Fotograf Saudek: Češi jsou šťastní, jen se za to stydí. Nikdo tu nehladoví

26.04.2012 4:38

Známý fotograf Jan Saudek je přesvědčený, že Češi jsou v podstatě šťastní, jen se za to stydí. Podle něj nemají opravdu pádné důvody k nadávání. S úsporami má podle něj ministr financí Miroslav Kalousek pravdu. Saudek je znechucený, že v Česku se nenosí hrdinství. Také se obává, že v budoucnu je velmi reální válka mezi muslimskou a křesťansko-židovskou civilizací.

Fotograf Saudek: Češi jsou šťastní, jen se za to stydí. Nikdo tu nehladoví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Saudek, světoznámý fotograf

Přestože na televizi se Jan Saudek nedívá, protože podle něj masíruje mozky, informace shromažďuje rád. „Já jsem rád dobře informovanej. Víte, když se řekne třeba o prezidentovi, že je homosexuální, tak já už to dávno vím, to stačí cit,“ řekl Saudek pro ParlamentníListy.cz s tím, že vše to podstatné se dozví ze svého okolí.

Kalousek má podle mě pravdu

Už před sobotní demonstrací odborů pro ParlamentníListy.cz vyjádřil svůj nesouhlas s podobnými akcemi. Na nich ocenil jen to, že se nacházíme ve zřízení, kde demonstranty nikdo nemlátí po hlavách, tak jak tomu bylo kdysi.

Podle něj stát šetřit musí. „Já pana Miroslava Kalouska osobně neznám, akorát mě jednou zdravil z auta: Pane Saudek co vy tady... A já jsem říkal ááá, panstvo, vrchnost a klaněl jsem se až k zemi. Ale osobně si myslím, že on má pravdu. To je přeci blbost. Kde vzít všechny ty peníze, všem vyplácet, kteří to požadují? Jsem tím nepopulární a je mi to jedno,“ reagoval Saudek na dotaz redakce.

Důchod? Akorát tepláky, telka a lahváč

„Prostě si osobně myslím, že například protesty, které proběhly v Polsku proti posunutí hranice odchodu do důchodu jsou nesmyslné. Akorát si každej zvykl, že si pak sedne k telce, navlíkne si tepláky nebo jinej televizní hábit a po ruce bude mít lahváče nebo plechovky. To není dobrý. Lidi by se měli naučit fachat a ne se flákat,“ míní umělec.

Ten vnímá, že v ČR roste ve společnosti napětí. „To už říkal Venca Havel, že je tady blbá nálada. Víte, já mám pocit, že lidi jsou v podstatě šťastní, ale styděj se za to. Jinak by nebylo možné, aby lidi trávili hodiny v hypermarketech, aby měli vozíky naplněné po okraj. A to není žádná elita, žádní miliardáři, ti tam nenakupují. Čili věřím, že lidi nadávají, ale nemají k tomu pražádný podstatný důvod," myslí si Saudek. „Samozřejmě, je tady i chudoba. Nikdo ale nehladoví. To je podle mě známka opravdové bídy, a to tady není,“ dodal.

Národ nemá paměť

Problémem Čechů podle něj je ztráta paměti. „Národ nemá paměť. Náš národ naprosto nemá paměť. Já vím, že ti lidé, kteří hajlovali a přísahali věrnost říši v jedenačtyřicátém na Václavském náměstí, členové Vlajky, byli titíž lidé, kteří v roce 53, když zemřel Stalin, zvedali pěsti pod heslem věrni zůstaneme. A ty samé jsme pak už jako sedmdesátileté mohli vidět zvonit klíčema při sametové revoluci,“ vzpomíná Saudek.

„To je náš národ. Tady se hrdinství nenosí. Když byla volba největšího Čecha, tak ti kluci, kteří položili život při atentátu na Heydricha, tak ti tam nikde nebyli. Ale byl tam Daniel Landa, Klement Gotwald.... To že se tam vyskytl fiktivní Jára Cimrman, to je alespoň sranda a inteligentní humor,“ konstatuje Saudek skepticky.

Bojím se války

Co ho ale trápí daleko víc, je střet kultur. „Znal jsem jednu americkou galeristku, starou dámu, její pozdější manžel přežil polské povstání ve Varšavě a za ní se odstěhoval do USA a bál se po celý zbytek života. Já jsem jí říkal: To už se nikdy nestane, to co se dělo začátkem devadesátých let v Sarajevu. Aby se střílelo na náměstí do lidí, kteří nakupují. A ona mi řekla: Kdykoliv se to může stát znovu,“ popisuje Saudek své obavy.

„To je velmi neveselé proroctví. Proroctví, že kdykoliv může národ povstat a začít vraždit nějaké menšiny nebo většiny. To bych byl nerad. Můj otec vždycky plačtivě říkal – prožil dvě světové války - když byla nějaká rodinná slova, jen aby nebyla válka,“ vzpomíná fotograf.

„To si myslím, že je stěžejní krédo. Válka je vždycky absolutní nespravedlnost namířená proti lidem. To je moje přání. Já byl teď na nějaké volbě miss. A ony ty husičky, když se jich ptali, co by si přály, tak ony že aby jejich rodina se měla dobře a podobně. Myslely jenom na svojí rodinu. Na nikoho jiného. Ostatní asi ať chcípnou,“ říká Saudek s opovržením.

Umírali lidé a oni se upřímně radovali

„A já se obávám, že válka bude. Ne dnes, ne zítra. Ale hrozí válka islámu proti křesťansko-židovské civilizaci. Já doufám, že se to nestane, ale jsem pesimistický. Podle mě je v muslimech mstivost. Už jenom ta upřímná radost, když shodili v USA ty dvě věže. A tam umírali v přímém přenosu lidé v plamenech,“ odhaluje Saudek, z čeho pramení jeho obavy.

„Oni snad necítí bolest. Možná je to dáno tím, že jim víra slibuje sedmdesát dva panen za mučednickou smrt, když skočí třeba pod izraelský tank opásaní bombami. Islám, to je náboženství, které vyzývá k získávání dalších věřících. Katolicismus, budhismus, taoismus, to jsou náboženství, která nejsou takhle agresivní. Já naštěstí ne, ale vy to asi ještě zažijete, že to sem přijde,“ prorokuje Saudek.

„Znám dokonce chlapy, kteří už ke Koránu přistoupili. Možná intuitivně by se chtěli něčemu podobnému vyhnout, ale oni neušetří nikoho,“ míní Saudek. „Víte, ony jsou do budoucna v podstatě dvě vize. Obě katastrofické. Jedna je, že přestanou platit peníze. A druhá je, že bude velký atomový útok na křesťansko-židovskou civilizaci,“ uzavírá fotograf.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…