Bárta Kalouskovi: Tečou vám nervy, omluvte se Peake za hrubost

23.09.2011 18:52

EXKLUZIVNĚ Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta vyzval ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, aby se omluvil vicepremiérce Karolíně Peake (VV) za to, že ji na vládě hrubě slovně napadl. Podle Bárty už Kalouskovi tečou nervy.

Bárta Kalouskovi: Tečou vám nervy, omluvte se Peake za hrubost
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta ve svém bytě na pražském Klárově

„Kalouskovi tečou nervy, protože nepotečou miliardy z ekotendru. A tak už uráží i ženy, což je nepřípustné. Očekávám, že se pan Kalousek jako džentlmen paní vicepremiérce Peake, kterou se vůči na vládě dopustil, jasně a rychle omluví. To, že takto vystupuje vůči ženě, dokonce i na zasedání vlády, což musí dokumentovat i vládní záznam, je opravdu mimořádně troufalé a nevhodné. O to víc, když to porovnám s příslovečnou galantností pana předsedy TOP 09 Schwarzenberga," řekl ParlamentnímListům.cz Vít Bárta.

Středeční fackovačka i urážka Peake

ParlamentníListy.cz informovaly, že Miroslav Kalousek na středeční vládě v souvislosti s incidentem, kdy mladíka, který ho urážel, slovně napadl Karolínu Peake. O profackování informoval média Petr Skokan z VV.

Více: Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku

Kalousek pak měl prý na vládě vybuchnout a křičet, že véčkaři jsou ksindlové a práskači. Peake na to Kalouskovi řekla, že takovým způsobem jako on se chlap nechová. „Když vás tak vidím, asi jste v životě chlapa neměla," zaútočil údajně poněkud negentlemansky Kalousek.

K tématu: Kalousek prý na vládě nehorázně urazil Peake. On to odmítá 

Kalousek popírá, Peake potvrdila

Kalousek ale pro ParlamentníListy.cz celou záležitosti důrazně popřel s tím, že je absurdní. „Odmítám a neumím si představit, že bych se mohl nějak dotknout paní místopředsedkyně Karolíny Peake. Jednak jsem gentleman a jednak mám své vnitřní hranice vkusu. Obojí mi nedovoluje se jakýmkoliv způsobem dotknout paní místopředsedkyně," prohlásil ministr. Podobně celou věc popřeli ministři TOP 09 Jaromír Drábek a Jiří Besser.

Avšak redakci potvrdily incident čtyři zdroje z vlády a nepřímo i Karolína Peake a ministr školství z VV Josef Dobeš. „Chování pana Kalouska mi nestojí za komentář," uvedla stručně redakci. K věci se nechtěl moc vyjadřovat ani její stranický kolega, ministr školství Josef Dobeš. „Nechci získávat laciné body na účet ministra Kalouska. Nebudu to komentovat," řekl stručně ParlamentnímListů.cz.

Psali jsme: Bárta varuje Nečase: Pozor, jdou prý po tobě Pospíšil s Kalouskem

Incident komentoval pro ParlamentníListy.cz ze zámoří i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Milostivý Bůh mi dopřál každoroční pobyt v New Yorku na Valném shromáždění OSN," uvedl první vicepremiér, který na středeční vládě nebyl.

I premiér se bojí o Kalouskovu psýché

O psychické zdraví ministra Kalouska projevila obavy ODS ale i premiér Petr Nečas. „S velkým znepokojením pozorujeme v posledních měsících a posledních dnech stupňující se velkou únavu pana ministra financí, která se projevuje vysokou podrážděností, jistou mírou verbální agresivity, neuváženými výroky. Osobně mám o psychický a zdravotní stav pana ministra financí velkou starost a trošku se o něj bojím," řekl iDNES.cz Nečas.

K věci:

„Cítím se naprosto zdráv a v pořádku. Pan premiér nemusí mít sebemenší obavy, pojmenování některých skutečností nemůže být důvodem k takovým obavám," reagoval Kalousek, který serveru zavolal z USA poté, co si přečetl rozhovor s Nečasem.

"Fackování se mi nezdá správné. Na druhé straně mám skoro pocit, že jsem ve své politické kariéře udělal chybu, že jsem někomu facku nedal. Myslím, že by si to mnozí zasloužili," řekl Klaus. Podle něj by se mělo spíše diskutovat o tom, jestli "má někdo hrubě napadnout předního politika, a potom teprve druhou věc diskutovat o tom, jak on sám má zareagovat," uvedl zase prezident Václav Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…