Hlasy z ODS: Zeman na Hrad, pokud selže náš kandidát

10.05.2012 4:54

V ODS nyní probíhají stranické primárky, v nichž občanští demokraté vybírají svého kandidáta na prezidenta republiky mezi Přemyslem Sobotkou a Evženem Tošenovským. Někteří politologové upozornili, že poté, co Miroslava Němcová zrušila svou kandidaturu, šance ODS prosadit na Hrad svého kandidáta se výrazně snížily.

Hlasy z ODS: Zeman na Hrad, pokud selže náš kandidát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

To připouští mimo záznam i sami členové ODS. ParlamentníListy.cz oslovily předáky strany, koho by považovali za přijatelného prezidenta, pokud by nebyl zvolen kandidát ODS.

Mezi vysoce postavenými politiky ODS v průzkumu poměrně drtivě zvítězil jako druhá nejlepší možnost, pokud by nebyl zvolen kandidát ODS, bývalý předseda vlády Miloš Zeman. Část členů ODS se nechtěla vyjadřovat s tím, že je to předčasné.  

Co by, kdyby

„Trochu vaši otázku nechápu, proto nebudu odpovídat,“ reagoval první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který ve stranických primárkách výrazně vede.

Podobně reagoval i ministr zemědělství a předseda středočeské ODS Petr Bendl: „Věřím, že náš kandidát má šanci dostat se do druhého kola, a tak je debata o preferování kohokoli jiného pro mě bezpředmětná.“

„Hru na ´co by bylo, kdyby´ nehraju. ODS má své kandidáty. Ještě překvapí,“ míní místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Miloš Zeman je státník

„Pokud by nebyl zvolen kandidát ODS, tak je pro mě přijatelný Miloš Zeman,“ uvedl místopředseda ODS Pavel Blažek.

„Pokud by nebyl zvolen kandidát ODS? Pak by pro mě osobně přicházel v úvahu už jen jediný politik. Jmenuje se Václav Klaus,“ reagoval poslanec Boris Šťastný.

„Pokud by došlo k pro mě nepravděpodobné situaci, že by kandidát ODS nepostoupil do druhého kola, pak já bych volil s čistým svědomím Miloše Zemana, protože na rozdíl od kandidátů dalších stran i občanů ho pokládám za státníka,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Miloše Zemana by jako „second best“ viděl na Hradě rád i místopředseda poslanců ODS Jan Vidím. „Miloš Zeman!“ sdělil svou preferenci další místopředseda poslaneckého klubu ODS a šéf ODS v Pardubickém kraji Jan Čechlovský. Miloše Zemana uvedl i senátor Tomáš Jirsa.

"Když vynechám ODS, tak Zeman," reagoval senátor Jiří Pospíšil.

Zeman má zkušenosti

I poslanec Aleš Rádl by považoval Miloše Zemana za přijatelného prezidenta: „Je to podle mě jediný kandidát ze všech, co přicházejí do úvahy, který skutečně splňuje většinu životních, lidských i profesních předpokladů, jenž jsou na osobu, která se uchází o funkci prezidenta, u nás tradičně, tedy skoro sto let, kladeny.“

„Pokud by nějakou nepředvídanou shodou okolností nebyl zvolen kandidát ODS, pak bych na Hradě nejraději viděl Miloše Zemana,“ uvedl poslanec Jan Bureš.

„Nevím, těžký výběr. Asi Miloš Zeman,“ odpověděla poslankyně Jana Černochová.

Fiala, Fischer byl ale v KSČ

Poslanec Walter Bartoš uvedl, že je samozřejmé, že bude podporovat kandidáta ODS. „Pokud bychom mluvili o dalších uchazečích, jako nestranický kandidát by se mi zamlouval profesor Fiala. Škoda, že nekandiduje,“ zmínil Bartoš nového nestranického ministra školství Petra Fialu.

Pro poslance Jana Floriana připadají v úvahu Miloš Zeman a Jan Fischer. „Určitě by bylo pro přímou volbu prezidenta zajímavé, pokud by takzvanou divokou kartu zvedla nějaká další osobnost, z mého pohledu bývalý či současný politik s letitými zkušenostmi v exekutivě,“ doplnil poslanec.

