Drábku, nech toho, nebo skončíš ve vazbě. Padlý ministr pracuje dál

10.10.2012 8:10

Půjdete za svým náměstkem Šiškou, pokud budete i přes prezidentské veto pokračovat v důchodové reformě, varuje předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc odstupujícího ministra Jaromíra Drábka. „Vyhláška nemůže nahradit zákon, to by bylo v rozporu s právním řádem,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Tejc.

Drábku, nech toho, nebo skončíš ve vazbě. Padlý ministr pracuje dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Šéf klubu poslanců ČSSD doufá, že ministr práce a sociálních věcí v demisi od svého úmyslu, jak pokračovat v důchodové reformě, i když prováděcí zákon vetoval prezident a není jisté, že ho sněmovna přehlasuje, upustí. „Měl by si vzpomenout, jak dopadl jeho první náměstek Vladimír Šiška,“ odkazuje výhružně poslanec ČSSD na to, že se Drábkův náměstek ocitl kvůli pokusu o korupci ve vazbě, a to bylo i důvodem ministrovy rezignace k 31. říjnu.

Drábek připustil, že druhý pilíř zavede i bez doprovodného zákona

Mnozí zákonodárci kritizují, že Ministerstvo práce je rozhodnuto pokračovat v přípravách odstartování druhého pilíře důchodové reformy, i kdyby Poslanecká sněmovna koncem října nepřehlasovala prezidentovo veto prováděcích předpisů. Také penzijní fondy dál pokračují v přípravách na start druhého pilíře důchodové reformy. Odstupující ministr Drábek totiž prohlásil, že takzvaný druhý důchodový pilíř by se tak možná mohl spustit k lednu i bez doprovodného zákona. Potvrdil, že ministerstvo a Česká správa sociálního zabezpečení se nyní chystají na obě varianty – na přijetí i nepřijetí prováděcího předpisu.

„Mne to na jednu stranu nepřekvapuje, protože to byl Drábek a Šiška, kteří rozjeli sKarty bez zákonného podkladu,“ uvedl Tejc. Ale nahradit doprovodný zákon ministerskou vyhláškou by podle něj mohlo být obcházením zákona, což je v rozporu s trestním právem, za které by mohl i Jaromír Drábek skončit ve vazbě.

Případné finanční náklady budeme po Drábkovi vymáhat

Podle Tejce je nyní jasné, proč ministr nerezignoval okamžitě a proč „hraje hru na schovávanou“. „Jisté je, že chce prosadit, aby miliardy korun skončily v rukách penzijních fondů, pro které se rozhodl pracovat. Je mu jedno, že to bude bez zákona,“ dodal. I když šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nedávno prohlásil, že v případě svého volebního vítězství sociální demokracie druhý pilíř důchodové reformy zruší, je podle Tejce rušení komplikované jak pro občany, kteří by se už do druhého pilíře přihlásili, tak pro stát. „Znamenalo by to značné finanční náklady. Kdyby Drábek podepsal vyhlášku, která by to umožnila, musel by na to sám přispět. My bychom to na něm vymáhali,“ pohrozil.

Proč odkládá rezignaci, když má mezi náměstky i exministra Šimerku

Podle sociálních demokratů i komunistů by nemělo logiku předkládat zákon, kdyby bylo možné to zařídit jiným způsobem, například ministerskou vyhláškou. Komunista Miroslav Opálka prohlásil, že pokud by platila teze, že stačí schválit hlavní zákon, pak nechápe, proč se v případě referenda, které bylo také v obecné formě přijato, čeká na prováděcí předpis. „V případě důchodové reformy to najednou být nemusí?“ ptá se expert na sociální politiku KSČM. Také Opálka upozornil, že ministr nemusel rezignaci odkládat až do konce měsíce, aby úřad řádně předal, když má na postu náměstka zkušeného státního úředníka Petra Šimerku, který byl nejen prvním náměstkem ministrů Vladimíra Špidly a Zdeňka Škromacha, ale byl i ministrem v úřednické Fischerově vládě. Ten by jistě dokázal rezort řídit do příchodu Drábkova nástupce.

Důchodovou reformu je třeba odložit do vyřešení politické krize

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš je také přesvědčen, že není možné důchodovou reformu opřít o vyhlášku, je nutný zákon. „Začínají sílit hlasy i z pravé strany politického spektra, například z Hradu nebo od ekonoma Vladimíra Dlouhého, aby se reforma odložila do doby, než se vyřeší politická krize,“ uvedl Dolejš. Stejně podle něj hrozí, že v této nejisté situaci, kdy prezident doprovodný zákon vetoval, se přihlásí do druhého pilíře málo lidí.

Rebelové z ODS chtějí zajistit financování reformy z výnosů privatizace

Také jeden z rebelů ODS – poslanec Boris Šťastný si myslí, že by bylo lepší rozptýlit pochybnosti prezidenta a mnohých poslanců, než vymýšlet způsob, jak obejít nesouhlas Václava Klause. Prezidentovo veto podle něj neznamená, že zákon nesmí projít, ale je znamením, aby se navrženým zákonem poslanci znovu zabývali. „Prezident uvedl dva důvody, za prvé, že nedošlo k širší politické dohodě, ale to vidím jako velmi obtížné, téměř nemožné, a za druhé, že by financování druhého pilíře nemělo probíhat formou vyšších daní, ale v souladu s programovým prohlášením vlády – z výnosů privatizace,“ upozorňuje poslanec ODS. Odstupující ministr práce by podle něj měl definovat, z čeho se bude druhý pilíř důchodové reformy platit. Boris Šťastný patří k několika poslancům ODS, kteří nesouhlasí s úsporným vládním balíčkem, hlavně se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty.

Předchozí pokus vlády prosadit soubor daňových a dalších změn skončil neúspěchem. Předlohu vetoval Senát a při opakovaném hlasování v dolní komoře se část poslanců ODS postavila proti. Vláda proto vzápětí předložila balíček znovu a spojila s ním svou důvěru. Nyní se znovu vyjednává o jeho podobě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…