Jako holka, které nabídnou peníze za sex. Kníže o korupci i Klausovi

11.12.2012 4:43

„Moje podnikání v Rakousku má hotelový a turistický charakter," svěřil se v jednom z rozhovorů v roce 1990 Karel Schwarzenberg. „On může mít v některých věcech i pravdu, ale formuluje to tak, že má samé protivníky. Proto je škoda nadaného, inteligentního a sečtělého člověka, který sám sebe postavil do kouta,“ řekl o dvaadvacet let později Schwarzenberg o Václavu Klausovi.

Jako holka, které nabídnou peníze za sex. Kníže o korupci i Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

Kde se můžete přesvědčit? V Knížecích rozhovorech od Karla Hvížďaly.

Karel Schwarzenberg se vrátil do své vlasti na podzim 1989 a na počátku devadesátých let se stal vedoucím kanceláře prezidenta Václava Havla. Co ale dělal předtím? To nikdy Schwarzenberg naplno neřekl, až nyní to lze vyčíst z rozhovoru, který vznikl na začátku roku 1990. Nejenom tento rozhovor, ale i jiné pak lze najít v knížce „Knížecí rozhovory s Karlem Schwarzenbergem", které během dvaadvaceti let sesbíral a nyní i vydal publicista Karel Hvížďala (knížka právě vychází v nakladatelství Portál - pozn. red.). ParlamentníListy.cz z interview, která v uplynulých 22 letech poskytl prezidentský kandidát a ministr zahraničí, vybírají.

„Moje podnikání má hotelový a turistický charakter,“ odvětil kníže v roce 1990 na dotaz, jakou činností se v Rakousku zabývá. Co ale vlastně tehdy Schwarzenberg začal na Pražském hradě dělat za práci?

„Tady v Československu mám starosti s tím, abych splnil úkol, který mi pan prezident Havel zadal. To znamená, abych dal do pořádku sbor konzultantů, vytipoval a navázal kontakt s lidmi, kteří z Československa odešli a v zahraničí něčeho dosáhli. Ať už ve sféře hospodářské, kulturní nebo dalších. To obnáší najít vazby na naše odborníky, aby své síly dali do služeb naší vlasti... Práce mám dost, musím se také starat o svůj podnik v Rakousku, aby prosperoval. Mám své zaměstnance v Rakousku a v Německu, o ty se také musím starat. Nemohu podnik nechat běžet jen tak. Pracuji 16 hodin denně a k tomu se pohybuji neustále mezi Vídní a Prahou,“ řekl Schwarzenberg v březnu 1990 pro nezávislý jihočeský týdeník Nový život.

Sám Schwarzenberg v té době nebýval jen hostinským, ale také lesníkem: Ostatně kromě práv ve Vídni vystudoval také lesnictví v Mnichově. A jak viděl české lesy?

Vyrábějí čistou kyselinu sírovou...

„Lesy, zvláště v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách, jsou skutečně v žalostném stavu. Podaří se je zachránit pod jednou podmínkou. A je to velmi tvrdá podmínka. Během co možná nejkratšího času uzavřít několik elektráren a podobných provozů, které vyrábějí čistou kyselinu sírovou. Za druhé, musíme přestat plýtvat energií,“ sdělil kníže v roce 1990.

Tehdy se dokonce mohutně bránil tomu být v nějaké politické straně. „Tomu se úzkostlivě bráním. Já se snažím, abych neměl se stranickými spory nic společného, protože věřím, že vysoký úředník, zvláště když slouží u prezidenta, by neměl být svázán s nějakou politickou stranou,“ pronesl. O pár let později bylo ale všechno jinak.

Připomeňme, že vedoucím Kanceláře prezidenta Václava Havla byl v letech 1990 až 1991, později byl přímo Havlovým kancléřem (1991 až 1992). Jeho politické angažmá se pak uskutečnilo o čtyři roky později, když vstoupil do Občanské demokratické aliance (ODA). Členem této strany byl od roku 1996 až do roku 2007, o dva roky později se stal lídrem nové strany TOP 09, kde je předsedou dosud.

