Jak se mstí ministr dopravy? Likviduje šéfy

20.08.2012 6:17

EXKLUZIVNĚ Podle několika zdrojů ParlamentníchListů.cz, které pocházejí přímo z Ředitelství silnic a dálnic, se schyluje hned k několika výměnám v tomto vlivném státním podniku, a to už během září, tedy ještě před krajskými volbami. Jedním z prvních odejitých by měli být šéfové ŘSD ve východních Čechách, v Hradci Králové.

Jak se mstí ministr dopravy? Likviduje šéfy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Dobeš

Ředitele ŘSD Hradec Králové Pavla Tichého jmenoval spolu s dalšími pěti někdejší ministr dopravy Vít Bárta, a to v březnu 2011. Bárta k tomu tehdy poznamenal: „Je potřeba začít stavební firmy a kvalitu jejich práce více kontrolovat. Odcházejí osoby, které jsou ve funkcích často mnoho let. Takovým lidem nemohu věřit, nemohu od nich očekávat požadované úspory a efektivitu a nemohu po nich chtít naplňování cílů dopravní Superstrategie."

Kromě Tichého se tehdy na post šéfa ŘSD v Brně posadil Zdeněk Pánek, v Karlových Varech Pavel Rödl, v Chomutově Milan Dundr, v Olomouci Martin Smolka a konečně v Ostravě Pavel Velička.

Co se Hradce Králové týká, jde o aktuálně nejsilnější baštu Věcí veřejných. Preference se sice pohybují jen kolem jednoho až dvou procent, ovšem poslední měření agentury SANEP proběhlo ještě před uveřejněním kandidátky, která právě v této východočeské metropoli vzbudila velký mediální ohlas. To, když se na posledním místě objevila dlouholetá farmářka Ludmila Havránková.

Ta místní obyvatele rozděluje na dva tábory. Jedni ji viní z toho, že zdržovala dostavbu dálnice D11, jiní její letitý boj kvitují. Sama farmářka Havránková v rozhovoru pro Týden uvedla, že nemá politické ambice, chtěla by jen podpořit exministra dopravy Bártu, který se k ní ještě na resortu dopravy choval slušně a problematiku D11 ve finále dokončil.

Ale k věci. Jedničkou kandidátky VV v Královéhradeckém kraji je Vít Janků, shodou okolností zástupce ředitele ŘSD Tichého. Jak Tichý, tak Janků by podle informací naší redakce měli k 3. září skončit. Oba jmenovaní se vyjádřit nechtěli. „Bez komentáře," řekl naší redakci Janků. Náhradou za šéfa ŘSD Tichého by se podle dvou zdrojů naší redakce měl stát právě Bártou kritizovaný exředitel ŘSD Marek Novotný.

Véčka pomalu, ale jistě rostou

„Je spojován s velmi podezřelými zakázkami a měl by sem být dosazen ministrem dopravy Dobešem, jehož tam cpe jeho poradce Frkal, který pochází z Pardubic," řekl ParlamentnímListům.cz vysoko postavený zástupce ŘSD, který si nepřál být jmenován. „Sám David Čermák (generální ředitel ŘSD, pozn. red.) s tím nic neudělá, jen plní, co mu nakážou, je mi ho líto," doplnil náš zdroj. Podle něj je likvidace Tichého, ale především Janků dílem sílící pozice Věcí veřejných jako takových.

O tom lze spekulovat především v té souvislosti, že VV měly ještě v dubnu nula procent v preferencích, nyní se šplhají ke dvěma až třem procentům, s čímž jim může pomáhat jak mediální aktivita Víta Bárty, nebo kandidátky na Senát Lenky Procházkové, tak i regionální odnože partaje.

Do centra dění se v posledních dvou týdnech postavily jak východočeské Věcí veřejné, tak i ty jihočeské, které si vzaly na paškál tamního kmotra Pavla Dlouhého z ODS. Do čela kandidátky pak postavily hokejovou legendu, trenéra reprezentace Karla Pražáka.

Prý jde o nastrčenou loutku

Zpět k dění na ŘSD. Možný ředitel v Hradci Králové Marek Novotný byl již v roce 2005 pranýřován časopisem Respekt pro plýtvání a nestandardní přístup k zakázkám. Jednoduše, beztrestně a se souhlasem nejvyšších míst. Stačil jeden zbytečně všímavý šťoural a zdejším silničářským bossům skončily krásné časy.

„Přišlo se totiž na to, že vysoce postavení státní úředníci jezdí na luxusní výlety do ciziny za peníze soukromých firem, které se pak u stejných úředníků ucházely - a vyhrávaly - v soutěži o státní zakázky. Když tahle ´úplně běžná praxe´ státní firmy Ředitelství silnic a dálnic ČR vyšla letos v létě najevo, vzbudilo to v médiích a u veřejnosti rozruch," uvedl Respekt s tím, že jednou z černých ovcí je právě Novotný. Ten se k celé věci nevyjádřil. Mlčí i ministerstvo dopravy a ŘSD jako takové.

V Hradci Králové prý nebyly nikdy žádné kauzy ani spory, to vše způsoboval pouze Novotný, který o všech možných korupčních věcech mluvil v celém kraji. Každý věděl, pro koho je co připraveno. Pakliže se toto stane a jeho v září dosadí zpět, je jasné, že tam bude plnit příkazy pana Frkala, který bude pro změnu plnit rozkazy ministra Dobeše.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…