Ceny jsou stálé. Penzisté prý dostanou jen pár korun. Ti chtějí soud

03.11.2011 11:56

Průměrný starobní důchod by se měl od ledna zvýšit o 174 korun. Důchody tak mají vzrůst podstatně méně, než vláda seniorům ještě v létě slibovala. Podle Rady seniorů je to protizákonné, protože nebyla dodržena metodika výpočtu důchodů. Jsou rozhodnuti se obrátit na smírčí soud a nebude-li jim vyhověno, tak i k správnímu soudu s žalobou na stát.

Ceny jsou stálé. Penzisté prý dostanou jen pár korun. Ti chtějí soud
Foto: Martin Kovář
Popisek: Zdeněk Pernes

"Valorizace důchodů proběhne k 1. lednu 2012. Základní výměr důchodu má být navýšen o 40 korun, procentní výměra o 1,6 procentního bodu," uvedla pro ParlamentníListy.cz Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Podle čtvrtečních informací Práva, by ale v průměru důchody narostly jen o 174 korun. I když ještě v srpnu se počítalo alespoň s 259 korunami.

Je to jinak

Mluvčí MPSV Viktorie Plívová se však takto prezentované skutečnosti brání a vysvětluje, že došlo k nedorozumění.

"Tato čísla jsme zveřejňovali na základě údajů z konce srpna. Ještě dříve, než byly zveřejněny údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) o míře inflace, jež jsou pravidelně uváděna na počátku září. Výpočet toho, o kolik bude seniorům na penzích přidáno, proto vycházel z modelové aktuální situace v srpnu, rozhodně ho nelze brát za konkrétní a jasně daný fakt," uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Plívová.

Zdůraznila, že důchody tak budou skutečně od ledna příštího roku navýšeny tak, jak prozradila v úvodu její kolegyně - tedy o 1,6 procentního bodu. Ukáže-li se v září příštího roku opět po zveřejnění údajů ČSÚ, že inflace vzrostla, dojde opět v lednu roku 2013 k dalšímu navyšování.

Psali jsme:
Statistika je neúprosná. Penzisté naříkají marně. Za jídlo platí méně
Počet důchodců v ČR neustále roste. Je jich už 2,3 milionu
Kdyby vládli komunisté a ne Petr Nečas, máslo by stálo 60 korun
Další články v rubrice Statistika ZDE 

Valorizace není špatně spočítaná. Jde o nedorozumění

Názory, že výše valorizace je špatně spočítána, tedy ministerstvo práce a sociálních věcí popírá. A odvolává se na oficiální vyjádření.

"Tento názor je zřejmě důsledkem přehlédnutí změny zákonných ustanovení o valorizaci důchodů. Zákon č. 220/2011 Sb., který novelizoval zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, přinesl také změnu ve stanovení období pro zjišťování růstu cen a stanovil, že posledním měsícem tohoto období je při zvýšení důchodů v pravidelném termínu srpen kalendářního roku, který o jeden rok předchází kalendářnímu roku, do něhož spadá pravidelný termín zvýšení důchodů; nikoliv tedy červenec, jak tomu bývalo doposud," uvádí se v něm mimo jiné.

Také vysvětlení, že vzhledem k tomu, že index spotřebitelských cen za domácnosti celkem se v srpnu 2011 ve srovnání s červencem 2011 snížil o 0,3 procentního bodu, je výsledná valorizace důchodů nižší než, pokud by rozhodné období pro zjišťování růstu cen končilo červencem 2011.

"Rozdíl výše schválené valorizace a původně očekávané výše valorizace je pak důsledkem toho, že skutečný růst cen byl nižší, než se původně očekávalo," vysvětluje ještě Viktorie Plívová z MPSV.

Dále čtěte:
Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení

Budeme se soudit, pokud se ukáže porušení zákona

Senioři jsou však ve střehu. Pokud by informace Práva totiž byla pravdivá, rozhodně by se s faktem jen tak lehce nesmířili.

"Zákon  přesně definuje metodiku výpočtů důchodů, a ta nebyla tímto dodržena. Podle všeho je to tedy protizákonné a budeme se obracet v této záležitosti na smírčí soud. Neuspějeme-li, podáme žalobu na stát," řekl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:
 Penzisty děsí život o chlebu a vodě. Na víc jim Drábek nepřidal

A přidal několi čísel, které je podle jeho názoru k takovémi kroku opravňují. "Ministerstvo navyšuje důchody o 1,6 procenta. Podle nás by to mělo však být 1,9 procenta. Zatímco na ministerstvu došli k závěru navýšení o 174 korun, naše výpočty by při dodržení 1,9 procenta odpovídaly v průměru vyšším důchodům o 201 korun. Je to stejně nedostačující, poněvadž inflace má podle prognóz narůst v příštím roce o 3,1 až 3,5 procent - což přepočteme-li opět na koruny, znamená, že náklady důchodců se zvednou průměrně o 400 až 465 korun. A to v tom nejsou zahrnuty platby za dražší zdravotnictví, léky a už vůbec ne za nájmy. Jen v Praze přitom na některých místech vzrostou o 1100 korun," líčí nepříliš optimisticky reálnou možnost snížení životní úrovně Zdeněk Pernes.

Nejhůř na tom budou senioři z Prahy

Potvrdil tak své výpočty z letošního konce srpna, kterými již tehdy argumentoval, jak nedostatečné navýšení penzí české seniory čeká. Nejhůře na tom budou zřejmě pražští senioři.

Čtěte také:
 Vrchní senior varuje Drábka: Tisíce důchodců spadnou do hmotné nouze

Ještě v srpnu přitom ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) navrhoval zvýšit od ledna základní výměru o 50 korun a procentní výměru o 2,5 procenta, což by znamenalo valorizaci starobních penzí v průměru právě o oněch slibovaných o 259 korun.

A jak se ukazuje, nižší než slibovaná valorizace penzí pobuřuje již nyní nejen seniory, ale i odbory. Ty navíc kritizují i to, že dosud prý neměli možnost se s novým návrhem ministerstva práce seznámit.

Vláda přitom opravdu důchodcům opakovaně slibovala, že jim valorizací penzí bude významně kompenzovat zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku lednového zvýšení snížené sazby DPH z dnešních 10 na 14 procent.

Ministerstvo financí se ve výpočtech poněkud liší. Ale ne zásadně...

I když se ministerstvo financí ve svých propočtech poněkud liší od propočtů rady seniorů, uznává již nějaký čas, že změny v DPH dopadnou opravdu nejcitelněji právě na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Podle ministerstva by se však příští rok  životní náklady důchodců měly zvýšit o zhruba dvě procenta, což představuje měsíčně o 313 korun.

Čtěte také:

Deník Právo však zároveň připomíná, že jisté je i to, že ministerstvem práce a sociálních věcí navrhovaná výše valorizace penzí určitě reálně nepomůže ani většině lidí, kterým byl přiznán důchod po letošním 29. září.

Jde totiž o to, že zhruba sedmdesáti procentům lidí, jejichž hrubý příjem se pohyboval mezi 10 886 a 34 tisíci korun a odcházejí do penze v období od 30. září do 31. prosince letošního roku, bude přiznán důchod až o 170 korun nižší, než kdyby šli do důchodu před letošním 30. září.

Vláda však tímto opatřením reagovala na loňský nález Ústavního soudu, podle něhož se musel v českém systému penzí posílit princip zásluhovosti. Rozdíly v nově přiznávaných důchodech se přitom budou v dalších letech dále zvětšovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Čtěte také:
Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci
ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…