Drábek nerozumí modrým poslancům. Chtějí ho řešit. Chaos popírá

31.01.2012 20:26

A je to tu. Včera politolog Ladislav Mrklas pro ParlamentníListy.cz naznačil, že ministrova pozice je tak silná, nakolik jej podporuje premiér vlády a koalice. A dnes už poslanci ODS avizovali, že chtějí kvůli údajnému chaosu při vyplácení sociálních dávek svolat koaliční K9. Ministr práce Jaromír Drábek považuje za nestandardní, že se to TOP 09 a on dozvídá prostřednictvím tiskové konference.

Drábek nerozumí modrým poslancům. Chtějí ho řešit. Chaos popírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jaromír Drábek ve sněmovně

 Více než týden informují média o chaosu, který má provázet vyplácení sociálních dávek, které se od ledna vydávají jednotně přes pobočky Úřadu práce. Zprávy jsou tak plné kolabujících úřadů, úředníků a vzteklých čekatelů na dávky.

Nic nekolabuje!

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek odmítá, že by chaos dosahoval stupně, kdy odboráři z Úřadu práce dokonce informovali o mrtvých úřednících, podléhajících pod nezvladatelným pracovním náporem. Ministr Drábek sice přiznává, že přechod na nový systém výplaty dávek je náročný, ale rozhodně odmítá, že by úřady kolabovaly. „Bylo vyplaceno už 98 procent dávek, to myslím mluví samo za sebe,“ uvedl Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Odbory už rozeslaly výzvu, ve které vyzývají Drábka k demisi, nebo k jeho odvolání. Ten s nimi odmítá diskutovat na politické rovině, kam výzvy demise rozhodně patří.

Ministr je tak silný, jakou má podporu

Politolog Ladislav Mrklas v té souvislosti pro ParlamentníListy.cz uvedl, že v takovou chvíli je velmi důležitá soudržnost vlády, kdy velký díl zodpovědnosti nese premiér vlády, jestli se v takovou chvíli dokáže postavit za člena své vlády, který dělá nějaký ráznější krok, který může společnost bolet. „V koaliční vládě pak samozřejmě záleží i na postoji koaličních partnerů,“ dodal politolog.

ODSka si šťouchla

A ti, jak se zdá, se za Drábka nestaví. Údajný chaos na Úřadu práce chce totiž řešit ODS na nejbližší koaliční schůzce. Poslankyně Lenka Kohoutová to uvedla na tiskové konferenci s tím, že ODS je situací znepokojena. „Tato situace je panem ministrem Drábkem velmi bagatelizována. Chtěli bychom, aby ministerstvo promptně situaci vyřešilo a dávky byly proplaceny. Bylo slíbeno, že do 31. ledna budou všechny dávky vyplaceny. My se ale obáváme, že se tak nestalo," uvedla Kohoutová doslova.

Divně prezentovaná výzva...

„Požadavek ODS respektuji a rád vysvětlím, co je třeba vysvětlit,“ uvedl v reakci pro ParlamentníListy.cz Jaromír Drábek. Nelíbí se mu nicméně forma, kterou ODS zvolila pro vyvolání jednání o jeho resortu. „Sdělování tohoto požadavku prostřednictvím médií rozhodně nepovažuji za standardní,“ uzavřel Drábek.

Překvapivé asi není, že kampaně kolem výplaty dávek se chytla ČSSD, která vyzývá, tak jako odboráři, ministra Drábka k rezignaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…