Hasiči a policisté varují: Nebude na investice, vše bude trvat déle

28.07.2010 10:56

Středeční očekávaná schůze vlády přinese definitivní rozluštění v oblasti škrtů. Zatím nejhlasitějším odpůrcem se jeví ministr vnitra Radek John (VV). Plánované úspory 1,2 miliardy jsou pro resort vnitra neúnosné, jelikož dvě třetiny rozpočtu tvoří platy.

Hasiči a policisté varují: Nebude na investice, vše bude trvat déle

Nejvíce by se případné Kalouskovo šetření dotklo hasičů a policistů, kteří dohromady podle předběžných odhadů mají na oltář ,,škrtvlády" přinést obět miliardu korun.

Hoří, má panenko

Tisková mluvčí hasičského záchranného sboru Ivana Svitáková pro ParlamentníListy.cz uvedla, že generální ředitel společně s náměstky připravují podklady, které předloží panu ministrovi ke schválení.

Co je v podkladech a kolik se ušetří tisková mluvčí neprozradila. V rozhovoru pro ČTK však generální ředitel hasičů Miroslav Štěpán naznačil, že nemůže snižovat mzdy, jelikož na to je potřeba parlament a stejně by se jednalo jen o desítky milionů korun.

Podle Štěpána se bude muset šetřit najmě na provozních nákladech a pohonných hmotách. To by v důsledku znamenalo omezení počtu hasičské techniky, která je posílána k zásahu.

Žebřík z roku 1969

Klasické investiční omezení se dotknou především renovace techniky a nákupu nového vybavení. Podle Štěpána však omezit tuto položku rozpočtu nejde, jelikož se skoro při každém zásahu něco porouchá a zastaralá technika dnešním podmínkám vůbec nevyhovuje. Štěpán dokonce uvedl, že hasiči například dodnes používají žebřík z roku 1969.

Policie pod palbou

Tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej pro ParlamentníListy.cz uvedl, že rozpočet policie na letošní rok už byl zkrácen o 760 milionů korun. O dalších úsporách v rozpočtu Policie ČR ještě nebylo rozhodnuto, jedná se prozatím o návrhy. Už nyní však podle Ibeheje můžou škrty znamenat prodloužení dojezdových časů, omezení dostupnosti policistů a redukce výcviku či nákupu techniky (výpočetní, spojovací, speciální atd.). Z tohoto důvodu by mohlo dojít i k prodloužení trestního řízení.

Na stávku zapomeňte

Listina základních práv a svobod uvádí, že právo na stávku příslušníkům ozbrojených sil a bezpečnostních sborů nepřísluší. O tom jak zareagují policejní odbory se v současnou chvíli dá jen spekulovat, ale pravděpodobně protesty budou. Už nyní kupříkladu v Praze došlo k plošnému snížení osobního ohodnocení a rizikového příplatku.

Impérium vrací úder

Dvě silová ministerstva financí a vnitra respektive jejich šéfové si uštědřují direkty jak boxeři v ringu. Zdá se, že Ministr Kalousek nemůže odpustit Radku Johnovi dinosaura a Radek John zase těžce nese zastavení jeho plánu na daňovou amnestii, jejíž zavedení mělo přinést státní kase sto miliard korun. Plánovaný boj proti korupci, doména koaliční smlouvy, je škrty vážně ohrožen.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…