Bolševici nejsme, hájí se Schwarzenberg. Čtěte, kam posílá topka Jandáka

09.09.2012 8:48

TOP 09 prý nefunguje jako bolševická strana, v níž by její členové museli poslouchat vedení. Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), který to tvrdí, by se prý měl léčit.

Bolševici nejsme, hájí se Schwarzenberg. Čtěte, kam posílá topka Jandáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle exministra kultury Vítězslava Jandáka (ČSSD) je TOP 09 bolševická strana, v níž její členové musí jednat pod vlivem jejího vedení.

Hanáková je soudružka

Odvolání šéfa Národního divadla Ondřeje Černého tak oranžového poslance vůbec nepřekvapilo. "Paní Hanáková je jen věrná soudružka, která plní úkoly, které jí zadá strana, kde vládnou bolševické praktiky," uvedl na adresu TOP 09 pro ParlamentníListy.cz.

"O tom, že má Černý odejít, bylo rozhodnuto už za jejího předchůdce, ministra Bessera. Zadání bylo jasné - dostat do čela Národního divadla někoho loajálního k TOP 09.  A to pan Černý nebyl," vysvětluje Jandák, který je zároveň stínovým minstrem kultury za ČSSD.

Jandáku, nepij

Členové TOP 09 ale s jeho názorem ostře nesouhlasí. "Pan Jandák by neměl tolik pít. Ať si zajde za lékařem a přestane plácat hlouposti," komentoval Jandákovy názory pro redakci topkařský poslanec Jaroslav Eček.

Za hodné komentáře nepovažuje Jandákovy výroky ani ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. "Nemyslím si, že je nutné komentovat každý výkřik pana Jandáka," řekl redakci.

Šéf TOPky, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, soudí, že Jandák se při osočování TOPky a jejích praktik inspiroval fungováním ČSSD.

"Na takové nesmysly nelze rozumně odpovědět. Zdá se, že pan poslanec Jandák vychází z obyčejů vlastní strany," komentoval poslancovy výroky na adresu kroků ministryně Hanákové kníže.

Černý: Arogance moci

Hanáková odvolala pána Národního divadla v pátek. Odvolaný ředitel Černý se svým odvoláním nesouhlasí. Jeho konec je prý arogancí moci. Stejný názor mají i šéfové uměleckých souborů divadla, kteří se za Černého postavili.



„S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky,“ uvedl v pátek odvolaný Černý. Hanáková jej prý před odvoláním vůbec nekontaktovala. Nyní jej rovnou zbavila funkce a na jeho místo dosadila svého ekonomického náměstka Martina Sankota.

Černý působil v čele divadla od roku 2007. Mandát mu měl vypršet za sedm měsíců. Ministerstvo namítalo, že podle analýz, které si nechalo udělat, byla situace v divadle nepříznivá. Chybně nastavené řídící procesy podle Hanákové vedly k ekonomické nestabilitě. Konkrétnější ovšem nebyla.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…