Balvín mluvil s poslanci o krizi v Národním divadle

07.08.2013 16:05

Ministr kultury Jiří Balvín se ve středu snažil uklidnit poslance na sněmovním podvýboru pro kulturu, kteří chtěli vysvětlení neklidné situace v Národním divadle. Ta se od minulého čtvrtka vyhrotila poté, co nečekaně odvolal Jana Buriana v den, kdy nastoupil do funkce ředitele ND. V pátek jej sice do funkce vrátil, svým krokem však sklidil kritiku napříč uměleckou a politickou scénou.

Balvín mluvil s poslanci o krizi v Národním divadle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Do pátku by se měl Balvín s Burianem dohodnout na osmi podmínkách, za kterých ředitel v divadle zůstane.

"Pan ministr nám tvrdil, že situace není tak kritická, jak se to jeví ze sdělovacích prostředků. Vysvětlil nám, že my jsme příliš pod vlivem médií a že to není tak dramatické, jak se to jeví," řekla ČTK šéfka podvýboru Dana Filipi (ODS), který se mimořádně sešel o polední pauze, když sněmovna jednala o vyslovení důvěry úřednické vládě. Burian s Balvínem by o výsledcích jednání měli média seznámit v pátek.

Ministr Balvín vrátil Buriana zpět do funkce na podnět premiéra Jiřího Rusnoka. Jeho nečekaný krok však pobouřil umělce, na protest nenastoupilo do svých postů nové umělecké vedení opery a více než dvacítka převážně herců podala výpověď. Rezignoval šéf činohry Michal Dočekal a zvažuje to šéf baletu Petr Zuska. Ohrožen je začátek nové sezony.

Odvolejte Balvína, vyzývají umělci

Umělečtí šéfové souborů vyzvali Rusnoka, aby Balvína odvolal. Premiér tak však neučinil. "Na výboru to bylo velmi přátelské, věcné, mluvili jsme i o ND. Schůzka s panem Burianem bude pokračovat tento týden a už řešíme pracovní věci," uvedl Balvín, který nechtěl jednání na podvýboru víc komentovat.

Podle poslance Stanislava Polčáka (TOP 09 a STAN) jsou nejdůležitější další kroky v ND. Nemá však pocit, že by ministr měl jasnou představu, jak dál situaci řešit. "To, co nám prezentoval, to k uklidnění situace v ND asi stačit nebude. Z tohoto důvodu mám spíše pocit, že bohužel činnost pana ministra nepřispívá k uklidnění situace," řekl Polčák, který věří, že další ministrovy kroky už nebudou překotné.

Umělečtí šéfové baletu a činohry ND Petr Zuska a Michal Dočekal požádali premiéra Jiřího Rusnoka, aby okamžitě ministra Balvína odvolal. Premiér tak ale neučinil. Ani žádný ze členů výboru podle Filipi dnes nevznesl návrh na Balvínovo odvolání.

Další schůzka podvýboru je předběžně naplánována na začátek září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…