Člen NERVu Kohout: Vládě jsme ukázali, kde šetřit. Nulová odezva

11.07.2011 5:30

Pololetní údaj o státním rozpočtu nevypadá vůbec růžově. Pokud se v dalších šesti měsících příjmy nezlepší, mohlo by chybět až šedesát miliard korun. Je možné, že ministr financí Miroslav Kalousek bude nucen dále škrtat ve výdajích. Pavel Kohout z Národní ekonomické rady vlády (NERV) se staví za další škrty, ale politici by prý museli přestat kašlat na doporučení této skupiny odborníků.

Člen NERVu Kohout: Vládě jsme ukázali, kde šetřit. Nulová odezva


Sborník textů Národní ekonomické rady vlády (NERV) Boj proti korupci, který je měsíc starý, nabízí mnoho řešení a doporučení, jak přinést další peníze do státní kasy. Tvrdí to hlavní ekonom společnosti Partners a člen NERVu Pavel Kohout. „Měl nulovou odezvu. Nejde přitom o žádná investigativní zjištění, ale recepty a doporučení, jak přinést do státního rozpočtu další peníze a celkově zlepšit situaci v Česku, aniž by se to dotklo kvality veřejných služeb," prozradil pro ParlamentníListy.cz Kohout.


Špatné půlroční výsledky

S letošním plánovaným schodkem v rozpočtu 135 miliard korun to totiž nevypadá moc růžově. Státní rozpočet hubne hlavně ve své příjmové stránce. Finanční úřady letos od podniků zatím dostaly jen 30 miliard korun, což je o devět méně než loni. Pokud se tento klesající trend nezastaví, bude na konci roku chybět v příjmech 59 miliard korun. „Pokud bychom schodek pro rok 2011 nedokázali udržet, je možné, že by vláda mohla padnout," připustil kvůli tomu v televizním pořadu Otázky Václava Moravce možný konec vlády místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Související:


Ve výdajích byl stát zatím velmi zdrženlivý, ale kvůli nepříznivému vývoji bude možná muset škrtnout ve výdajích ještě dalších 25 miliard korun. „Pololetní údaje nevycházejí moc spolehlivě. Proto jim nepřikládám přílišnou pozornost," zdůraznil ParlamentnímListům.cz ekonom Pavel Kohout s tím, že dál škrtat ve státních výdajích není vůbec nemožné.

Čtěte také: Kalousek: Když vyberu málo na daních, budu škrtat. Žádné nové dluhy


Návrhy NERVu

Podle Kohouta by škrty nemusely mít žádný dopad na životní úroveň obyvatelstva. „Vždyť se kolem sebe rozhlédněte, jaká se po Praze a dalších městech dělá fůra předražených staveb. Ostatně kdyby se všechny zakázky rozdělovaly v otevřených řízeních a za mnohem výhodnějších podmínek pro stát, nemusel by být žádný schodek ve státním rozpočtu," řekl dále redakci Kohout. Zní to sice jako zbožné přání, ale ekonom poukazuje na aktuální sborník textů NERVu, kde se svými kolegy-odborníky řadu zlepšení a receptů pro českou ekonomiku předkládá. Zatím si ho nikdo moc nevšímal.

Související: NERV: Prezentace výstupů k boji proti korupci


Redakce má materiál Boj proti korupci z 6. června 2011 k dispozici. Přes veřejné zakázky prošlo v roce 2010 kolem 640 miliard korun. Pokud by se tedy optimisticky pracovalo s odhadem, že deset procent financí bylo v rámci těchto zakázek vynaloženo neefektivně, došlo by se k částce 64 miliard korun do státní kasy. V jednom z textů je proto navrhováno omezit veřejné výdaje na principu absolutní nezbytnosti s tím, že třeba karty Opencard zaváděny být nemusely, protože papírové kupony slouží stejně dobře.

Ohledně veřejných zakázek by ekonomové chtěli například zavést předvýběrová řízení u větších zakázek, povinné zveřejňování smluv, dodatků a krátkých informací o výsledku realizace veřejné zakázky a tak dále. V materiálu je také řada námětů ke zvyšování hospodárnosti u dopravních infrastrukturálních staveb, ke zprůhlednění veřejných zakázek jako součásti e-govermentu a dalších.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…