Kalousek to řekl: ODS by se neměla plést do výběru šéfa policie

06.01.2011 10:30

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se tak trochu zastal svého vládního kolegy – ministra vnitra Radka Johna z Věcí veřejných. Podle něj je totiž zcela jeho věcí, jak k jménu nového policejního prezidenta dojde. Nelíbí se tak Kalouskovi a potažmo TOP 09 kritika Johna ze strany ODS?

Kalousek to řekl: ODS by se neměla plést do výběru šéfa policie

„Respektuji právo ministra vnitra nominovat a navrhnout osobu policejního prezidenta. Metoda, jak se k tomu jménu dostane, je jenom jeho věcí. Jestli mu to bude vybírat deset expertů, nebo on sám, je jeho svaté právo. Já nemám výhrady k jeho metodě," řekl dnes Kalousek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Stejně tak má ale podle něj premiér konečné slovo. "Já se domnívám, že k pozici policejního prezidenta, stejně jako k pozici nejvyššího státního zástupce, by se měly strany chovat velmi zdrženlivě. Měly by to být osoby, o jejichž nestranickosti není pochyb," zmínil. 

Kalousek navíc zdůraznil, že v koaliční smlouvě stojí, že policejního prezidenta navrhuje a vybírá ministr vnitra a konečné slovo, tedy právo veta, pak má premiér. „Tato dohoda by se měla ctít," je přesvědčen.  

Strany jakoby zdůrazňují potřebu "svého člověka"

„Mne opět znepokojuje, že obě strany jakoby zdůrazňovaly potřebu mít tam takzvaného svého člověka. Já bych ale rád, aby to byl zástupce občanů České republiky," rýpnul si pak Kalousek jak do ODS, tak do VV.

„Předpokládám, že oba pánové (John i Nečas) budou umět své rozhodnutí odůvodnit skutečnými, nikoli zástupnými důvody," dodal  Kalousek.

Premiér Nečas totiž ve středečním pořadu České televize Události, komentáře zpochybnil výběrovou komisi, kterou v úterý představil ministr vnitra Radek John. Premiér teď ale označil komisi za paskvil a kočkopsa.

Více: Johnova kočkopsa nechci

„Aktivní ústavní činitelé, například v podobě poslanců, by v podobné komisi neměli být nebo by tam měli být ze všech demokratických politických stran ve sněmovně. Tady vznikl jakýsi kočkopes a výstup bude těžko akceptovatelný," řekl Nečas v České televizi.

ČSSD v komisi asi nebude

Nástupce Oldřicha Martinů by totiž podle Radka Johna měla vybrat desetičlenná komise. Měli by v ní zasednout i bývalí sociálnědemokratičtí ministři vnitra František Bublan a Martin Pecina. Ten už ale řekl, že za současné situace v komisi pracovat nebude.

„Pokud má premiér právo veta a už dopředu říká, že nebude respektovat výběr komise, tak to bude šaškárna a já se jí účastnit nebudu," řekl rozhlasu ráno Pecina.

O hodinu později pak opoziční ČSSD zveřejnila prohlášení, že nevyšle své zástupce do komise pro výběr nového policejního prezidenta vůbec. Podle úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky je totiž již účast sociálních demokratů v komisi ministra vnitra Radka Johna bezpředmětná, protože ji odmítl právě Nečas.

Sobotka: Chybí mi tam dohoda koalice

"Ukazuje se, že vznik komise nebyl dohodnut v rámci koalice a činnost a výsledky komise by se staly předmětem dalších dehonestujících koaličních sporů a tahanic," sdělil k tomu Sobotka.

Ministra vnitra Radek John se poté rozhodl, že své slovo k výběrovému řízení na funkci nového policejního prezidenta řekne až na brífinku, který svolal na 11.30 hodin. Čeká nás další rozkol koalice?

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…