Bolševici, pochybní podnikatelé... Rusnokova vláda budí u některých hrůzu

17.07.2013 4:50

Většina podnikatelů připouští, že řada ministrů kabinetu Jiřího Rusnoka jsou odborníci, ale současně dodávají, že to nebude k ničemu, pokud nezískají důvěru parlamentu. „Vláda je sice jmenována, ale podstatné je, zda dostane důvěru,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Bolševici, pochybní podnikatelé... Rusnokova vláda budí u některých hrůzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Rusnoka podruhé zasedala

A první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek dodává, že vláda nebude mít žádné politické nástroje k prosazení svých návrhů. „Krize a bordel budou pokračovat, to mohou vyřešit jen volby, které znovu rozdají karty,“ uvedl. Baránek, který byl v minulosti velkým kritikem ministra financí Miroslava Kalouska, nyní rezolutně prohlásil, že není možné, aby ve vládě zůstal jeho nástupce Jan Fischer. „Jasně ukazuje, že je to kariérní bolševik, který má neobvykle tvrdou hroší kůži,“ netají se kritikou nad osobou ministra financí v nové vládě.

Zástupce soukromníků říká, že to, co Fischer předvedl se splacením svých dluhů z prezidentské kampaně, je „taková ostuda, taková aféra, že nějaké sledování Vojenskou rozvědkou je proti tomu malina“. „Fischer jasně ukázal, že pro svůj prospěch udělá cokoli a vůbec se za to nestydí. Jestli ho Rusnok z vlády nevyhodí, tak si pokazí i svoje jméno jako politika i odborníka do konce života,“ je přesvědčen Baránek.

Bez podpory parlamentu toho ani odborníci moc nedokáží

Ale odlišný názor na Jana Fischera má šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků. „S panem Fischerem jsme delší dobu spolupracovali, považuji ho za člověka kompetentního, s kterým se dá jednat, který slyší na věcné argumenty, není to nějak ideologicky vyhraněný člověk stejně jako ministr průmyslu a obchodu Cienciala. Ale bez podpory parlamentu toho moc nedokáží,“ připouští pro ParlamentníListy.cz Karel Havlíček, že síla úřednické vlády, která nemá politickou podporu, bude velmi omezená.

Teď s nástupem levice síla odborů ještě poroste

Někteří podnikatelé upozorňují, že na vládu budou mít vliv lidé velmi nesourodého seskupení, někteří s pravicovými myšlenkami, jako je například podpora druhého pilíře důchodové reformy nebo nadstandardů ve zdravotnictví v případě premiéra a ministra zdravotnictví či snížení sociálních dávek v případě ministra kultury. Na druhé straně se v kabinetu objevují lidé s levicovými postoji, jako je zvýšení minimální mzdy nebo posilování role odborů a ochrany zaměstnanců.

Kromě ministrů z prostředí velkého byznysu budou mít na rozhodování vlády vliv nepochybně i odborářští ekonomové Martin Fassmann a Jaroslav Ungerman, odpůrci snižování daní i vládní penzijní reformy, i když nabídku přímo vstoupit do Rusnokova kabinetu odmítli, ale i bývalý boss železničních odborů a současný náměstek pardubického hejtmana za SPOZ Jaromír Dušek, který má blízko k ministru dopravy Zdeňku Žákovi.

„Teď samozřejmě síla odborů roste a podle mého názoru poroste i do budoucna, protože levice má nyní navrch, takže lze očekávat větší srážky s odbory. Musím říci, že menší a střední firmy neberou odbory smrtelně nepřátelsky, to je spíš otázka větších podniků,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Karel Havlíček, že menší a střední firmy se vždycky spíš dokázaly s odbory dohodnout a neměly s nimi žádné velké problémy. Asociace nemá ani zásadní námitky proti chystanému zvýšení minimální mzdy. „Když teď o pětistovku vzroste, tak je to k přežití,“ podotkl k jednomu z prvních rozhodnutí nové vlády.

S Martinem Kubou byly vztahy dobré, ale i jeho nástupce je korektní

Šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček oceňuje i nového ministra průmyslu Jiřího Ciencialu, který stál v minulosti dvanáct let v čele Třineckých železáren. „Znám ho jako člověka velmi korektního, který rozumí průmyslu, podnikání. Jestli ve vládě vydrží, jsem přesvědčen, že s ním bude možné komunikovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz. V Asociaci už zažil za čtrnáct let sedm nebo osm vlád, s kterými zástupci podnikatelů jednali. „Musím říci, že předcházející vláda byla z našeho pohledu slabší, druhá půlka vládnutí byla o něco lepší. Pro nás klíčový ministr Martin Kuba se nakonec ukázal jako pracující a věcně jednající ministr. Musím říci, že vztahy s ním byly dobré,“ ocenil předchozího ministra průmyslu a obchodu za ODS.

