Bělobrádek a prezident. Babišův Komárek přiznává, že oni jsou problém

13.12.2013 9:28

Hnutí ANO pod vedením lídra Martina Komárka vyhrálo nedávno parlamentní volby v Libereckém kraji. Bývalý prestižní novinář se v posledních dnech ocitl pod palbou kritiky, protože v době hlasování o rozpočtu ve sněmovně chyběl, odjel s manželkou na delší dobu plánovaný prodloužený víkend do Španělska. „Myslím, že jsem se nedopustil ničeho nečestného a nemorálního. Ale dnes už vím, že z mediálního hlediska to byla chyba a už se nebude opakovat,“ slíbil ParlamentnímListům.cz Martin Komárek.

Bělobrádek a prezident. Babišův Komárek přiznává, že oni jsou problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Jako vyhladovělí žraloci na tučnou kořist se v posledních hodinách vrhli političtí oponenti a média na Martina Komárka, který si podle nich dovolil tu neuvěřitelnou drzost, že odjel s manželkou do Španělska v době, kdy Poslanecká sněmovna projednávala rozpočet, který však i tak byl pohodlně schválen. „Domnívám se, že z politického ani morálního hlediska jsem se nedopustil ničeho špatného. Ale jak se té politice učím, tak vidím, že z mediálního a symbolického hlediska to byla chyba. Protože se to právě dalo využít a těžko se mi vysvětluje, že jednou neúčastí jsem nic neporušil ani nepoškodil. Příště už to dělat nebudu. Jinak prodloužený víkend ve Španělsku jsem si koupil dávno předtím, takže jsem netušil, že se zrovna v tomto termínu bude hlasovat o rozpočtu,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Vyjednávání o postech se ještě zadrhnout může

Nejsledovanějším počinem na české politické scéně je nyní vyjednávání o nové české vládě mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU-ČSL. „V programové části si myslím, že k dohodě dojde. Co se týče obsazování křesel a jmen, tam se ještě vyjednávání zadrhnout může,“ konstatoval Komárek.

Je známo, že například lidovci nejsou spokojeni s tím, že by jim připadla jen dvě ministerstva, požadují tři. Ještě větší potíž může nastat s prezidentem Zemanem. Ten v rozhlasových hovorech z Lán prohlásil, že bude zasahovat do složení ministrů. Jmenovitě uvedl Martina Stropnického s tím, že považuje za absurdní, kdyby byl jmenován ministrem obrany. Přičemž jako ministra kultury či zahraničí si ho představit dovede, což se setkalo s nesouhlasnou reakcí. Sám Stropnický k tomu uvedl v médiích: „Ministr obrany nemusí být nejlepší tankista v zemi, ani ten, kdo nejlépe střílí na terč. V civilizovaných zemích vede tento resort civilní osoba. Nepovažuji se za absolutního nýmanda a laika v oboru,“ sdělil Martin Stropnický, který kromě herecké profese má za sebou i kariéru diplomatickou.

Podle spekulací však nejde ani tak o Stropnického. Zeman chce donutit pověřeného hlavního vládního vyjednavače Bohuslava Sobotku, aby na post ministra zahraničí jmenoval právě Stropnického a nikoli Lubomíra Zaorálka, kterého údajně jmenovat nechce. V podobné pozici se může ocitnout i potenciální adept na ministra spravedlnosti a Zemanův rival Jiří Dienstbier. „Z ducha ústavy vyplývá, že zodpovědnost za jmenování vlády nese premiér. Podle litery do toho sice může mluvit. Ale myslím, že by se toho měl zdržet. Vetovat by měl jen nějaké křiklavé případy, kdyby premiér chtěl jmenovat ministrem svého syna nebo propuštěného zločince. V tom případě bych to chápal, jinak ne,“ upozornil Komárek pro ParlamentníListy.cz.

Ostré výroky Topky: Sám sobě kmotrem. Ze státu bude sámoška

Na víkendovém sněmu TOP 09 se její dva nejvyšší představitelé ostře vymezili proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Obávali se spojení jeho hospodářské moci s politickou, při níž se nelze prý vyhnout podezření z korupce. „Je to nová dimenze korupčního prostředí bez prostředníků. Je to model sám sobě kmotrem, sám sobě klientem,“ řekl místopředseda Topky Miroslav Kalousek. Doplnil ho v rozhovoru pro Právo i předseda Karel Schwarzenberg. „Když se jeho hospodářské impérium spojí s politickou mocí a získá vliv na ministerstvo financí, ze státu se stane sámoška.“

„Miroslav Kalousek útočí na ANO zejména proto, že snil o tom, že bude mít více moci, než má. Tak se ji snaží zachovat aspoň ústy,“ uvedl Martin Komárek pro ParlamentníListy.cz. „Andrej Babiš je nepochybně mocný muž. Ale voliči rozhodli a nikde nemáme zákon, který by bohatým lidem zakazoval kandidovat ve volbách. Je to podle mě žádoucí. Už od Antiky víme, že se bohatí lidé mohou věnovat věcem veřejným a rozhodně jsou neúplatní,“ domníval se.

ANO lustrační zákon nepodpoří. Ale je vyhaslý a už ho nepotřebujeme

Ještě jedna výtka se ozývá k „mocnému muži“ Andreji Babišovi. Že se kvůli němu zruší lustrační zákon. Tedy norma bránící tomu, aby se agenti Státní bezpečnosti dostali do státní správy. Komárek však kritiky vyvádí z omylu. „Na poslaneckém klubu ANO jsme si řekli, že nebudeme v současné chvíli podporovat zrušení lustračního zákona. Právě kvůli Andreji Babišovi. Působilo by to hloupě,“ objasnil. „Já jsem však byl pro zrušení lustračního zákona jako novinář už hodně dávno. 24 let po revoluci je vyhaslý. Nebezpečí, že by bývalí vysocí komunističtí funkcionáři či donašeči StB znásilnili státní správu, se limitně blíží nule. Naopak je lustrační zákon nevybíravě používán jako politické kladivo na čarodějnice. Krátce po revoluci jsem ho podporoval, teď už ho ale nepotřebujeme,“ zdůraznil ParlamentnímListům.cz Martin Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…