Duka prý nadržuje Klausovi, Nečasovi a asociálním reformám. Katolíci bouří

18.02.2012 7:46

Pražský arcibiskup Dominik Duka se stal terčem nebývalé kritiky. Lobbuje prý za reformy vlády premiéra Petra Nečase (ODS) a straní prezidentu Václavu Klausovi. Podle jeho odpůrců poškozuje celou církev i věřící. V Praze se proti němu bude i demonstrovat. Ovšem "trefně". Za jeho absence.

Duka prý nadržuje Klausovi, Nečasovi a asociálním reformám. Katolíci bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Pražský arcibiskup Dominik Duka se v sobotu ve Vatikánu stane kardinálem. Zatímco v zahraničí sklízí úspěchy, doma příliš populární není. Kritizován je zejména za to, že neskrývá své sympatie k Hradu a euroskepticismu prezidenta Václava Klause. Svou funkci hlavy katolické církve tak prý zneužívá pro své a hradní stranicko-politické cíle.



I kvůli těmto kritikám se už v sobotu na pražském Hradčanském náměstí sejdou Dukovi odpůrci. Iniciátor protestu Pavel Čižinský redakci vysvětlil, proč jej a další katolíky Duka zvedl ze židle.

Věřící Duka neobrátí, míní odpůrce

„Duka úřad naprosto zneužívá, lobbuje za Klause a Nečase. Přitom řada reforem z jejich pera je asociální a věřící s nimi nesouhlasí,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Biskup je podle něho duchovní osoba, která takto veřejně nemá artikulovat své názory.  Sobotní shromáždění proti Dukovi tak má být prvním signálem nesouhlasu. Má připravit předpolí pro ty další.

O nás bez nás. To ne

A právě organizace protestní akce hnula žlučí třeba původem polskému faráři Zbigniewu Czendlikovi. „Je to klasické o nás bez nás, protiví se mi to. Proč odpůrci nepočkali, až se pan kardinál vrátí, aby se mohl hájit? Jsem kategoricky proti tomu,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Vazby na Hrad mu nevadí. „Pražský arcibiskup byl a bude politickou postavou. To, že se proti němu zvedá vlna kritiky, je vyjádřením toho, že je to silná osobnost. Kdyby byl bezvýznamný, nikdo by ho nekritizoval,“ dodal farář, který Duku přirovnal k papeži Benediktu XVI. „Podívejte, jakou pozici má papež. Duka se mi v tom, že má názory a nestydí se za ně, líbí,“ uzavřel.

Duka jako papež

O tom, že by měl Duka kvůli artikulaci svých politických názorů opustit funkci, nechce slyšet ani socioložka Jiřina Šiklová.  „Kardinál Duka by měl ve svém úřadě zůstat, není to volený zástupce, ale je jmenovaný katolickou církví. Občané to mohou kritizovat, protože je tu názorová svoboda, ale to je vše, co mohou dělat,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

„Toto vysvětlení ale neznamená, že já osobně souhlasím s postoji D. Duky,“ dodala s tím, že se s Dukovými tendencemi neztotožňuje.

Paroubek: Klaus je katolík?

To bývalému šéfu ČSSD a hlavě NS-LEV 21 Jiřímu Paroubkovi Dukovy pravicové tendence nevadí. „Jestli si pánové Klaus a Duka rozumí, tak mi to nevadí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že se pražskému arcibiskupovi možná podařilo i obrátit Klause na katolickou víru.

Se sobotním shromážděním proti Dukovi ale stejně jako Czendlik také příliš nesouhlasí. „Spíš by to měl být protest proti církevním restitucím, tohle je abstraktní důvod,“ uzavřel Paroubek.

Protest proti D. Dukovi se koná v sobotu od 10:00 na Hradčanském náměstí před Arcibiskupským palácem. 


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…