Boj proti korupci: Dokumenty k dotacím budou na internetu

21.09.2011 20:53

Dokumenty a údaje ohledně státních dotací a návratných finančních výpomocí budou zřejmě zveřejňovány na internetu. Vláda na dnešním večerním zasedání schválila návrh protikorupční novely rozpočtových pravidel, kterou předložilo ministerstvo financí společně s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem pro místní rozvoj.

Boj proti korupci: Dokumenty k dotacím budou na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Nově se tak začnou zveřejňovat veškeré údaje o dotačním a grantovém řízení, včetně smluvní dokumentace na internetu. Je zde uplatněn stejný přístup jako k veřejným zakázkám a jejich vyvěšování na webech jednotlivých ministerstev a speciálním webovém portálu. Výsledkem tohoto opatření bude významná ekonomická úspora," uvedly Věci veřejné.

Sledujeme téma Korupce


Korupce se výrazně sníží

Návrh podle materiálu vychází z myšlenky, že korupce při poskytování dotací a jiných transferů se podstatně sníží, jestliže rozhodování o něm bude pod veřejnou kontrolou. Navržený zákon přitom podle materiálu ukládá nové povinnosti jen státním organizacím a úřadům. Podniků a podnikatelů by se měl zákon dotknout pouze tak, že budou zveřejněny informace o jejich podnikatelských záměrech nebo jiné informace, které nebudou chtít zveřejnit.

"Některá ministerstva předpokládají, že v důsledku toho žádostí podnikatelů a podniků o dotace a návratné finanční výpomoci ubude. Poruchy v chodu národního hospodářství se však nepředpokládají a podnikatelské prostředí se naopak v důsledku omezení možností korupce zlepší," uvádí materiál.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…