Funkce pro Augustina zkomplikovala vládě důvěru. Sobotka soptil v novinách

25.07.2013 7:14

Výběrem nového šéfa Úřadu vlády si Rusnokovi ministři nejspíš zkomplikovali vyslovení důvěry. Radek Augustin, místopředseda SPOZ a dlouholetý podporovatel Miloše Zemana, totiž podle MF Dnes velmi pobouřil ČSSD.

Funkce pro Augustina zkomplikovala vládě důvěru. Sobotka soptil v novinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Členové vlády do hlasování ovšem nezasáhnou

Výběr prý nepovažují za vhodný ani ti sociální demokraté, kteří mají k Hradu relativně blízko. „Určitě toto rozhodnutí bude v ČSSD rezonovat a výsledku nepomůže,“ uvedl například místopředseda strany Milan Chovanec.

Předseda Bohuslav Sobotka, který vstřícný vztah k prezidentovi a k Rusnokově vládě nesdílí, byl ještě ostřejší: „Je to další důkaz, že Rusnokova vláda není deklarovanou vládou nepolitických odborníků, ale že má ve skutečnosti velmi blízko ke straně SPOZ. Je absurdní, že má na vládu takový vliv strana, která se v demokratických volbách vůbec nedostala do Parlamentu,“ prohlásil.  

Sama MF Dnes prezentuje výběr Radka Augustina titulkem: „Další děkovné pro zemanovce“. Premiér Rusnok prý sice všude vykládá, že mu prezident Zeman do ničeho nemluví, ale ve skutečnosti obsazuje jeden post za druhým Zemanovými příznivci.

Augustin je prý již třetí osobou z vedení SPOZ, která získala významnou úřednickou funkci. Expředseda strany Vratislav Mynář pracuje pro prezidenta Zemana jako kancléř a místopředseda Martin Nejedlý působí jako prezidentský poradce.

Deník podotýká, že sám Augustin ve svém angažmá nevidí žádný problém. „O mém jmenování rozhodla vláda. Politická příslušnost v tom nehrála žádnou roli,“ uvedl. Následně dodal, že plánuje na dobu výkonu funkce své místopředsednictví strany přerušit. Premiér Rusnok uvedl, že předpokládá, že se Augustin stranického postu vzdá úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…