Dovolání práva bude pro občany mnohem složitější a dražší, varoval Okamura. U vlády ale nepochodil

24.11.2013 6:03

Nový občanský zákoník se nelíbí Tomio Okamurovi. Jeho hnutí Úsvit navrhovalo odklad jeho účinnosti o rok. Po setkání s premiérem Rusnokem a ministryní spravedlnosti Benešovou však musel konstatovat, že vláda odklad nenavrhne.

Dovolání práva bude pro občany mnohem složitější a dražší, varoval Okamura. U vlády ale nepochodil
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Zákoník není ideální. Ale mohlo by dojít k znejistění občanů i firem

Přesto zmíněná trojice konstatovala, že zákoník není ideální a obsahuje spoustu nedokonalých věcí. „Pokud by však nyní došlo k odložení občanského zákoníku, škody by byly ještě větší. Mohlo by dojít k znejistění firem, občanů i celého justičního systému,“ upozornila mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Okamura rozhodnutí vlády respektuje. Již dříve uvedl, že v případě, že se účinnost zákoníku nepodaří odložit, podpoří ve sněmovně zákonná opatření, která s novým občanským zákoníkem souvisí. „Pro ta zákonná opatření hlasovat budu. Je lepší, aby zákon vstoupil v platnost v takové formě, aby alespoň trochu fungoval,“ vysvětlil Okamura pro Novinky.cz

Je to nepřehledný paskvil

„Nový občanský kodex je neskonale složitý a nesrozumitelný. V praxi to znamená, že dovolání práva bude pro občany mnohem složitější a dražší. Nerozumí mu sami právníci a soudci,“ zdůrazňoval ještě před schůzkou s premiérem Okamura v České televizi.

Největší zákon v našem právním řádu od roku 1811

Nový občanský zákoník má vstoupit v platnost 1. ledna 2014. Nahradí občanský zákoník přijatý v roce 1964. Nově upravuje tři základní okruhy – rodinu, vlastnictví a smlouvy. Zákoník prosadil exministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který tento počin považuje za svůj největší dosavadní politický úspěch.

„Jde o deset let práce na tomto zákoně. Od roku 1811 se jedná o největší zákon v našem právním řádu, má tři tisíce paragrafů. Je to historická záležitost, na kterou jsem hrdý. Myslím, že pro normální občany jde o příznivou věc. Bohužel je dnes předmětem politické laciné neodborné kritiky. Což je škoda. Ale jsem přesvědčen, že pokud se ČSSD dostane k moci, bude si vědoma, o jak významné a důležité dílo pro občany se jedná a nezruší ho,“ objasnil ještě před volbami Parlamentním listům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…