Jan Fischer slavil s vdovou po herci i Klausovým mužem. Pak poodhalil...

03.01.2013 6:28

REPORTÁŽ Úterní oslavu svých dvaašedesátých narozenin využil Jan Fischer k zahájení finální fáze své předvolební kampaně. V restauraci Avion 58 v pražských Holešovicích také představil svoji novou knihu a pro ParlamentníListy.cz objasnil, jak konkrétně chce splnit některé sliby, které činí v rámci volební kampaně.

Jan Fischer slavil s vdovou po herci i Klausovým mužem. Pak poodhalil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer slavil 62. narozeniny. Přišla řada významných hostů, kteří ho v kandidatuře na prezidentský úřad podporují

O nové knize „Inspirace“ již ParlamentníListy.cz nedávno informovaly. Zajímavé však je, že tehdy šéfka jeho kanceláře Sabina Tančevová po opakovaném ověřování redakci řekla, že se žádné oficiální představení a autogramiáda knihy konat nebude. Kniha, která nebude v prodeji, se dá navíc sehnat pouze ve Fischerově kanceláři.

Oficiální oslava Fischerových narozenin proběhla spíše ve volném duchu. Jediným pevným bodem bylo právě představení knihy a krátký projev, v němž prezidentský kandidát poděkoval za podporu a vyslovil hlavní priority svého programu. V průběhu akce přijímal gratulace a poskytoval krátké rozhovory médiím.

Mezi hosty byla řada známých lidí, kteří Jana Fischera ve volbách podporují. Mezi jinými třeba lékař Jan Pirk, politolog Petr Just, historik Jaroslav Šebek, bezpečnostní expert Andor Šándor, exministr jeho úřednické vlády Gustáv Slamečka, ale i herci Jiří Suchý, Jan Přeučil, vdova po Radku Brzobohatém Hana Gregorová či Luděk Munzar s Janou Hlaváčovou.

Mezi oslavenci byl i Klausův šéf protokolu Forejt

Objevil se také šéf protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt. Ten však redakci sdělil, že tam rozhodně není jako vyslaný gratulant Václava Klause, ale pouze sám za sebe.

„Pevně věřím, že rok 2013, do kterého jsme včera vstoupili, bude rokem pozitivních změn, které odstartuje nadcházející prezidentská volba. Jsem přesvědčen, že jde o největší politickou událost od roku 1989,“ uvedl v úvodu své řeči Jan Fischer.

Politické strany podle něho dnes uctívají právo většiny. „Po dvě desetiletí byly mocenské elity v této zemi zvyklé na to, že určují pravidla hry, že lajnují politické hřiště a zároveň rozhodují o tom, kdo na něm bude, anebo také nebude hrát. Nyní to poprvé může být jinak a naopak to budou občané, kteří politikům vykolíkují hřiště, stanoví mantinely a vyberou hráče. Už je nejvyšší čas,“ pokračoval k hostům své oslavy.

„V této volbě nepůjde o další kolo přerozdělování moci mezi stále stejné hráče. Otázka nezní, volte stranu A nebo B, pravici nebo levici. Otázka zní: Volíte status quo? Volíte to, z čeho jsme zklamaní, frustrovaní? Anebo volíte změnu? O tom se bude v této volbě rozhodovat a proto je tak důležitá,“

Politické strany by se prý Fischera měly právem obávat

Politická kultura tak, jak se ustavila počátkem 90. let, přinesla bohužel pohrdání občany, netransparentní financování stran, tunelování, korupci, dluhy, mafiánské a kmotrovské praktiky. „Tato volba bude v podstatě referendem o stranické politice, jak se praktikovala po dvě desetiletí. To je to, čeho se obránci těchto starých pořádků opravdu bojí. A obávají se právem. Pokud budu zvolen, nebudu prezidentem politických stran a mocensko-byznysových struktur, které od 90. let prorůstají levici i pravici a de facto ovládají domácí politiku," řekl mimo jiné Fischer.

A pokračoval: „Chci být prezidentem občanů. Stranickým politikům se necítím být ničím zavázán a nic jim nejsem dlužen. Nejsem jedním z nich a nejsem součástí staré mocenské elity. Pokud budu zvolen, považuji to za začátek, nikoli konec změn. Budu vytvářen neustálý tlak na politiky a nutit je ke slušnosti, odpovědnosti a k řešení problémů občanů."

Jako prezident by prý rád prosazoval omezení státního příspěvku politickým stranám, zrušení imunity poslanců a senátorů a snížení jejich počtu a majetková přiznání. Věří, že občané v tomto referendu o stranické politice řeknou ne minulosti. „Můžeme odstartovat novou éru české demokracie,“ četl velkolepě z připraveného projevu.

Redakce ParlamentníchListů.cz se následně na Jana Fischera obrátila s dotazem, jak konkrétně si v praxi představuje onen zmíněný tlak na politiky a jak je bude nutit ke slušnosti, což v jeho projevu nezaznělo.

Jako prezident by víc chodil na vládu

„Prostředků je samozřejmě celá řada. Prezident o řadě věcí může mluvit, dávat jim politickou vážnost a prioritu. Může vyslovovat politickou podporu, třeba v otázkách lidských práv nebo v boji proti extremismu. Prezident musí hlavně začít u sebe, zmenšovat svůj aparát a snižovat náklady. Dalším mechanismem je i návštěva zasedání vlády čas od času, schůzí sněmovny a být s politiky ve větším kontaktu. Masaryk se s premiérem scházel každý týden,“ vysvětloval ParlamentnímListům.cz Fischer.

Ten ve svém projevu před gratulanty také mluvil o naprostém znechucení lidí politickými stranami a s přímou volbou prezidenta avizoval dokonce příchod nové éry. Neznělo to trochu, jako by přímá volba zcela vzala stranám veškerou moc? „Oni tady samozřejmě budou. Jsem naprostý vyznavač parlamentní demokracie, nešel bych na Pražský hrad vybudovat tady prezidentský systém nebo dokonce demontovat demokracii, ta je mi příliš drahá,“ reagoval.

Důležité podle jeho slov je si uvědomit, že veřejný prostor není vyčerpán politickými stranami. „Je potřeba se otevřít vůči občanské společnosti, být někde mezi politikou a občany, lépe je slyšet. Musí tu být strany, které nevidí smysl v tom, že potřebují voliče jen jednou za čtyři roky. Věřím, že je možné toho docílit, jinak bych ještě seděl v Londýně,“ dodal Jan Fischer.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…