Dva zahraniční novináři: Prohibice je důkazem nulové politické vůle. A taky...

16.09.2012 16:25

Mimořádné opatření částečné prohibice, přijaté ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, je v pořádku. Musíme ale ukázat prstem na jiného viníka - tedy Ministerstvo financí. Shodují se na tom dva zahraniční novináři - Erik Best a Fabrice Martin-Plichta, kteří několik let pracují a žijí v Česku.

Dva zahraniční novináři: Prohibice je důkazem nulové politické vůle. A taky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fabrice Martin Plichta, francouzský novinář působící v Praze

Otázkou nejen pro ně zůstává, jak účinná prohibice vlastně bude. I přes víkend - navzdory prohibici - totiž začaly přibývat další případy otravy metylalkoholem. 

Noční život v centrech českých měst notně ubral na tempu poté, co ministr zdravotnictví zahájil většinu pátečních večírků plošným zákazem prodeje alkoholu nad dvacet procent. Zatímco provozovatelé barů a restaurací plánují žaloby na stát, Češi vytahují staré zásoby, v nichž se ovšem může skrývat vražedný metylalkohol. To ostatně dokazují nové případy ze severu Moravy.

Americký novinář Erik Best ale říká, že Heger nic jiného vlastně udělat nemohl. "Pokud bude využito času k vyhledání nebezpečných výrobků, má takové opatření smysl. Druhá věc je fungování celní správy a tedy Ministerstva financí. Když se zvyšuje DPH, profitují z toho černí výrobci. A je zajímavé, že právě toto ministerstvo chce zase navýšit daně," upozorňuje Best na důležitou roli Kalouskova resortu v celé kauze a shoduje se tak s opozicí požadující ministrovu hlavu.

Ve vládě nedbali výstrah a teď umírají lidé, to by si měli občané uvědomit

"Správné rozhodnutí v dnešních podmínkách. Vláda neměla na vybranou, musela zakročit tvrdě a razantně. Proč ho ale musela přijmout? Protože několik let naprosto nedbala na upozornění jak novinářů, tak odborníků a legálních výrobců alkoholu, že trh s pančovanými produkty silně roste," shoduje se s Bestem jeho francouzský kolega Fabrice Martin-Plichta.

Česko si podle Plichty už konečně zaslouží silnou vládu, která myslí na občany a nikoliv jen něčí kapsu. Nečinnost v mnoha oblastech správy státu je podle něj místy vyloženě kriminální povahy.

"A to není v případě metylalkoholu pouze věcí Ministerstva financí, ale i zdravotnictví a zemědělství, protože i tyto resorty měly konat. Jak je vůbec možné, že náměstek ministra financí Minčič řekne, že tento rok proběhlo 500 kontrol. Copak ten člověk neumí počítat? Vždyť už uplynulo 250 dní! To jsou dvě kontroly za den. Myslím, že dokonalejší důkaz nulové politické vůle kontrolovat právě tento trh zatím neexistuje," upozorňuje Plichta.

Dobrý vítr pro rebely z ODS

Důvodem je prý nebezpečný ultraliberalismus pravicových vlád. "Jenže volný trh nevyřeší vůbec nic a lidé zbytečně umírají, měli by si to konečně uvědomit," nebere si ani dál servítky pražský dopisovatel deníku Le Monde Plichta.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

"Měli bychom po panu Kalouskovi požadovat vysvětlení, proč je to právě tak," navrhuje ještě americký novinář Best. A připomíná, že místopředseda TOP 09 má nyní velký problém. Zatímco on bude muset vysvětlovat, šestice rebelů z řad ODS má nyní v ruce obrovský trumf. Největší prohru ale podle Besta zažili velcí výrobci a distributoři alkoholu. Zatímco chtěli zakázat prodej levných alkoholů na stáncích a v tržnicích, stát přijal opatření, které bude mít zásadní dopad právě na ně.

"Finální dopad, aspoň podle zkušeností s prohibicí v USA, ale bude právě pro ty velké prodejce pozitivní, tedy pokud prohibice opravdu přinese snížení výroby nelegálních producentů alkoholu," připomíná Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…