Drábek: K poště přijela dodávka "nezaměstnaných" v monterkách. To skončí

08.05.2012 10:05

Od října loňského roku do března toho letošního prý resort práce a sociálních věcí ušetřil 140 milionů korun díky projektu „Docházka nezaměstnaných – DONEZ“. Jde o tolik diskutovanou docházku nezaměstnaných na poštu v nahodilých termínech, aby bylo kontrolováno, zda nezaměstnaný, který je v evidenci a pobírá dávky, nepracuje načerno. ParlamentníListy.cz o tom informoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Drábek: K poště přijela dodávka "nezaměstnaných" v monterkách. To skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek

Ministr uvedl, že od října, kdy byl systém kontrol spuštěn, prošlo jeho sítem do konce února na 47 tisíc nezaměstnaných. „V souvislosti se zařazením do projektu bylo od počátku jeho realizace do 29. 2. 2012 zahájeno správní řízení ve věci vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání s více než 4 000 uchazeči o zaměstnání. To je bezmála desetina všech, kteří byli do projektu zařazeni,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Drábek.

Kontrolujeme a tím šetříme

K tomu podotkl, že současně si asi 550 uchazečů o zaměstnání našlo ihned po zařazení do projektu zaměstnání. „Na začátku března tak činily úspory přes 140 milionů korun, a to již po odečtení nákladů, které jsme doposud za zprostředkování na Czech POINTech zaplatili,“ dodal ministr s tím, že k dnešnímu dni činí úspory odhadem už přes dvě stě milionů korun.

Podle odhadu Jaromíra Drábka tak systém mohl v horizontu dalších šesti měsíců generovat úsporu vyšší než půl miliardy korun. Tento odhad podle ministra vychází z průměrného počtu uchazečů, s nimiž je zahájeno správní řízení, případně počtu těch, kteří si najdou po zařazení do projektu zaměstnání a s nimi související úspory na vyřazení z evidence.

Nepřijdete na kontrolu? Konec s dávkami

Kontroly v praxi probíhají tak, že vytipovaní uchazeči o zaměstnání dochází na kontaktní místo veřejné správy Czech POINT v určený čas v běžné pracovní době, kde obdrží nabídku volných pozic.

Jestliže se nezaměstnaný v určený čas nedostaví, zjišťuje se důvod nedodržení této zákonné povinnosti vůči úřadu práce. Akceptovatelným důvodem může být například doložený pohovor na novou pozici či nemoc uchazeče. V případě bezdůvodné absence zahajuje úřad práce správní řízení, které může vést až k vyřazení uchazeče z evidence úřadu práce a odebrání dávek.

Nezaměstnaný se vymlouval na zaměstnavatele

Že jsou tímto způsobem skutečně odhalovány případy práce načerno, dokladuje Úřad práce na některých omluvách těch, kteří se k řádné kontrole nedostavili. „Zaměstnavatel neumožňuje uchazeči dostavit se ve stanovenou dobu. Uchazeč tvrdí, že se mu schůzka v tuto dobu nehodila. Služební cesta. Po noční směně. Oslava,“ zní výčet některých omluv, které úřad neakceptoval.

Úsměv budí i výmluva, že jisté paní kamarádi vzali kontaktní lístek a přepsali ji datum návštěvy. Jiný uchazeč o zaměstnání se nedostavil proto, že spadl do rybníka a další na návštěvu Czech POINTU zapomněl, protože zabezpečoval stan.

Z dodávky v montérkách na kontrolu

Podle Jaromíra Drábka každopádně fungují kontroly i psychologicky. „Nám chodí informace, že k poště přijede dodávka, vyskáčou nezaměstnaní v montérkách, jdou se nahlásit. Jsou to sice zkazky, které můžou a nemusí být pravdivé, ale je vidět, že lidi ty kontroly vnímají. Že si uvědomují, že je něco špatně a je potřeba s tím něco dělat,“ myslí si ministr.

Podle něj dosud stát k těmto věcem přistupoval benevolentně. „Jako by to byla každého věc. Ale ona to není každého věc, je to jeden z důvodů, proč je tak velký deficit důchodového účtu, proč je problém s financováním zdravotnictví. A jestli je dnes oficiální údaj Českého statistického úřadu, že patnáct procent hrubého domácího produktu se vytváří v šedé ekonomice, tak já s tím prostě musím něco dělat,“ konstatoval dále ParlamentnímListům.cz Drábek.

Kontroly chce zhatit ombudsman

Připomeňme, že výše zmíněné kontroly nezaměstnaných na Czech POINTECH napadl veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Ten se obrátil na parlament, aby systém zrušil. Systém DONEZ podle něj funguje bez jakékoliv opory v zákoně.

To Jaromír Drábek odmítá. „V zákoně je jednoznačně napsáno, že nezaměstnaný musí plnit svoji součinnost vůči úřadu práce nebo veřejného kontaktního místa,“ oponuje. Vedle toho připomíná, že takto není kontrolován každý nezaměstnaný, ale jen ten, který splňuje určitá kritéria, která z něj dělají potenciální „černou duši“.

V praxi tak do skupiny spadající do výběru pro kontroly patří ti uchazeči, kteří jsou opakovaně na úřadu práce evidováni v posledních šesti měsících – dvakrát i vícekrát. Uchazeči, kteří měli v posledních šesti měsících zaměstnání kratší než 10 dní a mladiství do 26 let.

Šedá ekonomika kvete? Posilujeme inspekci

Právě šedá ekonomika je důvodem, proč prý Drábkův rezort významně posílil kontrolu nelegálního zaměstnávání. „Sloučili jsme všechny druhy kontroly pod Úřady inspekce práce. Ještě v loňském roce něco kontroloval Úřad práce, něco kontroloval Úřad inspekce práce, popsal ministr s tím, že zmíněná inspekce práce byla posílena o čtyři sta lidí.

V této souvislosti považuje za významnou i tolik diskutovanou „veřejnou službu“, tedy zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných v rámci veřejně prospěšných prací. „Do veřejné služby se v prvním čtvrtletí roku 2012, kdy platí nová pravidla pro její výkon, zapojilo přes 2 200 subjektů a z toho více jak 1130 subjektů jsou obce,“ informoval Drábek s tím, že celkem je v systému evidováno přes 16 400 klientů.

„Já bych rád, aby to v letošním roce do tohoto systému vstoupilo alespoň padesát tisíc nezaměstnaných,“ doplnil ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…