Chtěl by Klause někdo jako prezidenta, když se projevuje tak kontroverzně?

Zajímavé také je, co řekl Schwarzenberg o Václavu Klausovi před čtrnácti lety. Tehdy byl Klaus po předčasných volbách zvolen předsedou Poslanecké sněmovny a prezidentem Česka byl stále Václav Havel.

„My potřebujeme politiky, kteří nejsou korupčníci. Kdyby si u nás volili lidé prezidenta sami, mohli bychom o jeho (Havlově) nástupci hovořit. Ale protože v Česku volí prezidenta parlament, bojím se, že se tato koalice domluví na nejnižším možném jmenovateli. Nejspíš by takovým jmenovatelem byl Václav Klaus. Ale v tom případě je otázka, jestli by ho někdo jako prezidenta chtěl, když se projevuje tak kontroverzně. Jeho zvolení by vedlo k dalšímu rozpolcení společnosti,“ řekl kníže 3. prosince 1998 pro rakouský zpravodajský časopis News.

„Svými didaktickými a náhlými způsoby hodně zkomplikoval zahraniční politiku. Klaus je národovec. On poučuje EU a představuje si, že je možné velké podniky sanovat bez zahraniční pomoci. A navíc má záporný vztah k právnímu státu. Schválně zavírá oči před nekalými praktikami v hospodářství,“ dodal tehdy Schwarzenberg na adresu pozdější hlavy státu.

Klause je škoda v tom koutě...

Václav Klaus byl totiž prezidentem zvolen až o pět let později - 28. února 2003. Jeho druhé funkční období se završí příští rok v březnu. Je ale zajímavé, že názory Schwarzenberga, tedy dnešního ministra zahraničí a šéfa TOP 09, na Klause se příliš nemění. V té samé knížce „Knížecí rozhovory" totiž Schwarzenberg na konto Klause dodal: „Klause je škoda. Je to v zásadě vzdělaný a sečtělý člověk a má dokonce v zásadě dobré vlastnosti... On může mít v některých věcech i pravdu, ale formuluje to tak, že má jen samé protivníky. Proto je škoda nadaného, inteligentního a sečtělého člověka, který sám sebe nešťastně postavil do kouta.“

Dodejme jen, že tento výtah patří už do rozhovoru časopisu Týden z loňského léta. Oba dva názory na Klause tak dělí více než deset let.

Zajímavé také je, jak Schwarzenberg hovořil před osmi lety, tedy v roce 2004, o korupci, tedy o tématu, které si do hledáčku na vyřešení jako „prime time“ dala nynější vláda Petra Nečase. Připomínáme, že Schwarzenberg byl tehdy nově s podporou US-DEU zvolen za Prahu 6 do Senátu.

Korupce? To je chudý úředník, co se musí ohlížet, kde by něco schrastil

„Vzhledem k tomu, že máme úředníky přemnožené, musíme je špatně platit. Jeden špatně placený úředník se musí ohlížet, kde by ještě nějaké prachy schrastil. Stěžujeme-li si na korupci, která u nás bohužel bují všude, od obecních úřadů až nahoru, musíme si přiznat, že pro to vytváříme ideální podmínky,“ pronesl kníže v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Aby ilustroval, jak to tedy s tou korupcí je, tak hned v tom samém rozhovoru zmínil i úsměvnou historku, která se ale stala jemu samému.

„To jsem byl ještě na Hradě. Jednou za mnou přišel jistý člověk a nabídl mi úplatek. Já jsem byl nesmírně překvapen, to se mi popravdě řečeno ještě nikdy nestalo. Byl jsem trošku mimo, asi tak jako holka, které někdo nabídne deset tisíc korun, aby se s ním vyspala. Rozumíte, v takovém okamžiku je člověk zděšený. Poté jsem toho člověka nechal od sekretářky vyprovodit a tím to skončilo,“ dodal k aférce.

Publikace od Karla Hvížďaly „Knížecí rozhovory“ obsahuje samozřejmě daleko, daleko více o názorech současného ministra zahraničí  a jednoho z kandidátů na funkci prezidenta republiky. A to nejenom na politiku a politiky...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…