Doktorka Samková k otravám: Chce to společnou akci proti státu

20.09.2012 8:00

Kauza s jedovatým alkoholem, která si už vyžádala přes dvě desítky lidských životů, je podle advokátky Kláry Samkové systémovým selháním státu. Z titulu své funkce je za něj zodpovědný ministr vnitra Jan Kubice, který by měl okamžitě rezignovat.

Doktorka Samková k otravám: Chce to společnou akci proti státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Oběti nebo pozůstalí po obětech mají šanci uspět se žalobami proti státu, protože ten nekonal, jak měl.

Dva týdny už hýbe Českem metanolová aféra, kterou má pomoci zkrotit zákaz prodeje alkoholických nápojů. Stát se tím snaží dostát povinnosti garanta nezávadnosti potravin a nápojů, které jsou na jeho území distribuovány. „To je úkol nejen České obchodní inspekce, ale i dalších dozorových orgánů. Tady je vidět, že došlo k jejich fatálnímu selhání,“ říká pro ParlamentníListy.cz advokátka a kandidátka na prezidentku Klára Samková.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Podle ní se navíc jeví jako pravděpodobné, že stát a orgány činné v trestním řízení měly delší dobu poznatky o nelegální výrobě alkoholu a nejednaly. „Kromě osobních tragédií je další tragédií  poznatek, že došlo k naprosto systémovému selhání státu a jeho orgánů, a to selhání, které ohrožuje život. Je proto pravděpodobné, že oběti nebo pozůstalí po obětech by mohli uspět s žalobami o náhradu proti státu, protože ten měl činit a nekonal,“ myslí si advokátka Klára Samková.

Národ bojuje s depresí antidepresivy, marihuanou a alkoholem

Přitom je přesvědčena, že to je jen součást mozaiky. „Celý národ je v depresi, velká část národa užívá dlouhodobě antidepresiva, psychiatrické a psychologické ordinace jsou přeplněné, další velká část národa užívá téměř pravidelně marihuanu, no a další část národa pije pravidelně alkohol. To jsou výsledky dvaceti let hospodaření s duševním zdravím tohoto národa,“ tvrdí politička, která v srpnu ohlásila záměr kandidovat v příštím roce na prezidentku republiky.



Nyní nastala chvíle, kdy by se do této záležitosti měly vložit nevládní a neziskové organizace. „To by měla být jejich práce, právě teď je čas na společnou akci všech lidí, jejichž rodinní příslušníci buď zemřeli, nebo byli zdravotně trvale poškozeni,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Klára Samková, která by v tomto případě nikomu žalobu na stát nerozmlouvala.

Zavedení prohibice je od vlády akt zoufalství

Opačný názor by ale zastávala, pokud by se někdo rozhodl žalovat v této kauze za pochybení či nečinnost konkrétního politika. „Tomu bych dávala šanci velmi malou, protože osobní zodpovědnost z hlediska trestně právního by nebyla v takovém rozsahu, aby ji bylo možné v tomto případě vůči politikovi uplatňovat,“ míní advokátka, která se pozastavuje nad zákazem prodeje alkoholu, který vláda vyhlásila.

„Zavedení prohibice je akt zoufalství, aby bylo vůbec vidět, že se něco děje. Jestliže policie není schopna odhalit zdroje závadového alkoholu velmi rychle, tak je zřejmé, že se v té situaci vůbec neorientuje, že vůbec nemá zmapované prostředí černého trhu a nelegální výroby. Prohibice je akt deklaratorního charakteru v duchu ´Podívejte, my něco děláme´,“ podotýká Klára Samková.

Za takovou neschopnost by se snad stát měl rozpustit

Přitom právě vyhlášení prohibice jen ukazuje na neschopnost účinného zásahu na těch místech, kde je to potřeba. „Řekla bych, že to je takové vypouštění mlhy, že se jako něco děje. Stát by se snad měl skoro rozpustit, protože tím, jak nebyl schopen řešit tuto situaci a v podstatě spoluzavinil její vznik, tak nevím, jakým způsobem si vůbec nárokuje svoji existenci,“ konstatuje zastupitelka za TOP 09 v městské části Praha 2.

Právě z TOP 09 jsou dva členové vlády, ministr zdravotnictví a ministr financí, na jejichž zodpovědnosti řešení vzniklé kauzy také je. „Jsem přesvědčena, že to ani není záležitost Ministerstva zdravotnictví, nebo pouze v omezeném rozsahu. A to zejména v tom směru, že nemáme hlavního hygienika, a to dlouhodobě, a pan ministr není schopen se s touto situací vypořádat. V tom bych viděla jeho zásadní politické pochybení,“ upozorňuje Klára Samková.

Ministr vnitra by měl okamžitě odstoupit

Zároveň ale prstem ukazuje na jiného člena Nečasovy vlády. „To je věc, kterou měl mít v gesci a na odpovědnosti ministr vnitra. A podle mého názoru to selhání státu zejména v těch složkách vyšetřovacích a v prevenci trestné činnosti je takového rozsahu, že pan ministr vnitra by měl odstoupit, a to pokud možno okamžitě,“ volá advokátka po rezignaci Jana Kubiceho.

Je totiž přesvědčena, že došlo k systémovému páchání trestné činnosti, která je letitého charakteru, a ministr vnitra je ten, kdo za to nese politickou zodpovědnost. „Měly samozřejmě konat nejrůznější inspekce, ale toto je záležitost trestně právní, organizovaný zločin ve velkém rozsahu a ministr vnitra se k tomu nehodlá vyjadřovat. Navíc za situace, kdy je ministr vnitra sám bývalý výkonný policista z nejvyšších míst. To považuji skutečně za nehorázné. To se nedá vysvětlit ničím jiným než jeho naprostou nekompetentností,“ prohlašuje Klára Samková.

Předseda vlády nedokázal pohnat Kubiceho k zodpovědnosti

Premiér Petr Nečas chyboval především v tom, že nebyl schopen ministra vnitra pohnat k zodpovědnosti. „Pokud existuje krizový štáb, tak v jeho čele nemá být nikdo jiný než ministr vnitra a dělat právě toto. Pro mě to je znakem neschopnosti ministra vnitra a jestli premiér není schopen na tuto očividnou neschopnost ministra vnitra reagovat, pak to je znamení i neschopnosti premiéra. Jiným způsobem to zhodnotit nemohu,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Klára Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…