Budoucí ministr chce prosadit povinné značení složení nebalených potravin

04.07.2013 17:57

Nový ministr zemědělství ve vznikající úřednické vládě Miroslav Toman se bude snažit prosadit do zákona o potravinách, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli povinně označovat podíl hlavní složky výrobku, například obsah masa v prodávaném salámu či párcích. Toman to uvedl v rozhovoru pro ČTK. Současný šéf Potravinářské komory chce pro pultový prodej potravin uzákonit také povinné značení výrobce u nabízených výrobků. O případných personálních změnách na ministerstvu se rozhodne později.

Budoucí ministr chce prosadit povinné značení složení nebalených potravin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chléb

"Na tomto mém stanovisku se nic nezměnilo. Do novely zákona o potravinách je nutné formou pozměňovacích návrhů zařadit ještě uvádění informace o hlavní složce potraviny i informace o subjektu, který potravinu vyrobil," uvedl Toman. Podobný názor prezentovala v polovině května také opoziční ČSSD s tím, že chce změny do zákona prosadit při jeho projednávání ve sněmovně.

Pozor na pultový prodej

Podle Tomana je požadavek, který se mu z pozice šéfa Potravinářské komory nepodařilo do velké novely zákona o potravinách prosadit, plně v souladu s tím, co po řadě potravinářských kauz požadují spotřebitelé v celé Evropské unii. Zákazníci podle něj chtějí detailní informace o nabízených potravinách včetně výrobce a složení výrobku.

Při pultovém prodeji lahůdek či masných výrobků nemají v současnosti obchodníci povinnost uvádět složení prodávaných produktů, které u balených potravin bývá deklarováno na obalech. To je podle Tomana špatně. Potravináři proto chtějí již delší čas uzákonit povinnost uvádění podílu hlavní složky výrobku, kterou by například u masného výrobku mělo být maso.

Co dál na ministerstvu?

Návrh zákona o potravinách, který mimo jiné upřesňuje kompetence dozorových orgánů, schválila v květnu vláda. Novinkou bude kontrola podávání zvěřiny Státní veterinární správou přímo ve stravovacích službách. Vláda se také dohodla na záměru sloučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy do jedné dozorové instituce, což by mělo zjednodušit proces kontroly kvality potravin.

Na otázku ČTK ohledně výběru svých budoucích náměstků Toman uvedl, že nejprve se se všemi náměstky dosluhujícího ministra Petra Bendla sejde a vyslechne si jejich představu o dalších krocích a fungování svěřeného úseku. "Rozhodující pro mé posuzování setrvání náměstků ve funkcích bude jejich odbornost a skutečnost, jak dobře zvládají příslušnou problematiku a jim svěřený úsek," podotkl. Podobně prý bude postupovat i u týmu poradců, které "zdědí" po Bendlovi.

Odborník znalý resortu

Toman začátkem týdne pro ČTK uvedl, že po svém nástupu do funkce chce řešit především povodňové škody a jejich náhradu zemědělcům a potravinářům a také jednat o co nejrychlejším nastavení podmínek nové Společné zemědělské politiky EU. Mezi své priority řadí také včasné schválení dotačního Programu rozvoje venkova pro nadcházející období a přípravu rozpočtu resortu na příští rok. Nabídku na ministerský post ve vznikající úřednické vládě Jiřího Rusnoka přijal Toman v minulém týdnu.

Nový ministr zemědělství je synem předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství Miroslava Tomana. Společnost Agrotrade, u jejíhož zrodu stál právě Tomanův otec a mladší bratr Zdeněk, patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku.

Zástupci zemědělských nevládních organizací jméno nástupce současného ministra Petra Bendla (ODS) přijali vesměs kladně. Tomana oceňují jako odborníka znalého resortu. Toman byl od srpna 2002 do října 2006 náměstkem a později prvním náměstkem sociálnědemokratických ministrů zemědělství. V rámci jednání o přistoupení k EU plnil funkci hlavního agrárního vyjednavače.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…