Naladění vlády směřuje do velkých firem a korporací

Ale ředitel Českého institutu pro franchising Jaroslav Tamchyna si myslí, že „současná vláda není principiálně naladěna na to, že by ji zajímali malí a střední podnikatelé. „Neočekávám od této vlády, že bude nějak výrazněji pracovat ve prospěch malých a středních podnikatelů, už její naladění směřuje do velkých firem a korporací. Malé a střední podnikatele bude opomíjet,“ míní Tamchyna, i když dodává, že by se rád mýlil. Podle něj se vláda ještě programově nevybarvila, ale usuzuje ze směřování některých členů, kteří pocházejí z velkého byznysu. Proto očekává, že jednání vlády půjde ve prospěch velkého podnikání a současně se bude posilovat role zaměstnaneckého poměru. „Je mi to velmi líto, protože právě franchising je model podnikání, který vytváří pracovní místa a který rozvíjí malé a střední vrstvy. Ale očekávám, že spíš pravicové vlády budou klást význam na rozvoj tohoto sektoru a této oblasti,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Tamchyna. Franchising je způsob podnikání na základě poskytnutí licence a práv na odbyt a prodej výrobků či služeb.

Programové prohlášení bude mít hodnotu starých novin odložených na zastávce autobusu

Zástupce živnostníků Rudolf Baránek potvrzuje, že některé lidi z Rusnokovy vlády osobně zná. „O panu Rusnokovi, Ciencalovi, Tomanovi a některých dalších si myslím, že jsou ve své branži odborníci, ale to nic neznamená. Jestliže chci v ústavní funkci pomáhat národu a jednotlivým skupinám lidí, musím mít nějaké politické nástroje. A to oni nemají, takže mohou říkat, co chtějí, ale nemají na nic žádný vliv, žádnou sílu,“ uvedl. I když podle něj kabinet nějakým zázrakem dostane důvěru sněmovny, jeho programové prohlášení vlády bude mít stejně „takovou hodnotu jako odložené noviny na autobusové zastávce“. „Protože to nebude znamenat, že vláda za sebou bude mít 101 poslanců pro prosazení svých návrhů. A i kdyby byl někdo génius ve své branži, bez většinové podpory parlamentu nemůže nic udělat. Bude probíhat proces, který sleduje naprosto jiné cíle než blaho tohoto státu,“ upozornil Baránek. Strana soukromníků ČR si podle něj přeje rychlé volby a zodpovědně se na ně také chystá.

Tomanovi bohatli, malí akcionáři ostrouhali

Velmi rozdílné názory panují mezi zástupci podnikatelských skupin i na ministra zemědělství Miroslava Tomana, bývalého šéfa Potravinářské komory, spolumajitele rodinné firmy Agrotrade a syna dlouholetého komunistického ministra zemědělství. V médiích se často objevovaly informace, že Tomanové v minulosti údajně „vypumpovali" řadu firem. Například při prodeji majetku drůbežářské firmy Xaverov zůstaly malým akcionářům v ruce jen bezcenné akcie z kuponové privatizace, ale Tomanovi získali z prodeje deseti hektarů zastavěných i nezastavěných pozemků v Libuši od společnosti Saparia 700 milionů korun a dalších sto z prodeje výrobního zařízení konkurenční firmě Agropol.

Raději ochranáře potravinářů než Bendla, který resortu nerozuměl

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka, který se zemědělci a potravináři bojoval kvůli zákonu o významné tržní síle, který měl omezit moc obchodních řetězců, potvrdil, že už novému ministrovi nabídl debatu na toto téma. „On to přijal, doufám, že bude jednat jako ministr a ne představitel Potravinářské komory, protože jako ministr by měl mít širší pohled než jako potravinář,“ řekl ParlamentnímListům.cz Juračka. A dodal, že Tomana považuje za „o sto procent lepšího odborníka, než byl ministr Petr Bendl“. „Je lepší pokračovat v debatě s někým, kdo dělá ochranu potravinářům, než s Bendlem, který tomu nerozuměl,“ prohlásil. Ale zástupce obchodníků přiznává, že za krátkou dobu, kterou má vyměřenu Rusnokova vláda, se toho nedá nic moc udělat, ale snad ani nic moc pokazit.

Ministr zapomněl říci, že jeho otec působil v úřadu jako vrcholný představitel zločinecké organizace

Bývalý předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Stanislav Němec nepovažuje vládu za legitimní. „Je legální, ale ne legitimní. Souhlasím s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou, že je to toxická vláda,“ uvedl Němec, že taková vláda vůbec neměla vzniknout. Ostatní je podle něj podružné. Ovšem připouští, že ministr Toman problematice resortu rozumí. „Ale to není kvalifikace, jestli má být ministrem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Němec.

Podle soukromého zemědělce není podstatné, čí je někdo syn, protože za to nemůže. „Ale nový ministr se k tomu při svém nástupu do funkce veřejně hlásil, řekl, že nastupuje tam, kde jeho otec působil. Ale je potřeba dodat, že tam působil jako aktivní a vrcholný představitel zločinecké organizace,“ zdůraznil Stanislav Němec k tomu, jakým způsobem nový ministr připomněl předlistopadového dlouholetého ministra, svého otce Miroslava Tomana. Němec kritizuje, že první, co nový ministr v úřadu udělal, bylo, že znovu pověsil na zeď fotografie komunistických ministrů – Tomana, Nágra, Štrougala a dalších. „Kdysi tam obrazy visely, pověsil je tam sociálnědemokratický ministr Jan Fencl, předchozí ministr Petr Bendl je zase sundal a Toman je tam dal zpátky,“ kroutí hlavou Němec nad chováním nového šéfa resortu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…