Bělobrádek má dva vzkazy pro členy ČSSD, kteří mají problém s jeho stranou

27.12.2013 12:51

ROZHOVOR Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek odmítá nálepku komplikovaného koaličního partnera, jak jeho straně přisuzuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Naopak poukazuje na to, že to byla sociální demokracie, která v Paroubkově vládě prohlasovávala věci s komunisty, když byla v koalici s někým jiným. A byla to ČSSD, na kterou museli ostatní čtrnáct dní po volbách čekat, než si vyřeší své vlastní problémy. Situaci v sociální demokracii prý KDU-ČSL bedlivě sleduje, byť s ní nemůže nic dělat.

Bělobrádek má dva vzkazy pro členy ČSSD, kteří mají problém s jeho stranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Nevrtaly vám během vánočních svátků ještě v hlavě pochyby, jestli jste udělali dobře, že jste kývli na dojednané podmínky ČSSD a ANO?

Jednou už jsme na to kývli, a tím je to vyřešeno. Jen jsem byl během Vánoc nucen kvůli novinářům se podívat na projev pana prezidenta, abych ho mohl komentovat. Jinak bych se politikou vůbec nezabýval. Byl jsem rád, že po několika měsících můžu být více než tři dny v kuse s rodinou, tak té jsem dal přednost.

Na Tři krále byste měli podepsat koaliční smlouvu. Co očekáváte, že by především měla tato trojkoalice zemi v příštích letech přinést? Přestanou lidé na vládu nadávat tak, jak tomu bylo za éry Petra Nečase?

Nečasova vláda byla mimořádně nepopulární a také k tomu byly důvody. Ta naše vláda by měla především stabilizovat Českou republiku a skutečně začít dělat dlouhodobě potřebné reformy. Měla by se soustředit na funkční státní správu, podívat se na nezaměstnanost, protože nejen státní dluh, ale i další čtyři parametry – nezaměstnanost, hospodářský růst, sociální smír a inflaci je třeba sledovat v jednom balíku. Stejně tak nás bezpochyby čeká kromě stabilizace státní správy mnoho dalších kroků ve všech oblastech, takže to bude velmi náročné. Cíle, které jsme si vytkli, jsou velmi vysoké, takže nezbývá, než se je pokusit naplnit.

Nehrozí budoucí vládě to, co postihlo Nečasův kabinet, který byl zcela odtržen od veřejnosti a nebyl ochoten jí ani v nejmenším naslouchat?

Za nás musím říct, že KDU-ČSL má třicet tisíc členů, takže už z toho je nepochybné, že to je velmi dobře zakořeněná strana, která už díky svým členům a jejich rodinám je intenzivně v kontaktu s širokou veřejností. Navíc lidé, kteří se dostali do Poslanecké sněmovny, tak kromě jediného předtím poslanci nikdy nebyli, takže jsou to lidé, kteří přicházejí z regionů, kteří přicházejí z civilních zaměstnání, a to nejrůznějších, takže o nějakou odtrženost od zájmů lidí strach nemám.

Ač jste nebyli v minulém funkčním období ve sněmovně, představovala KDU-ČSL výraznou oponenturu toho, co se dělo pod panem Drábkem na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Proč jste nechtěli tenhle rezort, když možná ze všech koaličních partnerů na něj máte v panu Bartoškovi nejfundovanějšího člověka?

To musím zásadně odmítnout. My jsme o něj usilovali. Problém byl v tom, že pan předseda Sobotka nejdříve dal hnutí ANO takzvaně „jejich“ ministerstva, nám dal něco a sám si nechal něco pro ČSSD. A potom hnutí ANO už tvrdilo, že s tím, co dostalo, se už hýbat nedá, což si myslím, že je zcela špatně. Nám nezbývalo, než se dohadovat se sociální demokracií, a ta řekla buď a nebo, takže nebylo na výběr. Rezort práce a sociálních věcí patřil spolu se školstvím, pro místní rozvoj a několika dalšími mezi ty, o které jsme zájem měli. Ale byly nám nabídnuty jiné rezorty.

Jakým partnerem ve vládě se KDU-ČSL chystá být? Ptám se proto, že poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se krátce před Vánocemi vyjádřil, že lidovci jsou pro každou stranu velmi komplikovaný partner a dohody s nimi budou velmi složité. Dá se to od vás čekat, nebo vyvrátíte tento jeho názor?

Já myslím, že by se pan Foldyna měl starat především o sociální demokracii. Protože byla to sociální demokracie, která v Paroubkově vládě prohlasovávala věci s komunisty, když byla v koalici s někým jiným. Byla to sociální demokracie, na kterou jsme čtrnáct dní museli po volbách čekat, než si vyřeší svoje vlastní problémy a rozdělení své strany. Takže já si myslím, že by se každý měl starat sám o sebe.

Přesto u ČSSD zůstaňme. Neobáváte se, že v důsledku vnitrostranického pnutí, a proto, že se musela vzdát některých svých předvolebních slibů, bude její vedení pod takovým tlakem, který může vést k pádu Sobotkovy vlády?

Já bych nespekuloval, uvidíme, co přinese čas. Naší povinností je udělat maximum možného a soustředit se na naši práci - a pokud se změní vnější podmínky, tak na ně budeme muset zareagovat. Nepředjímal bych, ani nespekuloval. Neříkám, že nás vnitřní situace v ČSSD nechává v klidu. Pozorujeme ji bedlivě, ale nic s ní dělat nemůžeme a nezbývá nám než čekat, co se stane, a přitom se soustředit na práci, která je před námi.

Pokud by se přidaly během příštího roku i volební neúspěchy ČSSD, nabízí se paralela s vládou Vladimíra Špidly. Byla by KDU-ČSL ochotna pokračovat v tomto trojkoaličním projektu třeba i v případě, že by o post premiéra usiloval Andrej Babiš?

Dovedu si představit leccos, ale nepředbíhal bych, protože těch variant, které mohou nastat, si dokážu představit deset. Teprve až nastanou, má cenu je řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…