Kalousek nám řekl po projevu Skokana: Je to dno. Jsem obětí lidského dna

13.07.2012 11:00

Ministr financí Miroslav Kalousek podle svých slov čelí soustředěnému ataku na jeho osobu. Pro ParlamentníListy.cz tak reagoval na události posledních dní a dnešní vystoupení poslance VV Petra Skokana ve sněmovně. Ministr se během pátku navíc hájil i na dalším jednání bezpečnostního výboru sněmovny.

Kalousek nám řekl po projevu Skokana: Je to dno. Jsem obětí lidského dna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Nejdříve se na veřejnost dostala informace o telefonátu ministra Kalouska vyšetřovateli kauzy CASA Mazánkovi, ve čtvrtek na sněmovním Výboru pro bezpečnost vystoupil policejní prezident Petr Lessy s tím, že i jemu šéf resortu financí ve věci vyšetřování nákupu letounů pro českou armádu telefonoval. Podle sdělení Lessyho třikrát.

Na pátečním jednání dolní komory českého parlamentu vystoupil poslanec Věcí veřejných Petr Skokan s tím, že po známém incidentu, kdy Miroslav Kalousek "proplesknul" mladíka, jež mu hrubě nadával, mu ministr volal a sprostě mu nadával za to, že o incidentu prý informoval novináře (více ZDE).

Ministr financí to v prohlášení pro server ParlamentníchListů.cz označil za promyšlený útok vůči jeho osobě. „To, co předvedl pan poslanec Skokan, byl vrchol trapnosti a naprosté dno. Každý, kdo se na to jenom dívá, prostě vidí, že poslední tři týdny je to naprosto soustředěný atak plný provokací a lidského dna,“ řekl redakci Kalousek s dovětkem, že dál celou věc nemíní komentovat.

Projev Petra Skokana ZDE

Je to plánovaný atak plný provokací

Ministr financí to v prohlášení pro server ParlamentníchListů.cz označil za promyšlený útok vůči jeho osobě. „To, co předvedl pan poslanec Skokan, byl vrchol trapnosti a naprosté dno. Každý, kdo se na to jenom dívá, prostě vidí, že poslední tři týdny je to naprosto soustředěný atak plný provokací a lidského dna,“ řekl redakci Kalousek s dovětkem, že dál celou věc nemíní komentovat.

Během dnešního veřejného zasedání Výboru pro bezpečnost pak Miroslav Kalousek znovu zopakoval, že se během krátké doby stal terčem policejních provokací. Prohlášení policejního prezidenta Petra Lessyho, jehož měl prý také zastrašovat, bere jako opětovnou policejní provokaci. Ministr si pouze telefonicky potřeboval ujasnit, zda vyšetřovatel případu CASA Mazánek volal jemu, nebo to bylo obráceně. „Čistě sám pro sebe, totiž  já nemohu najít odpověď,  zda vyšetřovatel nevolal mne,“ vysvětlil šéf státní pokladny.

Nejste vyšetřovací komise

Během další diskuse, kdy ho atakovali další poslanci, členy sněmovního Výboru pro bezpečnost upozornil, že nejsou žádnou vyšetřovací komisí. Je nutné počkat, až případ prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), které k tomu dal podnět.

Přestože výbor v závěru svého zasedání svým hlasováním vyzval předsedu vlády Petra Nečase (ODS) ke Kalouskově odvolání, mnoho poslanců i z řad opozice se ho v souvislosti s vystoupením poslance Skokana zastalo.

Třeba sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna sice ministra financí v lásce příliš nemá, nicméně s tím, co ve sněmovně předvedl Skokan, nesouhlasí. „Pan Skokan se projevil jako podlý bazilišek. Byl jsem si odplivnout,“ řekl Foldyna ParlamentnímListům.cz

Ubožák a NEchlap Skokan

Kalouskův stranický kolega a člen bezpečnostního výboru Daniel Korte dokonce Skokana označil za trapného ubožáka a členka dolní parlamentní komory za ODS Jana Černochová ho nepovažuje za chlapa. „Co je poslanec Skokan za NEchlapa, když místo toho, aby si to přímo vyříkal s panem Kalouskem, čte na plénu sněmovny soukromý přepis jejich hovoru?“ podivovala se.

„Jestli kolegu Skokana vskutku takhle oslovoval jeho tehdejší koaliční kolega, měl to řešit bezprostředně, a to buď osobně, a nebo prostřednictvím nějakého arbitra a žádat minimálně o omluvu. A dále si myslím, že by se měl pan ministr Kalousek zamyslet, proč se geometrickou řadou rozšiřuje počet lidí, kteří mají pocit, že z jeho úst slyší slova a věty, o kterých se on sám domnívá, že je nikdy neřekl,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…