Chápu, proč už lidé nevěří médiím! Andrej Babiš posílá přes PL důrazný mezinárodní vzkaz

15.08.2016 18:18

Není jediný důkaz. Nezneužívám veřejné funkce a nepohrdám demokratickými principy. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) důrazně odmítl veškerou kritiku, se kterou v dnešním vydání přišel slovenský deník Sme. List totiž hovoří v souvislosti s vicepremiérem o „obludném konfliktu zájmů“ a rozebírá také rizika případného sloučení českých ministerstev. V reakci pro ParlamentníListy.cz, kterou uvádíme v plném znění, Babiš vysvětluje nejen čerpání dotací a problematiku slučování ministerstev, ale vrací se také ke střetu zájmů.

Chápu, proč už lidé nevěří médiím! Andrej Babiš posílá přes PL důrazný mezinárodní vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V souvislosti s textem, který dnes vydal deník Sme, hovoří vicepremiér Andrej Babiš o stokrát recyklovaných tématech bez faktů, která jsou účelově předkládána veřejnosti. Deník totiž v souvislosti s předpokladem, že má Babiš významnou šanci na vítězství v nejbližších parlamentních volbách, zmínil, že prý lídr ANO představuje pro Česko vážnou hrozbu. „Prvním problémem je Babišovo pohrdání demokratickými institucemi a procedurami. V příští vládě by sloučil některá ministerstva a jiná zrušil, aby neztrácel čas meziresortními jednáními. A ještě větším problémem je Babišův obludný konflikt zájmů: je zároveň vlivným politikem, k tomu majitelem holdingu s více než 200 firmami a ročním ziskem přes 300 milionů eur a navíc vlastníkem důležitých médií,“ uvedl list. Zároveň také autor dodává, že vicepremiér nastavuje pravidla pro Babiše – byznysmena a Babišova média o tom mlčí. Pokud by se ANO stalo nejsilnější vládní stranou a jeho šéf premiérem, zmiňovaný konflikt by se podle Sme ještě prohloubil a nebezpečí zvětšilo.

Babiš: Není fér, když někdo tvrdí, že zneužívám veřejné funkce ve prospěch firem

Ve své reakci pro ParlamentníListy.cz se Babiš neomezil jen na kritiku novinářů. Odmítl, že by pohrdal demokratickými principy a vysvětlil své záměry. „Debata o sloučení některých ministerstev se v Česku vede posledních 20 let a každý, komu by se to náhodou podařilo, by byl v médiích pochválen. Pokud ale vyslovím stejnou myšlenku já, jsem hned automaticky podezříván z omezování svobody. Například ve Švýcarsku, kolébce přímé demokracie, má Federální rada, což je obdoba české vlády, jen sedm členů a nikdo to nepovažuje za nedemokratické,“ uvedl vicepremiér. K výtce o střetu zájmů sice poznamenal, že už věc vysvětluje „postopadesáté“, ale zároveň reagoval: „Výše dotací pro Agrofert skutečně nemá nic společného s mým vstupem do politiky. Ano, Agrofert je příjemcem provozních dotací v zemědělství. V něm má ale úplně stejné dotace jako všichni ostatní zemědělci – na hektar, na krávu a podobně.“ Babiš také spočítal dotace i daně a zhodnotil: „Není proto fér, když někdo tvrdí, že zneužívám veřejné funkce ve prospěch firem, které vlastním. Není pro to jediný důkaz.“

Reakci vicepremiéra Andreje Babiše pro ParlamentníListy.cz uvádíme v plném znění:

Většina západních médií se dnes zabývá otázkou, proč lidé přestávají věřit tradičním médiím a odvracejí se od nich. Četl jsem v poslední době řadu komentářů, podle kterých žijme v době “post-faktuální demokracie”. Tedy v době, kdy pro lidi nejsou důležitá fakta, ale spíš emoce a subjektivní vnímání reality. Do takové doby přesně zapadá i článek deníku SME, který není ničím jiným než stokrát recyklovaným tématem bez faktů účelově předkládaným veřejnosti. Spíš než novinářskou práci mnohem víc připomíná práci PR agentury.

