Hanácký ministr práce: Kalouska a Drábka bych hnal na pole orat

26.09.2012 19:40

JINÝMA OČIMA Lidé jako pan Kalousek tu léta kradou a dnes nám říkají, ať šetříme. Drábkovy sKarty jsou nedořešené – i moje slepá babička si bude muset chodit do bankomatu pro peníze. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl šestatřicetiletý ministr práce a sociálních věcí Hanácké republiky Tomáš Kozlíček s tím, že až Hanáci získají větší vliv, tak si na tyto politiky posvítí a poženou je na pole orat.

Hanácký ministr práce: Kalouska a Drábka bych hnal na pole orat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek na sněmu TOP 09

Co je vlastně cílem Hanácké republiky?

Obchůdky na Svatém Kopečku u Olomouce, které mají svoji bohatou historii, začaly pomalu upadat. V jednom z domů, kde jsou tyto krámky, se také narodil známý český malíř a autor olomouckého orloje Karel Svolínský. Chceme proto pomoci zdejším podnikatelům a vtipnou formou zviditelnit Hanou, protože jsme přesvědčeni, že má návštěvníkům, co nabídnout. Byla by škoda to tu nechat dále skomírat. Nesnažíme se ale kopírovat Kraví Horu nebo Valašské království, kde již něco podobného vzniklo. Mrzí mě, že spousta lidí odchází z regionu pryč, protože tu nevidí žádnou perspektivu, ale Haná je krásná.

Uvažujete třeba o odtržení od Česka a nezávislosti? Co by vás k takovému kroku přimělo?

Když se dívám, co se tady v té zemi děje, tak nevím. Haná byla dřív úrodnou zemědělskou oblastí a bohatým regionem. Dnes je tu vysoká nezaměstnanost, všude se jen pěstuje řepka. Je to děs. Chceme, aby se Haná postavila znovu na nohy, proto se snažíme hlavně oživit turistický ruch, ale o odtržení v tuto chvíli neuvažujeme.

Jste ministrem práce a sociálních věcí Hanácké republiky. Proč jste se jím stal právě vy? Jaké k tomu máte předpoklady?

Jsem v invalidním důchodu, takže do této problematiky vidím z pohledu člověka se zdravotními problémy. Jsem denně v kontaktu s lidmi, kteří jsou na tom podobně. A nemáme to jednoduché. Ještě se uvažovalo, že bych mohl být ministrem zdravotnictví, protože mám letité zkušenosti i s doktory, ale od toho se nakonec upustilo.

Jaký je váš názor na Jaromíra Drábka?

Nemám toho člověka moc rád. Mám pocit, že reformy tlačí silou, ale to je můj názor, nikoliv Hanácké republiky. Drábek hází všechny do jednoho pytle, a to není fér. Třeba  ta sociální karta. Ne každý z handicapovaných pobírá dávky od státu, ale stejně musí tuto kartu mít, když chce zaparkovat autem, protože zároveň slouží jako ZTP. Ale co je horší, že moje babička je slepá. A to si má chodit do bankomatu pro peníze? Co je to za nesmysl? Doteď jí peníze nosila pošťačka a teď bude muset slepá babička jezdit k bankomatu a ťukat tam ten PIN. Vůbec to není dořešené.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

A celkově resort prostě pan Drábek podle mého nevede dobře. Asi ani nemá svědomí. Rozhoduje o něčem, co mu je jedno, anebo ho tlačí Kalousek. Když pan Kalousek teď nedávno prohlásil, že zlaté časy v Evropě jsou pryč, že jsme to prožrali a proflákali, tak se nestačím divit. Vždyť on je v politice 22 let, tak kdo to udělal? Nejhorší je, že tito lidé to tu těch 22 let rozkrádali a teď nám říkají, že máme šetřit. Ale až Hanácká republika získá nějaký vliv, tak si na tyto politiky posvítíme a pošleme je na pole orat.

Pokud byste byl na jeho místě, co byste tedy chtěl primárně změnit?

Pokud se musí šetřit, musí se také vědět kde. Určitě bych se nesnažil šetřit na postižených a těch lidech, kteří opravdu nemůžou získat práci. A takových je spousta. A nedělají to naschvál. Makali by, kdyby mohli. Je ale taky spousta těch, kteří dávky zneužívají. To je pravda, ale nelze nás házet do stejného pytle s těmi, kteří dělat nechtějí. Já vám řeknu takový příklad. Já mám vývod z ledviny. Dostával jsem příspěvek na péči 2000 korun. Chodily mi domů ošetřovatelky, které jsem si platil. Nikam jsem nemusel jezdit. Poté se příspěvek snížil na 800 korun, tak jsem jezdil sanitkou do nemocnice. Takže ušetří ministerstvo práce a sociálních věcí, ale zvýší se výdaje ve zdravotnictví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…