Naopak poslankyně Jaroslava Wenigerová Jana Fischera naprosto odmítá ze stejných důvodů jako například poslanec TOP 09 Daniel Korte.  „Rozhodně ne pan Fischer, který vstoupil do KSČ v době normalizace, kdy tam vstupovali lidé jen z osobního prospěchu. K ostatním kandidátům mimo těch našich se nebude vyjadřovat,“ uvedla poslankyně.

„Za prezidenta si přeji člověka bez komunistické minulosti, empatickou povahu, charakter, osobnost. Je otázkou, zda nakonec ve druhém kole nebudeme volit ´menší zlo´,“ míní senátor Karel Šebek.

„Ladislav Jakl, kdyby do toho šel,“ podpořil prezidentova tajemníka senátor Milan Pešák. ParlamentníListy.cz totiž informovaly, že tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl zvažuje kandidaturu na prezidenta.

Je to předčasné. Vyhraje kandidát ODS

Někteří politici ODS se ale nechtěli vyjadřovat. Bylo by to podle nich předčasné. „Já myslím, že dokud jsou ve hře kandidáti za ODS a současně není známa konečná množina jiných kandidátů, tak se nechci vyjadřovat, koho by ODS podpořila kdyby,“ vysvětlil poslanec David Šeich.

Podobně se k věci staví i senátorka Veronika Vrecionová: „Preferuji kandidáta ODS vzešlého z primárních voleb, ať už to bude pan Sobotka, či Tošenovský. O dalších variantách je předčasné mluvit. Věřím ve vítězství kandidáta ODS.“

Stejný názor zastává i první náměstek hejtmana Zlínského kraje a šéf ODS v tomto regionu Libor Lukáš, podle něhož je prezidentská volba příliš daleko na to, aby se spekulovalo, „co by kdyby“. „Prioritou ODS je úspěch vlastního kandidáta,“ doplnil.

„Jediný přijatelný kandidát na prezidenta je pro mě pan Přemysl Sobotka, a to ne proto, že je za ODS. Jinak absolutně nikdo,“ reagoval poslanec ODS Pavel Svoboda.

Podobně reagoval i europoslanec Hynek Fajmon, i když preferující jiného kandidáta: „Nesouhlasím s celou myšlenkou přímé volby prezidenta, a proto budu zvažovat v první řadě vůbec účast u těchto nových voleb. Z kandidátů mě zaujal pouze Evžen Tošenovský a jinak nikdo.“

„Jistě si nějakého kandidáta vyberu, ale nyní nechci dělat nikomu reklamu,“ uvedl senátor Miroslav Škaloud.

Poslanci Vít Němeček a Lenka Kohoutová uvedli,  že kromě kandidátů ODS žádné přijatelného kandidáta na prezidenta nevidí.

Zeman jde nahoru

Podle posledního průzkumu agentury Median by v přímé volbě prezidenta nyní měli největší šanci postoupit do druhého kola boje o Hrad expremiér Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Fischera by podpořila třetina voličů, Švejnara 17,5 procenta. Za nimi by skončil někdejší předseda vlády Miloš Zeman s 11 procenty hlasů.

Na čtvrté příčce se umístil ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hlas by mu dalo šest procent lidí. Pětiprocentní podpora připadla europoslanci ODS Evženu Tošenovskému stejně jako podnikateli Tomio Okamurovi.

Za nimi skončil místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier se 4,5 procenta hlasů. Prvního místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku z ODS by volila 3,5 procenta lidí. Před ním by byla se čtyřmi procenty hlasů ještě Jana Bobošíková. Šance Miloše Zemana v poslední době rostou. Mohly by jim napomoci i rozpory mezi Dienstbierem a Švejnarem.

V ODS vede Sobotka

Prezidentské primárky ODS probíhají v devíti volebních regionech podle daného harmonogramu od 30. dubna do 30. června. Vítězem primárních voleb se stane kandidát, který obdrží nejvyšší počet platných odevzdaných hlasů. Oficiální prezidentský kandidát ODS bude znám nejpozději 1. července letošního roku.

Kandidáti budou představovat své priority a program na veřejných volebních shromážděních, která proběhnou na úrovni oblastních sdružení. Zde také budou moci členové ODS vhodit svůj hlasovací lístek do volební urny. Zatím vede Sobotka proti Tošenovskému v poměru 74:26 procentům hlasů na základě proběhlých primárek ve dvou regionech.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…