Ekonomická diplomacie přináší plody, shrnoval ministr Mládek. Došlo i na Bakalův byznys

05.01.2016 15:27

Ministr průmyslu a ochodu Jan Mládek (ČSSD) v úterý na bilanční tiskové konferenci shrnoval úspěchy svého resortu v uplynulém roce. Vyzdvihl především nečekaně vysoký hospodářský růst, k čemuž prý jeho ministerstvo nemalou měrou přispělo.

Ekonomická diplomacie přináší plody, shrnoval ministr Mládek. Došlo i na Bakalův byznys
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

Ministr Mládek shrnoval úspěchy svého resortu, které se dle jeho slov pozitivně podepsaly na vysokém hospodářském růstu, který dle dosavadních odhadů byl loni kolem 4,5 procenta. Jedním z aspektů, které celkovému růstu pomohly, byl vysoký růst průmyslu. „Hospodářský růst byl dosažen také díky tomu, že se nám podařilo získávat investice zahraniční i domácí, fungovala agentura CzechInvest,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu s tím, že mezi největší investory v Česku patří Korejci.

„Rostl i zahraniční obchod, který je vysokou prioritou nejen mou, ale celé vlády a pana prezidenta. Za prvních deset měsíců loňského roku podle předběžných čísel rostl zahraniční obchod o sedm procent. Potvrzuje se, že ekonomická diplomacie funguje,“ konstatoval Jan Mládek při své bilanční tiskové konferenci.

Dalším pozitivem je podle ministra pokles nezaměstnanosti. „Vzhledem k tomu, že ve vládě zastupuji sociální demokracii, mě těší zejména to, že se hospodářský růst přenesl do poklesu nezaměstnanosti, která podle dat Eurostatu dosáhla hodnoty 4,9 procenta, což je druhá nejnižší nezaměstnanost v celé EU, před námi už je jen Německo,“ sděloval Mládek.

Ministr hovořil také o situaci kolem Energetického regulačního úřadu a dotací pro obnovitelné zdroje. Došlo také na palčivé téma OKD a dolu Paskov. „V nejbližší době povedeme jednání se zástupci OKD, situace je složitá, protože bude muset být uzavřen důl Paskov, a to pravděpodobně do konce roku, je to skoro jisté,“ odhadoval ministr průmyslu a obchodu. Potíž je podle Mládka v tom, že stát pořádně neví, s kým bude jednat, protože současní vlastníci v čele se Zdeňkem Bakalou se k tomu nehlásí a noví vlastníci ještě nejsou. Během jednání bude podle Mládka důležité zajistit budoucnost pracovníkům, kteří by po uzavření Paskova mohli být propuštěni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…