Jiří Pehe radí Nečasovi, jak se zachránit a varuje ho ...

05.09.2012 12:58

Václav Klaus má politickou sílu na to, aby položil vládu Petra Nečase. Politolog Jiří Pehe míní, že střet mezi hlavou státu a premiérem je zcela reálný a že by prezident uvítal, kdyby se do čela ODS dostali lidé, s nimiž by mohl spolupracovat i po odchodu z Hradu. Také podle Josefa Mlejnka jde o mocenský boj uvnitř ODS a argumenty rebelů jsou jen zástupnými problémy.

Jiří Pehe radí Nečasovi, jak se zachránit a varuje ho ...
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Žádné spekulace, ale na domácí politické scéně se odehrává skutečný střet mezi premiérem a prezidentem. „Václav Klaus vystoupil jasně proti novému daňovému zákonu, a tím vlastně vystoupil proti premiérovi. Dokonce vyzval některé poslance, ať použijí zdravý rozum, což – jak se zdá – někteří vyslyšeli,“ říká pro ParlamentníListy.cz k nastalé situaci ohledně schvalování daňového balíčku ve sněmovně politolog Jiří Pehe.

„Věcné důvody, které zaznívají, mají ledacos do sebe, ale jsou to zástupné problémy a ve skutečnosti jsou za tím boje uvnitř ODS. Proti vystupuje jednak Petr Tluchoř, který byl poražen v mocenském boji Petrem Nečasem, a pak tam je pražská ODS, která je silně napojena na Václava Klause. Může to mít i souvislost s instalací Václava Klause do čela ODS. Takže na pozadí bojů o daně se odehrávají spíše tyto mocenské zápasy,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Hra vabank může vyjít, ale není nejmoudřejší

Předpokládá se, že po zamítnutí těchto daňových zákonů je premiér Petr Nečas předloží znovu a jejich schvalování spojí s hlasováním o důvěře vládě. „Kdyby ve vyspělejší demokracii politik  zjistil, že nemá pro určité věci podporu ve vlastní straně, tak by si s těmi rebelujícími poslanci sedl a hledal by kompromis, aby si zachovaly tvář obě strany,“ upozorňuje Jiří Pehe na to, že jít hlavou proti zdi není od politika právě to nejchytřejší řešení.



Pokud totiž premiér Nečas spolu s ministrem Kalouskem vsadí všechno na jednu kartu a spojí skutečně daňový zákon s hlasováním o důvěře, tak riskuje pád vlády. „Pak hrají vabank, protože je možné, že pod touto hrozbou donutí ty neposlušné poslance, aby zákon nakonec podpořili. Ale nemyslím si, že je to moc moudré, protože to sice může znamenat jedno vítězství v jedné bitvě, ale zároveň by to celkově oslabilo ODS, protože by uvnitř ní ty spory dále doutnaly,“ myslí si Jiří Pehe.

Ani Topolánkova vláda nepadla jen z vůle ČSSD

Při schvalování zákona spojeného s hlasováním o důvěře vládě by se mohlo ukázat, zda má Václav Klaus nadále v ODS takový vliv, že by mohl způsobit pád Nečasova kabinetu. „Stačili by i jen dva poslanci. Už takhle vláda prakticky ani většinu nemá a musí spoléhat na polopřeběhlíky nebo poslance, kteří nejsou zcela součástí koalice jako třeba Michal Doktor či Pavel Bém. V takové situaci stačí dva lidé, kteří si postaví hlavu, a vláda padá,“ připomíná Josef Mlejnek.

Jiří Pehe soudí, že Václav Klaus nepochybně má politickou sílu k tomu, aby způsobil pád vlády, a měl ji i v minulosti. „Musíme si připomenout, že v roce 2009 vláda také nepadla zásluhou sociálních demokratů, ti jenom hlasování o nedůvěře vyvolali. Ale byli to dva poslanci, kteří byli spojenci Václava Klause, pan Tlustý a pan Schwippel, kteří nakonec vládu položili,“ podotýká pro Parlamentnílisty.cz politolog Jiří Pehe.

Pro Klause je vhodný čas z hlediska tématu, ale ne termínu

Je přesvědčen, že nynější situace je obdobná a že mezi poslanci, kteří rebelují proti daňovému zákonu, je hned několik, kteří jsou rozhodně názorově a lidsky blíže Václavu Klausovi než Petru Nečasovi. „To spojení hraje důležitou roli. Neříkám, že to funguje tak, že prezident Klaus by vzal telefon a řekl jim, ať hlasují proti tomu zákonu a položí vládu. Spíše to je tak, že ti lidé odečítají ze rtů pana prezidenta určité signály, a ten poslední je zcela jasný: Nehlasujte za žádných okolností pro tento zákon, i kdyby to snad mělo znamenat pád vlády,“ myslí si Jiří Pehe.

Podle Josefa Mlejnka je nyní vhodná situace z hlediska tématu, protože nezvyšování daní je klíčový prvek ideové podstaty ODS, ale časově to úplně dobré není. „Pokud by byl reálný plán, že se Václav Klaus pokusí instalovat do čela ODS, pak pro něj by byl vhodný čas až někdy v březnu, až mu vyprší prezidentský mandát. Kdyby teď padla vláda, tak dojde k dohodě na předčasných volbách, protože ze současné sněmovny se asi už těžko poskládá nějaký politický kabinet,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

I v čele strany by byl Klaus na sestupu z pomyslného žebříčku

V případě brzkého pádu nynějšího kabinetu je přesvědčen, že by se Nečasova většina v ODS dohodla s ČSSD na předčasných volbách dřív, než by skončil Václav Klaus na Hradě. „Pokud by za tím byl plán instalovat Klause do čela ODS, tak všem je jasné, že by dohoda na předčasných volbách byla co nejdřív, protože se všichni budou bát možné proměny ODS, a to ať už na pravici, nebo na levici,“ domnívá se Josef Mlejnek.

To Jiří Pehe na úvahy o návratu Václava Klause do čela ODS pohlíží skepticky. „Dosáhl už politického vrcholu tím, že se stal prezidentem, předtím byl premiérem i předsedou Poslanecké sněmovny. Že by teď na tom pomyslném žebříčku sestupoval dolů do čela nějaké politické strany, to se mi zdá jako nesmysl, což on jako dobrý taktik a politik ví,“ poznamenává Jiří Pehe.

Jde o to dostat do čela ODS vhodné lidi pro postprezidentské období

Myslí si proto, že Václavu Klausovi jde o to, aby se do čela ODS dostali lidé, se kterými si bude rozumět. „Jakkoli Petr Nečas býval jeho spojencem, tak s ním nemá ideální vztahy. Hraje spíš o to, aby v ODS došlo k nějaké změně a do čela se dostali lidé, kteří mu jsou blízko a s nimiž by mohl spolupracovat i ve svém postprezidentském období. Navíc se netají tím, že by uvítal mnohem euroskeptičtější stranu, než je současná ODS. Momentálně se však nerýsuje žádný subjekt, který by mohl příliš otevřeně podpořit bez toho, že by riskoval svoji prestiž,“ dodává politolog Jiří Pehe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…