Bubák! Děti vyděsil novodobý Havel

06.10.2012 10:53

Několik set převážně studentů, mladých lidí i z celými rodinami si přišlo v páteční podvečer poslechnout Vladimíra Franze, kandidáta na prezidenta. Ten pořádá své Tour de Franz.

Bubák! Děti vyděsil novodobý Havel
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Vladimír Franz, hudebník, profesor umění a kandidát na prezidenta

Plzeňský mítink před Západočeským muzeem, který byl spojen s podpisovou petiční akcí za kandidaturu této dozajista minimálně vizuálně výrazné osobnosti, netrval více než hodinu a byl doprovázen mnohdy až bouřlivým potleskem přítomných. Po Brnu v pořadí již osmé zastavení akce nazvané Tour de Franz určitě překvapilo všechny přítomné.  Páteční odpoledne není zrovna nejvíce profilovaný čas, a přesto si na setkání našlo cestu řada lidí o průměrném věku mezi 25 až 30 lety.

Jít ve stopách velkých Čechů

„Pokud naše země nebude mít duchovní rozměr, budou naše snažení k ničemu,“ prohlásil aspirant na budoucího prezidenta. „Divím se, že na funkci kandidují lidé ze vnitřku struktury, ti, kteří se po těchto dvacet let podíleli na marasmu v našem státě.“  Ve své řeči vyzvedl české velikány historie, jako byl Palacký, a také mecenáše – Josefa Hlávku či Tomáše Baťu. „Ti, stejně třeba jako hrabě Špork, dávali této zemi impulsy do budoucnosti – a co hmatatelného a estetického zbyde po mnoha dnešních politicích a bohatých lidech?“ Na to jej odměnil bouřlivý potlesk.  Díky nepříliš výkonné technice i  Franzovo monotónnímu, nevýraznému hlasu se lidé nakupili až k petičnímu stánku, kde podpisy přímo lavinovitě přibývaly.

Nestrašil, ale zaujal!

I když se některé malé děti Franze na začátku bály, na závěr se s ním řada lidí – včetně maminek s batolaty – dala fotit. „Přišli jsme sem spíše ze zvědavosti, jak ten člověk vypadá,“ řekla pro ParlamentníListy.cz jedna z nečetných starších obyvatel Plzně, která nechtěla být jmenována. „Vypadá sice hrozně, já bych to musela hodně skousnout, když by byl na Hradě, ale mluví dobře a je bezprostřední." 

Jako Havel

To studentky Petra a Jana nebyly příliš nadšeny. „Jsou to samé fráze, jak slyšíme i od politiků. Hezké řeči, ale co bude konkrétního?“  Naopak spokojeno bylo pár mladíků ze skupinky bikerů a skejťáků: “To je super! Konečně někdo, kdo nekecá jen o penězích a mluví o občanské společnosti jako Václav Havel.“

Společným, tradičním focením s kandidátem na prezidenta, nazvaným Plzeň stojí za Franzem,  akce skončila a ještě dlouhé minuty se vysokoškolský profesor podepisoval na malé i velké plakáty s jeho portrétem.

Srovnáme-li akci s předvolebními setkáními a mítinky ke krajským komunálním volbám, patřila páteční „Tour“  Vladimíra Franze k jednoznačně nejvíce navštívené na celém Plzeňsku.



Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…