John se zlobí: Nejme napojeni na mafii jako Kalousek a jeho topkaři

07.10.2012 15:26

Přirovnáním financování strany TOP 09 firmami, které dostávaly lukrativní zakázky od ministerstva práce a sociálních věcí, ke straně Věci veřejné se předseda VV Radek John cítí uražen.

John se zlobí: Nejme napojeni na mafii jako Kalousek a jeho topkaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

„Věci veřejné neukradly ani jednu korunu, nepřidělily ani jednu neprůhlednou veřejnou zakázku, naopak, my jsme systém, který tu funguje patnáct let, chtěli rozbít,“ řekl ParlamentnímListům. cz bývalý ministr vnitra Radek John.

„Od prosince roku 2010 byly všechny smlouvy, které uzavřelo ministerstvo vnitra v době, kdy jsem ho vedl, zveřejněny na internetu,“ upozornil šéf Věcí veřejných.

Celou kauzu ministra Drábka sledujeme ZDE

Od právníka, kterého jsem chránil, by šéf VV taková slova nečekal

K propojení stranického financování TOP 09 a zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí, o kterém informovala média, právník Ondřej Závodský prohlásil: „Občany to asi nedokáže příliš pohoršit, ale jde podle mne o další hřebíček do rakve strany, která je zřejmě položena na stejných základech jako zatracované Věci veřejné.“

Exministra vnitra Radka Johna překvapilo, že se tak vyjádřil člověk, který byl z resortu vyhozen, když jako právník Zařízení služeb Ministerstva vnitra upozornil na podivné nakládání s majetkem.

„Takové vyjádření považuji za zlovolnost, navíc od právníka, kterého jsem přijal zpátky na vnitro, kterého jsem chránil a držel, aby rozkrýval podezřelé hospodaření na ministerstvu,“ konstatoval John pro ParlamentníListy.cz.

Systém financování politických stran zakládal Miroslav Kalousek

Předseda Věcí veřejných věří, že TOP 09 si z veřejných zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí udělala kasičku své strany.

Anketa

Věděl podle Vás K. Schwarzenberg o pochybném financování TOP 09?

hlasovalo: 2831 lidí


„Fond proti korupci upozorňoval, že nepřehledným zadáváním zakázek mohl stát přijít o dvě miliardy korun, ty zřejmě tečou do soukromých kapes nebo stranické pokladny,“ je přesvědčen.

Mafiánské financování politiky

Systém, kdy jsou politické strany financovány z prostředků organizovaného zločinu, se podle právníka Ondřeje Závodského stává v České republice standardem. Jinak prý totiž nelze nazvat situace, kdy peníze financující politickou stranu, pocházejí ze stejného zdroje, který je plněn z veřejných zakázek přidělených politicky dosazeným úředníkem.

V tom se John s právníkem shoduje. „Tento systém, který tu TOP 09 prezentuje, tady existuje 15 let a jeho zakladatelem je pan Miroslav Kalousek,“ řekl na adresu místopředsedy TOP 09 a ministra financí předseda Věcí veřejných.

„My jsme nehodlali být financováni z veřejných zdrojů, což je snadno doložitelné. Neobjevila se jedna jediná kauza, že by Věci veřejné byly financovány z veřejného systému. Říci, že my jsme se na tom podíleli, je zlovolnost,“ brání se však srovnávání své strany s TOP 09 předseda Věcí veřejných.

Podezřelými toky peněz od firem získávajících lukrativní zakázky se zabývá policie

Média v sobotu informovala, že firmy Techniserv a Intelek přispěly do stranické pokladny TOP 09. Stejné firmy potom získaly od náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky, který je kvůli podezření z korupce ve vazbě, výhodné zakázky.

Nejen údajnou korupcí, ale i možnými toky peněz do kasičky TOP 09, se podle informací Lidových novin zabývá i protikorupční policie. Přidělování zakázek pro firmy sponzorující stranu ukazuje v případě TOP 09 podle Nadačního fondu proti korupci, který na kauzu jako první upozornil, přímo na její vedení.

Odstupující ministr Jaromír Drábek půjde vysvětlovat na protikorupční polici v pátek, jak to bylo se zadáváním veřejných zakázek v jeho úřadu. Pro jeho náměstka Šišku si totiž přímo na ministerstvo práce došla policie. Je vazebně stíhán kvůli podplácení. Drábek slíbil, že v úřadu skončí do konce října s tím, že on se osobně neprovinil a pouze vyvozuje politickou odpovědnost z činů svého podřízeného.

Podle TOP 09 tak strana nastoluje novou politickou kulturu v zemi. Předsednictvo TOP 09 by mělo nástupce Drábka vybírat v úterý.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…