Balvínova personální rošáda v Národním pobouřila politiky

01.08.2013 21:16

Sotva na hodinu se dnes funkce ředitele Národního divadla v Praze ujal režisér Jan Burian. Prakticky ihned jej totiž odvolal ministr kultury Jiří Balvín, který prý zároveň naznačil, že podobný krok chystá i v případě designovaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Balvínova personální rošáda v Národním pobouřila politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj František Lukl s ministrem kultury Jiřím Balvínem

Rozhodnutí ministra, jehož vláda zatím nemá důvěru sněmovny, vyvolalo pobouření na politické scéně i mezi odborníky. Rezignoval kvůli němu umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Balvín ředitele Národního divadla odvolal prý proto, že nevzešel z výběrového řízení. Burian to odmítá s tím, že byl vybrán podle všech evropských standardů. Na místo ředitele nejznámějšího českého divadla chce Balvín do konce měsíce vypsat veřejné výběrové řízení. Hovořit o odvolání designovaného šéfa NG Fajta je podle ministra předčasné.

"Je podivné, že ministr vlády, která se deklaruje jako vláda odborníků, odborníkům nedůvěřuje a vláda sama konkurzem, tedy volbou nebo vyjádřením důvěry, neprošla," uvedl ke svému odvolání Burian, který byl jmenován na šest let. Řekl také, že pravděpodobně vstoupil do dějin světové kultury, protože asi nikdo nebyl tak krátce ředitelem tak významné instituce, jakou je Národní divadlo. Zda se přihlásí do nového výběrového řízení, neví.

Burianův konec vzácně sjednotil politické strany, které jej odsoudily. Sociální demokracie označila odvolání za skandální a nepřijatelné. Její předseda Bohuslav Sobotka proto premiéra Jiřího Rusnoka dopisem požádal, aby zajistil návrat Buriana do funkce. Apeloval na něj také, aby kabinet před hlasováním o důvěře neprováděl žádné zásadní personální změny.

ODS rovněž považuje krok ministra kultury za skandální; znamená pro ni další důvod pro vyslovení nedůvěry hradní vládě. "Nový ministr Jiří Balvín tím vnáší do resortu kultury místo odbornosti spíše nejistotu, chaos a rozvrat," uvedl v tiskovém prohlášení místopředseda strany Jiří Pospíšil, podle něhož je Burian nezpochybnitelný expert, který byl vybrán nezávisle. Podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby a šéfky sněmovny Miroslavy Němcové je odvolání v rozporu s výroky premiéra Jiřího Rusnoka, že od jeho vlády nemáme očekávat žádné zásadní personální změny.

Rusnok podle Balvínových slov řekl, že jde o záležitost Ministerstva kultury. Tak to však nevidí poslanci, kteří na středu odpoledne po jednání sněmovny, která by měla hlasovat o důvěře Rusnokova kabinetu, svolali mimořádně sněmovní podvýbor pro kulturu. Na něj je pozván i Balvín, jehož kroky jsou podle Stanislava Polčáka (TOP 09 a STAN) členové podvýboru zděšeni.

Nejrázněji zatím na Balvínovo rozhodnutí reagoval umělecký šéf Činohry ND Dočekal, který se vzdal funkce s tím, že s krokem ministra nesouhlasí. Kvůli odvolání Buriana také nenastoupilo do svých funkcí nové vedení Opery Národního divadla a Státní opery.

Protest proti odvolání Buriana vyjádřila i expertní komise, která jej doporučila jako nejlepšího kandidáta. Balvínovo jednání podle ní nemá svou neomaleností v dějinách světového divadla obdoby. Forma i průběh výběru ředitele ND byly prý zcela legitimní a odpovídají standardům výběru ředitelů do velkých divadelních institucí v Evropské unii.

Ozvaly se ale i odlišné hlasy. Odboráři Orchestru a Sboru Státní opery, kteří plánované jmenování Buriana dříve kritizovali, vzhledem k jeho odvolání pozastavují stávkovou pohotovost, jejímž cílem bylo komplexní odmítnutí návrhu transformace ND, se kterým Burian počítal. Za Balvína se postavil také herec Martin Stropnický z hnutí ANO. Burian podle něj neměl být vůbec jmenován, protože v komisi prý zasedli jeho přátelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…