Hulik z ANO 2011: Roman, Řebíček, Topolánek, to jsou ty metastázy...

14.10.2012 11:50

ROZHOVOR Víme vše o nekalostech První republiky, době nacistické okupace i o komunistickém režimu. Není proto důvod věřit, že politické zákulisí posledních let zůstane odhalení ušetřeno, věří kandidát hnutí ANO 2011 do Senátu Milan Hulík. I když v prvním kole voleb neuspěl, přesto doufá, že kamínkem, který spustí v Česku lavinu, je podle jeho soudu nedávné zatčení Marka Dalíka, blízkého přítele expremiéra Topolánka.

Hulik z ANO 2011: Roman, Řebíček, Topolánek, to jsou ty metastázy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň Milana Hulíka

Jak na Vás působí zatčení lobbisty Marka Dalíka v souvislosti s aktivitou policie v posledních měsících?
Začínám nabývat dojmu, že už nejde o ojedinělé případy. Cítím systémovou změnu, mám pocit, že skončila doba, kdy mohlo docházet k politickému ovlivňování trestního stíhání.

To zní nesmírně optimisticky. Jak k té změně podle Vás došlo a proč?
Já v systémovou změnu začínám věřit, neříkám, že k ní už došlo. Četl jsem dnes rozhovor s šéfem ÚOKFK Tomášem Martincem. Uvedl v něm, že se některé věci již těžko mohou dát zastavit. Já si dovedu docela dobře představit, jak se to dá udělat. Nicméně chci mu věřit, že ta předchozí doba je pryč. Otázka, kdo za dobu minulou mohl, je nyní podružná v porovnání s úvahou, zda jde o náhodné úspěchy policie či změnu systému, která povede k šetření případů Grossovy éry, působení exministra dopravy Řebíčka a podobných.

Více rozhovorů ZDE

Ale nyní pojďme zpět k otázce, proč se to děje...
Myslím si, že velkou zásluhu na tom má nynější ministr vnitra Jan Kubice, který prosadil co největší samostatnost policejních útvarů.

Pan ministr Kubice ale bývá označován i jako člověk, který má policisty přivést zpět k poslušnosti. Vy máte názor opačný. Z čeho vycházíte?
Z informace, kterou mám k dispozici, tedy že pan policejní prezident Lessy poslouchal víc pana Bártu, kterému za funkci vděčil, než svého ministra vnitra.

Vy jste již naznačil, že věci by se daly vrátit zpět a nebyl by to zas takový problém. Jak?
To je jednoduché. Může padnout vláda a k moci se dostane současná opozice. Té nebudou vadit kauzy ODS, ale ty své bude zametat pod koberec. Představte si, že se stane ministrem pan Bublan, který byl za Paroubkovy vlády ministrem velice poslušným. Odstraní se lidé jako pan Martinec nebo pan Červíček a další lidé na klíčových místech. Systém hlášení případů nadřízeným se znovu obnoví. Uvědomme si, že policie je vojensky organizovaný sbor. Proto s optimismem pana Martince ohledně nemožnosti vše zastavit, nesouhlasím.

K zatčení Marka Dalíka došlo před volbami, upozorňují některé hlasy. Jiné zase za předvolební trik považují vazbu Davida Ratha. Nehrozí podle Vás nebezpečí, že se policejní práce dá využít k destabilizaci politických konkurentů?
Vůbec bych nepoužíval slovní spojení ´zatčen před volbami´. Jak dlouho před volbami se nemá zatýkat? Týden? Měsíc? Rok? To přeci s volbami vůbec nesouvisí. Pan Dalík prodal podíl ve své restauraci, vše nasvědčovalo tomu, že chce opustit zemi a uklízí svůj majetek. Pokud se o tom policie dozví, proč by měla čekat, až bude po volbách. Policie je přeci apolitická a musí jednat operativně, v tomto případě hned. Bez ohledu na nějaké volby.

Jak vysoko se podle Vás může kauza dostat?
Vždy se najde kamínek, který strhne lavinu. Vy si asi nepamatujete kauzu generála Šejny. To byl vysoký důstojník československé armády, který přišel o vliv v důsledku pádu prezidenta Antonína Novotného. Hrozilo mu trestní stíhání, byl totiž zapleten do nelegálního obchodu s osivem. Jeho útěk za hranice spustil lavinu, začalo se o něm psát a najednou se stalo něco neuvěřitelného, byla zrušena cenzura a přišlo Pražské jaro. Právě tímto kamínkem může být Marek Dalík. A když ne on, tak třeba Topolánek. Lavina se utrhne, už je dávno na spadnutí.

Proč by to měl být právě Marek Dalík?
Je to psychicky labilní člověk. Dostal-li by se do vazby, vazba je neobyčejně drastická záležitost, jak vidíme na příkladu Davida Ratha. Představa deseti let žaláře pro člověka, který měl vše, je pak ještě drastičtější. Dalík a Topolánek jsou přeci bratři v triku. Je to vidět na jednání o Pandurech. Já ani Vy jsme tam nebyli, nejsme totiž přátelé Mirka Topoláka. Kdo je tedy další na řadě? Odpověď je, myslím, jasná. Pokud si mohl Dalík říci o půl miliardy, tak jedině díky tomu, že všichni věděli o jeho vlivu na premiéra, že je schopen souhlas Topolánka zařídit.

Za arcidémona dnes není označován expremiér Topolánek, ale tehdejší i současný ministr financí Miroslav Kalousek. Dokáže podle Vás kauza uškodit i jemu?
Myslím, že pan Kalousek je mnohem více ohrožen paní Parkanovou. Věřím tomu, že paní Parkanová o ničem na ministerstvu obrany nevěděla a vše řídil její náměstek Martin Barták a pan Kalousek. Podle mě paní Parkanová využije institut spolupracujícího obviněného, představa, že podzim života stráví ve vězení, je pro ni tristní.

S možností, že se obvinění Vlasty Parkanové ukáže jako vykonstruované, evidentně nepočítáte...
Vycházím z toho, že paní Parkanová vojenským záležitostem vůbec nerozuměla a nechala jednat své podřízené. Za ty nese odpovědnost ze zákona.

Která kauza může být větším problémem pro politiky? Stíhání Dalíka nebo Ratha?
Větším ohrožením je pro ně pan Dalík. Akční radius Davida Ratha měl regionální rozměr a nad ním podle mě nikdo nebyl. Nad Dalíkem stáli lidé jako Topolánek, náměstek Barták a jiní. Ručička kompasu politické odpovědnosti zde směřuje nahoru a do stran. (rozhovor byl pořízen ještě před zamítnutím vazby Marka Dalíka soudem, pozn. red.) Kauzu Rath lze z ČSSD vyoperovat jako ojedinělý vřed. V případě Dalíka jde ale o metastázy prorůstající do organismu politické strany. Kdo se sešel v Monte Argentariu? Roman, Řebíček, Topolánek, to jsou ty jednotlivé metastázy. Dozvíme se mnoho.

Zeptám se opět, čím je dán Váš optimismus?
Já jsem kromě jiného čerstvě vystudovaný historik. Dvacet polistopadových let je jen krátký okamžik. Dnes víme vše o první republice, o Protektorátu, o době komunismu. Proč bychom se neměli dozvědět vše o našich posledních dvaceti letech? A nebude to trvat dlouho.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…