Bělobrádek narovinu: Charlie Hebdo považuji za nevkusný a za hranicí slušnosti a úcty k druhým

14.01.2015 19:30

Z PROFILŮ Předseda KDU-ČSL opět zodpověděl řadu dotazů, které mu na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz položili jeho čtenáři. Odpověděl například na to, zda naše vláda posílá humanitární pomoc i na východ Ukrajiny, na dotaz týkající se přijímání uprchlíků, zda se neuvažuje o přejmenování KDU-ČSL nebo jaké dostal úkoly od americké tajné služby CIA.

Bělobrádek narovinu: Charlie Hebdo považuji za nevkusný a za hranicí slušnosti a úcty k druhým
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Emču zajímalo, zda naše vláda uvažuje o pomoci Ukrajině. "Nemyslím však pomoc vládě Ukrajiny a jejich armádě, která bombarduje své obyvatele na východě, ale právě těm obyvatelům na východě Ukrajiny,“ uvedla čtenářka. Bělobrádek ji ujistil, že Ukrajina od nás dostává humanitární pomoc, včetně pomoci lékařské. Vše ale zařizuje Ministerstvo zahraničních věcí, takže případné podrobnější informace může získat právě tam.

Integrace Romů se nám opravdu moc nedaří

Další dotaz se týkal přijímání uprchlíků. Čtenář se obával toho, zda budou pracovat, nebo budou jen pobírat sociální dávky. Poukázal přitom na zkušenosti z Francie, kde vraždili až potomci přistěhovalců. A na to, že v naší zemi integrace také zrovna moc nefunguje. Pak se prý nemůžeme divit neochotě pracujících lidí přijímat uprchlíky, když část svého výdělku vlastně dávají právě na sociální dávky, přičemž pro ně samé do budoucna zbude nejvýše minimální důchod.

Bělobrádek souhlasil v tom, že v zahraničí skutečně největší problémy působí 2. a 3. generace přistěhovalců. Posteskl si, že nám se skutečně integrace Romů příliš nedaří. Proto podporuje promyšlenou imigraci ze zemí, které nám jsou kulturně a mentálně blízké.

Od CIA jsem dostal za úkol udělat si na ParlamentníchListech.cz profil

Další otázka v podtextu narážela na nedávnou návštěvu Bělobrádka v USA. LJaké jste dostal od CIA úkoly?“ Lídr lidovců odpověděl, jak už je pro něj v podobných případech typické, s humornou nadsázkou. "To je přece tajné! Jeden prozradím, udělat si na ParlamentníchListech.cz profil, aby se jako do pavučiny chytali na dotazy ti, co mě odhalili, oni si vás už pak sledují sami :-D.“

Lidová strana se stala útočištěm mnoha podivných lidí

Čtenář, který se podepsal jako "Pražák“, Bělobrádkovi vyčetl, že za jeho působení v čele KDU-ČSL se tato strana stala útočištěm mnoha podivných lidí, především přeběhlíků z "potápějící se“ TOP 09. Ti se prý vyznačují rozšiřováním nenávisti vůči národu, podporou fašistů a podrýváním demokratického systému u nás. Ironicky se proto ptal, zda chce stranu přejmenovat, protože činnost Bělobrádka i dalších lidovců je prý urážkou každého křesťana.

Bělobrádek odpověděl, že neví o nikom, kdo by k lidovcům přeběhl z TOP 09. "Fašisty rozhodně nepodporujeme. Já váš názor nesdílím. Každého křesťana určitě neurážíme,“ polemizoval se čtenářem s tím, že o přejmenování strany se vedla debata již na sjezdu v Jihlavě a on sám ji považuje za ukončenou.

Strana chystá témata, kterými chce oslovit nové voliče

Bělobrádek si ale na svém profilu mohl přečíst i slova chvály. "Pane předsedo, líbí se mi, s jakým nadhledem a občas i vtipně čelíte dotazům zde,“ uvedl pisatel, který si ale myslí, že lidovci by měli otevřít nová témata, jež by oslovila nové voliče. Lídr lidovců přiznal, že k něčemu takovému se strana skutečně chystá, podrobnosti ale neuvedl.

Dalšího čtenáře zajímalo, zda má někdo "absolutní kontrolu nad vykládáním koránu a jeho případnou revizí“. "Dokud nebude existovat taková osoba, je potenciální terorista každý jeho vyznavač. Souhlasíte s tímto tvrzením?“ Bělobrádek odpověděl, že korán si může vykládat každý sám. "Absolutní kontrola nad výkladem je absurdní,“ dodal.

Svoboda slova s sebou nese i odpovědnost

Odpověděl i na dotaz, zda by se zasmál karikatuře, na které by byl zobrazen Kristus stejným způsobem, jakým byl zobrazován Mohamed v karikaturách Charlie Hebdo. "Souhlasíte a považujete za projev svobody slova zesměšňování osob a věcí posvátných jiným lidem?“ zajímalo čtenáře. Podle Bělobrádka by záleželo na konkrétní karikatuře. "Tento časopis považuji za nevkusný a za hranicí slušnosti a úcty k druhým,“ konstatoval s tím, že se domnívá, že svoboda slova s sebou nese i odpovědnost a hranice. A přiznal, že zmíněné karikatury jsou zákonné, jakkoliv jsou nevkusné. "Ano, považuji to za projev svobody slova, stejně jako mnoho dalších věcí, které se mi nelíbí a považuji je za hnusné,“ dodal k tomuto tématu s tím, že bránit se může tím, že časopis kupovat nebude a bude ho bojkotovat. "Nikoli, že je vystřílím,“ uvedl v narážce na teroristický útok džihádistů na redakci Charlie Hebdo.

  • Celé znění otázek a odpovědí můžete najít ZDE.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…