase (ODS) dostala i menší komunistická sdružení. Jejich představitelé se ale zákazu nebojí. V činnosti by jim prý zamezilo jen zastřelení či pověšení.

Ať nás zakážou, provokuje mladý komunista. Vláda je prý jak Hitler
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Čerstvá zpráva ministerstev vnitra a spravedlnosti doporučuje, aby současná Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) nebyla zrušena. Konstatuje tak po mnoha měsících, kdy experti, jejichž jména nechce zveřejnit, vyhodnocovali fakta a možné důkazy pro to, že by partaj měla být postavena mimo zákon. Stejně jako loni, kdy však na zprávě nepracovalo ministerstvo spravedlnosti, experti dospěli k závěru, že nikoliv.

Novinkou, kterou současná zpráva obsahuje, je ale skutečnost, že by kromě KSČM měla být prověřena i malá hnutí, která s ní spolupracují. Třeba Komunistický svaz mládeže nebo Svaz mladých komunistů Československa.

Právě předsedu tohoto sdružení, Martina Peče, kontaktovaly ParlamentníListy.cz, aby zjistily jeho reakci na to, že by jeho organizace měla být prověřována a potenciálně i zrušena.

Nic netajíme, chlubí se mladý komunista

Sám Peč se k budoucímu prověřování svého sdružení staví vcelku kladně. "Nevidím v tom problém, nemáme co tajit. Na rozdíl od korupčníků, kteří dnes sedí na vládních postech a jsou u koryt. Ty však kupodivu nikdo reálně neprověřuje," uvedl pro ParlamentníListy.cz mladý komunista.

Ministři jako Hitler či Franco. Nebo Pinochet

"Pokud naši organizaci SMKČ budou chtít zakázat, mohou si v tomto brát příklad od mistrů antikomunismu jak je Hitler, Franco nebo Pinochet. Koneckonců poslední jmenovaný je dnes mnohým pravičákům vzorem," nebere si servítky Peč. Jeho sdružení prý nemá co tajit. To, že vychází z Marxova a Leninova učení, není tajemstvím. Stejně tak prý netají, že nechce kapitalismus.

"To, co chce pravicová garnitura a její loutky zakázat, je myšlení. A to zakázat nejde. Na rozdíl od dnešních pravicových kariéristů, dřívějších členů KSČ, my stojíme stále na svých pozicích. Na tyto a podobné výhružky říkám jedno: Psi vyjí, karavana jede dál," řekl ParlamentnímListům.cz mladý přesvědčený příznivce Marxových a Leninových myšlenek.

Zákaz KSČM? Jen zástěrka a mindrák

K pokusům o zákaz Komunistické strany Čech a Moravy se staví odmítavě. "Neustálé prověřování KSČM je pouhou lacinou snahou zakrývat skutečné , prohlubující se a neřešené problémy současné společnosti. Lidi to nezajímá, zajímá je řešení jejich sociální situace a celostátních problémů.  Přitom jsou jim pod nohy házeny stupidní klacky v podobě snahy o zákaz nějaké strany," rozčiluje se mladý komunista.

Snahu o pozastavení činnosti KSČM označuje za mindrák dnešního systému, který nemůže být brán nijak vážně. "Je to ukázka impotence režimu a jeho představitelů, který měl 20 let na to, aby ukázal, že je lepší než ten předchozí. Pokud chce politickou stranu nebo nějaký typ myšlení zakázat systém, který je výhodný leda pro zloděje, kolaboranty nebo prostitutky, pak je to dostatečná ukázka správnosti naší cesty. Toto prověřování je dobré leda pro několik neschopných úředníků, které platíme na daních a jejichž jediné téma je zákaz nebo prověřování komunistické strany nebo komunistických organizací. Snad si  prověřováním KSČM vydělají z našic peněz alespoň na dovolenou. Lidé mají ale zájem o řešení, nikoli o léčení něčích mindráků," uzavřel mladý představitel levicové ideologie.

Zákaz? To už tu bylo...

Někdejší předseda Komunistického svazu mládeže, Milan Krajča, není snahami o prověřování mladých sdružení  nijak znepokojen. "Už to tu bylo v minulosti, třeba v době vlády Mirka Topolánka byly tyto snahy patrné, ale nevyšly," řekl ParlamentnímListům.cz. Děsí jej však něco jiného. "Mám obavy z ohrožení demokracie a svobody," řekl redakci mladý levičák.

Odborník: Vláda je rozpolcená

Odborníka na extremismus Miroslava Mareše snahy o pozastavování Komunistické strany Čech a Moravy příliš nezaskočily.  "Je logické, že za těch pár měsíců se nenašly žádné nové skutečnosti. Snahy o pozastavení tu ale jsou stále proto, že nikdo nechce riskovat prohru. Ohledně této problematiky panují ve vládě rozličné názory. Třeba pan Vondra (Alexandr Vondra, ministr obrany, pozn. red.) má zájem na zákazu," řekl ParlamentnímListům.cz odborník.

Stejně jako v ČR působí i více než dvacet let po pádu totality komunistické strany i v jiných evropských státech. Často ale pod jinými jmény, neboť se v minulosti přejmenovaly. Například v Rumunsku zakázali komunistickou stranu už krátce po svržení tehdejšího prezidenta Cauceska. Přejmenovali se také slovenští nebo němečtí komunisté.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…