Zaprvé: opravdu nepohrdám demokratickými principy. Debata o sloučení některých ministerstev se v Česku vede posledních 20 let a každý, komu by se to náhodou podařilo, by byl v médiích pochválen. Pokud ale vyslovím stejnou myšlenku já, jsem hned automaticky podezříván z omezování svobody. Například ve Švýcarsku, kolébce přímé demokracie, má Federální rada, což je obdoba české vlády, jen 7 členů a nikdo to nepovažuje za nedemokratické. Podobnou debatu jsem zažil v případě projednávání zákona o elektronické evidenci tržeb. V Poslanecké sněmovně se tento zákon projednával neuvěřitelných 236 dnů. A podotýkám, že diskuse opravdu nebyla věcná, ale spíše směšná a bez věcného základu. Hnutí ANO proto navrhlo změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny formou zákona tak, jako v sousedním Německu, kde je dopředu taky stanovená doba diskuse, a to jak pro opozici, tak pro koalici. I tehdy nás opozice, koalice a část médií osočila z nedemokratického postupu. Škoda jen, že se při tom zapomněli informovat, že jsme se inspirovali nejen v Německu, ale i dalších demokratických zemích. A že neprosazujeme žádný náhubek pro opozici, ale pouze efektivnější a věcnější projednávání zákonů, které je běžné i v zavedených demokraciích. Přesto se řeči o tom, že jsem nedemokratický, vedou stále dokola.

Zadruhé: o dotacích a mém údajném střetu zájmů byly popsány už stohy papírů. Rád bych tedy asi po 150té zopakoval veškerá fakta, na která slovenský novinář asi zapomněl. Výše dotací pro Agrofert skutečně nemá nic společného s mým vstupem do politiky. Ano, Agrofert je příjemcem provozních dotací v zemědělství. V něm má ale úplně stejné dotace jako všichni ostatní zemědělci - na hektar, na krávu a podobně. Agrofert je největší český soukromý zaměstnavatel a současně i největší českou zemědělskou firmou, a proto je jen logické, že i jeho dotace jsou v součtu velké.

Je také potřeba si uvědomit, že dotace pro nikoho neznamenají žádný zisk, ale jen uhrazení části nákladů. Navíc se i dotace daní. A mimochodem: na daních a odvodech za zaměstnance Agrofert zaplatil v celé Evropě v posledních 10 letech 35,54 miliardy korun, zatímco na dotacích obdržel dohromady 6,17 miliardy korun. Tedy přibližně šestkrát méně, než odvedl do státních rozpočtů jednotlivých zemí. Není proto fér, když někdo tvrdí, že zneužívám veřejné funkce ve prospěch firem, které vlastním. Není pro to jediný důkaz.

Zatřetí: co by to bylo za článek o Babišovi, kdyby redaktor nezapomněl recyklovat pseudokauzu Čapí hnízdo. Prý farmu kvůli přijaté dotaci vyšetřuje evropský úřad proti podvodům OLAF. Zvláštní je, že ani po půl roce, kdy novináři o Čapím hnízdě s oblibou a intenzivně píšou, nikdo z OLAFu nikoho z mých firem nekontaktoval. Nepřišel jediný dopis, jediný e-mail. A i kdyby moje firmy někdo z OLAFu kontaktoval, nemá na Čapím hnízdě co zjistit, protože tam k ničemu nezákonnému nedošlo. Farma prošla mnoha kontrolami státních orgánů. Naposledy auditní orgán konstatoval, že při financování projektu bylo vše v pořádku. Do Čapího hnízda bylo k dnešnímu dni investováno už 913 milionů korun, vzniklo tam 50 pracovních míst pro lidi z okolí a farmu ročně navštíví 35 000 lidí.

Toto všechno jsou fakta, která v komentáři samozřejmě nezazněla. Proč? Protože se o ně pan komentátor prostě nezajímá. On přece nechce mluvit se mnou ani s lidmi z mých firem, aby zjistil fakta. On je přece nepotřebuje. On má svá fakta ještě předtím, než napíše článek, protože si v dnešní „post-faktuální“ době místo s fakty vystačí s dojmy a emocemi. A to je přesně ten důvod, proč lidé přestávají věřit tradičním médiím.

Andrej Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…