Kalousek, Bárta i Vondra chválí státníka Klause. Kníže ho ignoruje

01.01.2012 14:53

Novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause se většinou koaličním politikům líbil, předáci opozice byli kritičtější.

Kalousek, Bárta i Vondra chválí státníka Klause. Kníže ho ignoruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Václav Klaus v novoročním projevu především zdůraznil, že nemůžeme očekávat ekonomické zázraky a negativní vliv bude na nás mít budoucí recese v Evropě, na druhou stranu ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je náš stát stabilní a je na tom relativně lépe. Podle Klause je nutné pokračovat v zásadních reformních krocích a občané podle něho nemůžou vznášet nároky na více statků, než se vyprodukuje. Rovněž upozornil na atmosféru řevnivosti a nesvárů v politice a společnosti.

Státnicky realistický Klaus a zahraniční kníže

Koaliční politici byli vesměs nadmíru spokojeni. „Projev pana prezidenta se mi velmi líbil. Byl státnicky realistický v popisu skutečnosti a povzbudivý a pozitivní ve východiscích,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Předseda topky, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si ale Klausův projev nevyslechl. „Jsa v zahraničí, jsem neměl možnost si vyslechnout,“ vzkázal stručně ministr.

„Projev byl velmi zdařilý a vyvážený. V mnoha ohledech mi mluvil z duše. Byl to realistický popis situace v České republice jak po ekonomické, tak i po morální stránce,“ pochvaloval si předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Není to růžové, ale šance jsou solidní

I v ODS nalezl Klaus pozitivní odezvu. „Projev prezidenta republiky byl potřebnou a důraznou výzvou k tomu, abychom v tomto roce byli zodpovědnými, své síly a talenty pilně využívajícími občany, kteří si důvěřují a realisticky přistupují k nutným reformám. Nečeká nás snadné období, ale naše možnosti vše zvládnout jsou solidní,“ ohodnotila prezidentův projev předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

I podle místopředsedy ODS a ministra obrany Alexandra Vondry prezident v projevu realisticky zhodnotil situaci na prahu nového roku. „Nic nelakoval na růžovo, nesliboval nemožné. Ano, čeká nás těžký rok. A jen na nás záleží, jak se s ním vyrovnáme,“ dodal ministr.

Snad nám někdo z té vládní odpovědnosti neuteče…

I véčkaři si Klause pochvalovali. „Prezident Klaus podle mě vystihl dva ústřední problémy ovlivňující kvalitu života v ČR. Doposud nedořešené problémy eurozóny, které ovlivňují i naši ekonomickou stabilitu, a rozštěpenost české veřejné sféry, kdy řada osobních ambic, snaha vyvléci se z politické a veřejné odpovědnosti blokuje přijetí i všeobecně uznávaných řešení a tak potřebných změn. Jde o apel ke koalici, ale i k opozičním stranám a zájmovým a stavovským organizacím. Plně s panem prezidentem sdílím přesvědčení, že osobní aktivita, entuziasmus a individuální píle je to nejpotřebnější pro pozitivní vývoj našeho společenství,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda strany Radek John.

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta reagoval i několika kritickými slovy na fungování současné vládní koalice.

„Pro mne nejzásadnější teze prezidentského projevu je, že reformy jsou sice zprzněné slovo, avšak stále navýsost potřebné a nutné. Beru to jako oprávněnou kritiku reformní koalice, ale též, a to především, jako výzvu koalici znovu dát dohromady reformy, ze kterých zatím nemáme žádnou a jenž jsou potřeba. Důchodovou reformu bez mezigenerační solidarity, zdravotní reformu bez úspor musíme proměnit v ekonomicky smysluplné a ve společnosti obhajitelné projekty. Osobně doufám, že lidé nenaskočí na kalouskovskou snahu vyhnout se odpovědnosti za reformy shozením vlády,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bárta.

„Prezident správně připomenul, že budoucnost ČR není v institucích nebo politických stranách, které vytváří nejrůznější očekávání, ale v každém z nás. V každém normálním pracovitém člověku, který hledá štěstí pro sebe a svou rodinu, své okolí. Takoví lidé posouvají celou zemi dopředu,“ vyjádřila se první místopředsedkyně Věcí veřejných a vicepremiérka vlády Karolína Peake.

"Tradičně skvělý, ale i vyvážený. Ukazuje na těžký rok díky ekonomické krizi v EU, ale věří ve schopnost národa, sází na mediálně neznámé, ale pracovité lidi," pochválil Klausův projev ministr školství Josef Dobeš.

Klaus nepřekročil stín liberálního ekonoma

V KSČM již ale prezident tolik chvály nesklidil. „Novoroční projev prezidenta vnímám velice rozporuplně. Je si sice velice dobře vědom dnešní hospodářské a sociální situace v ČR a EU, ale nechce připustit svůj podíl na dnešní situaci ani odpovědnost ODS a dnešní vládní koalice. Prezident nepřekročil stín neoliberálního ekonoma, který sin uvědomuje zájmy jen úzké části společnosti, nikoli její velké většiny, přestože od lidí nejvíce krizí a neoliberalismem postižených chce pokoru,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič.

O něco smířlivější byla místopředsedkyně komunistů a poslankyně Miroslava Vostrá, která projev tolik nehodnotila, spíše z něho vypíchla to podstatné: „V projevu pana prezidenta podle mého názoru byla určitá snaha o zklidnění situace ve společnosti a v podstatě podpora politiky vlády a nutnosti reforem.“

"Prezident Klaus nedokázal překročit hranice své pravicové ideologie, že dopady ekonomických problémů mají nést ti, kteří je nezpůsobili. Zapomněl zcela na solidaritu a zodpovědnost bank a velkých finančních skupin, které by měli za svou nezodpovědnost zaplatit. Zdá se, že se potvrzuje jeho příprava na jeho nový vstup na politickou scénu pod korouhví pravicového sobectví," zkritizoval Klause místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…