Celonárodní protest i stávka? Odbory zvažují připojení k Holešovské výzvě

19.03.2012 16:41

Po úspěchu čtvrteční demonstrace Holešovské výzvy v minulém týdnu, kdy se do ulic vydaly tisíce Čechů, organizátoři nezahálejí a chystají protesty nové. K tomu vyzývají také k symbolické hodinové stávce.

Celonárodní protest i stávka? Odbory zvažují připojení k Holešovské výzvě
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Podle informací na webových stránkách Holešovské výzvy doplňovala ozvučená auta, která v minulých měsících jezdila po ulicích a zvala k protestním akcím, v pondělí vybavení, aby hned v úterý mohla znovu vyjet. Vybrané tiskárny k tomu dostaly objednávku na dalších 30 tisíc kusů letáků s pozváním na další celonárodní shromáždění. To se tentokrát uskuteční 15. dubna. „Budou se tisknout i desetitisíce visaček s nápisem 'Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi',“ uvádí web Holešovské výzvy v rubrice aktualit.

Shromáždění lidí 15. dubna je už také nahlášeno na pražském magistrátu. Tentokrát už ale není jako jeho organizátor uveden Zdeněk Ponert. Od toho se totiž, jak už ParlamentníListy.cz uvedly v pátek, Holešovská výzva distancovala.

„Takzvaná Skutečná demokracie (SKDE), která se přihlásila k HV na konferenci 28.1. 2012, byla jako naše součást podporována před Celonárodním protestem 15.3. 2012. Tato iniciativa však zcela porušila veškerá demokratická pravidla svévolnou změnou obsahu protestu a webu Národní rady, jehož byla pouze správcem. Vrcholem byl násilný incident před Českou televizí v Praze. Na tomto základě se Holešovská výzva zcela distancuje od SKDE a prohlašuje, že již není její součástí,“  píší aktivisté ve svém oficiálním prohlášení. Omlouvají se v něm mimo jiné za „naivní důvěřivost“.

Ponert, Gaydoš a Mareš - už nemají s Holešovskou výzvou nic společného

Web holesovskavyzva.zacit.cz je od konce minulého týdne jediným důvěryhodným zdrojem informací a bude prý co nejrychleji profesionálně spravován. „Web Národní rady je nyní stránkami SKDE, který nemá s HV již nic společného, stejně tak jako pánové Zdeněk Ponert, Miloš Cach, Gaydoš a Antonín Mareš,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Slávek Popelka – jeden z hlavních iniciátorů protestů.

Lidé, kteří chtějí iniciativě vyjádřit svoji podporu, mohou ve čtvrtek od pěti hodin na náměstích větších měst podepisovat petici na podporu požadavku demise vlády. „Zda budou akce spojeny s demonstrací, záleží na rozhodnutí místních koordinačních rad. Víme, že například v Brně se protest na Náměstí Svobody uskuteční, stejně tak i v Plzni na Masarykově náměstí. Ti, co přijdou do Brna, budou mít možnost získat odpovědi centrálního koordinátora Holešovské výzvy Vlastibora Čermáka a také slyšet jeho reakce na pořad Otázky Václava Moravce,“ řekl Popelka.

Protesty budou pokračovat pondělím 26. března, kdy se má uskutečnit symbolická jednohodinová stávka v čase mezi 12. a 13. hodinou.

Spojí se Holešovská výzva s odbory?

Jelikož občanské sdružení stávku vyhlásit nemůže, nabízí se logicky otázka, zda se k akci nepřidají také odbory. Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila je i taková varianta možná, byť odborům vadí hlavně sociální škrty a reformy, nikoli celá vláda jako taková.

Zavadil prý už vyzval i předsedu Asociace samostatných odborů (ASO) Jaromíra Dufka k tomu, aby protesty podpořil, konečnému rozhodnutí budou ovšem ještě předcházet vzájemná jednání. „Po dnešní schůzce s panem Zavadilem budu zřejmě schopný i odpovědět na to, zda se snahy odborů připojí k iniciativě Holešovská výzva – v tuto chvíli jsem k tomu stále opatrný – i když to, co se organizátorům podařilo, že lidi vyšli do ulic, podceňovat nelze,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz šéf ASO Dufek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…