Kabinet se mimořádně sejde kvůli návrhům nových opatření proti covidu

01.07.2021 6:30

Mimořádné jednání kvůli vývoji epidemie covidu-19 má dnes večer v plánu vláda ANO a ČSSD. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou vakcíny, museli k prokázání bezinfekčnosti předložit negativní test.

Kabinet se mimořádně sejde kvůli návrhům nových opatření proti covidu
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Zaměstnavatelé by mohli dostat povinnost test po zaměstnancích vyžadovat při návratu z dovolené.

Lidem očkovaným jednou dávkou nyní stačí k prokázání bezinfekčnosti, aby od očkování uplynulo 21 dní. Proti mutaci delta je však v takovém případě účinnost vakcín asi 33 procent a plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování.

Mezi novými pravidly od příštího týdne by mohla být i povinnost předložit test při návratu z dovolené. Kabinet by se mohl zabývat také seznamem zemí podle epidemického rizika. V úterý Ministerstvo zdravotnictví zakázalo všem lidem z ČR cestovat ode dneška do Ruska a od začátku příštího týdne do Tuniska.

Reprodukční číslo epidemie ve středu poprvé od půlky dubna překročilo hodnotu jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie. V úterý testy v Česku odhalily 160 případů nemoci covid-19, téměř o polovinu víc než před týdnem, kdy jich bylo 112. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že chystaná opatření mají především zabránit nekontrolovanému šíření mutace delta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…