Kalousek nabízí lidem nákup dluhopisů až za deset miliard korun

02.12.2010 11:48

Ministerstvo financí v příštím roce plánuje vydat pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu maximálně deset miliard korun. Minimální objem jedné objednávky bude 1000 korun. Dluhopisy budou moci nabízet banky i další finanční zprostředkovatelé, například Czechpointy.

Kalousek nabízí lidem nákup dluhopisů až za deset miliard korun

Nákup těchto dluhopisů ale bude možné uskutečnit až ve třetím kvartálu roku 2011, kdy ministerstvo financí vydá první emise. Do té doby „pojede" informativní kampaň.

„V prvním pololetí povedeme informativní kampaň o tom, co je to za finanční produkt," vysvětlil k tomu ministr financí Miroslav Kalousek.

Dluhopisy podle něj budou moci nabízet banky i další finanční zprostředkovatelé. Bude se jednat o distribuci prostřednictvím Czechpointů a prostřednictvím České národní banky.

Cílem resortu financí je posílit fiskální odpovědnost státu prostřednictvím přímého vztahu k majetku občanů. „Pokud budou přímo držet státní dluhopisy, budou preferovat odpovědné hospodaření státu, a nikoli populistický přístup vedoucí k nekontrolovanému růstu státního dluhu," uvedl dále Kalousek. Naznačil také, že by mohlo dojít k propojení dluhopisů pro občany s důchodovou reformou.

Budou dva druhy: s krátkodobou a dlouhodobou splatností

Lidé si budou moci nakupovat dva druhy dluhopisů: krátkodobé, kde je splatnost jeden až dva roky a dlouhodobé s dobou splatnosti pět až šest let. "Nominální hodnota bude jedna koruna, přičemž minimální možný odběr bude 1000 kusů, to znamená jeden tisíc korun. Tuto hodnotu jsme zvolili proto, aby si lidé na konci roku mohli nechat vyplatit úroky cash přímo na dřevo nebo je rovnou překlopili do dalších dluhopisů a maximalizovali tak svůj zisk," vysvětlil Kalousek.

U nákupu dluhopisů s delší splatností bude totiž možné využít výnosu z úroků. Také je bude možné prodat před datem jejich splatnosti, ovšem za cenu snížení úrokového výnosu. Ministerstvo ovšem neuvažuje o neomezené převoditelnosti dluhopisů na třetí osobu, ani o daňovém zvýhodnění. Nebudou ani zatíženy žádnými poplatky za vedení účtu.

"Zatím jde o zkušební emisi do deseti miliard. ´Domácí dluhopisy´ pak rozšíříme i v dalším roce, tedy v roce 2012, kdy je bude možné nakupovat prostřednictvím burzy a může se do toho zapojit  i systém Czechpointu," upozornil dále Kalousek. Ministerstvo chce podle něj při prodeji dluhopisů využít v maximální míře účastníků Centrálního depozitáře cenných papírů.

Kalouskův předchůdce Eduard Janota na počátku letošního roku rozhodl o tom, že přípravu emise dluhopisů pozastaví. Důvodem byl odpor ODS a ČSSD k tehdejším návrhům. V červnu pak podepsal prezident Václav Klaus novelu zákona o daních z příjmů, která zdaňuje možné výnosy ze státních dluhopisů pro občany sazbou 15 procent. Schválená novela pak také stanovuje, že lidé budou kupovat cenné papíry přímo od ministerstvo financí nebo jím zřízené společnosti. Lidé budou moci s obligacemi volně obchodovat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…