Fiala chce pro podání návrhu na jmenování lidovce Hladíka ministrem více času

24.11.2022 22:00 | On-line

Premiér Petr Fiala (ODS) řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, že ještě potřebuje „nějaký čas“, než mu podá návrh na jmenování lidoveckého kandidáta Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Chce si být nejdříve jistý, že budou vysvětleny všechny nejasnosti kolem Hladíka a že se tento místopředseda KDU-ČSL bude moci práci v čele ministerstva naplno věnovat. Fiala to řekl novinářům po dnešní pracovní večeři s prezidentem na zámku v Lánech. Hladík má ve funkci ministra nahradit stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Jmenování bývalého náměstka brněnské primátorky ministrem zkomplikovala kriminální kauza přidělování městských bytů v Brně.

Fiala chce pro podání návrhu na jmenování lidovce Hladíka ministrem více času
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

„Já jsem přesvědčen, že ta situace vyžaduje ještě nějakou dobu. Nejsou to měsíce, je to v řádu týdnů. Musím mít sám vnitřní jistotu, že předkládám prezidentu republiky takový návrh, který je v souladu s mým vědomím a svědomím a je dobrý pro Českou republiku,“ uvedl předseda vlády na otázku, kolik času ještě bude ke zvážení Hladíkovy nominace potřebovat.

Lidovci trvají na tom, aby se ministerstva ujal Hladík, a to co nejdříve. Policie ho z ničeho neobvinila. Řízením Ministerstva životního prostředí je nyní pověřen šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, který vede i Ministerstvo práce. Po středeční schůzce s prezidentem řekl, že Zeman se chce s Hladíkem setkat, až obdrží oficiální žádost o jmenování. Vicepremiér odhadoval, že se tak stane v příštích dnech nebo blízkých týdnech.

„Předpokládám, že pan Hladík se s panem prezidentem setká až ve chvíli, kdy já předložím panu prezidentovi návrh na jeho jmenování. A já to udělám až po nějakém čase,“ reagoval nyní Fiala.

Hladík v prvním listopadovém týdnu v pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, že s ministerskou funkcí počítá a připravuje se na ni. „Plně respektuji to, že vláda České republiky teď musí ukázat a udělat konkrétní kroky v energetické krizi a v krizi důvěry. Právě Ministerstvo životního prostředí má v tomto úkolu velkou roli. Já jsem na to připravený. A chtěl bych svou prací, pokud budu jmenován ministrem životního prostředí, dokázat, že zvládnu být po odborné pozici platným členem vlády Petra Fialy,“ uvedl Hladík.

Na konci čtyřtýdenní lhůty jeho vysvětlování původně očekával, že přijde jeho jmenování do pozice ministra životního prostředí bez větších průtahů. „Jak o tom hovořil vicepremiér Jurečka a především pan premiér – dali jsme si nějakou lhůtu v měsíci listopadu, aby se ty záležitosti co nejvíce vysvětlily. Zřejmě v příštím týdnu dojde ke schůzce mezi panem prezidentem a vicepremiérem Jurečkou. Následně bych se i já měl potkat s panem prezidentem. Je to standardní postup, který při jmenování ministra je předpokládán, tak to chceme provést,“ očekával Hladík na začátku měsíce, že jeho jmenování by mělo proběhnout bez průtahů.

Hladíkovo jmenování ministrem zbrzdil zhruba v půlce října zásah policie na brněnském magistrátu, kde Hladík působil jako náměstek primátorky. V kauze údajného kupčení s byty však obviněný není. „Policii jsem poskytl veškeré informace, byl jsem podat vysvětlení a od té doby mě již Policie ČR nekontaktovala. Jsem ale plně připraven na spolupráci. Pevně doufám, že se situace co nejdříve vysvětlí,“ podotkl.

Reagoval na průzkum společnosti Median pro Český rozhlas, který ukázal, že většina lidí nechce za ministra životního prostředí kandidáta KDU-ČSL Petra Hladíka. „Průzkum jsem viděl, plně respektuji, že situace, ve které jsem se ocitl, není dobrá. Na druhou stranu je otázka i pro diskusi v českém politickém spektru, co znamená, pokud je člověk kontaktován policií a podává vysvětlení.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…