Karolína Peake prozradila něco o politických obchodech. Premiérem podle ní je spíš Babiš

30.01.2014 16:16

Ať už bude rozhodnutí slovenského soudu ve věci údajné spolupráce šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s StB jakékoliv, nemůže to prý podle slov nového českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) novou vládu nijak vykolejit. Opozici to samozřejmě nepotěšilo, a tak se objevují nejen různá „ale“, i otázky nad tím, kdo je vlastně premiérem…

Karolína Peake prozradila něco o politických obchodech. Premiérem podle ní je spíš Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Znepokojených politiků je víc, mezi nimi například Karolína Peake (LIDEM). „Zjevně se jedná o výměnný obchod. Babišovi nevadí, že Sobotka zneužívá poslanecké náhrady, což je věc, za níž se v normálních zemích na vládní funkce rezignuje. A Sobotkovi za to zase tedy nevadí případně prokázaná spolupráce Babiše a StB. Vždyť už kvůli Babišovi schválili i speciální zákon, aby nemusel předkládat lustrační osvědčení! Je ale vlastně otázka, kdo je v této vládě vlastně premiérem. Mně osobně se zdá, že Andrej Babiš…“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Jmenováním této vlády byly porušeny platné zákony, říká Marek Benda

Částečné pochopení vyjádřil směrem k novému předsedovi vlády poslanec ODS Marek Benda. „Postoj pana Sobotky chápu, i když s ním nesouhlasím. Už včerejším (středečním) jmenováním byly totiž porušeny dosavadní platné zákony. Mnohem zásadnější pro mne ale bude výrok soudu ve vztahu k věrohodnosti pana Babiše. On nám všem letos a vloni (nikoli před 25 lety) něco tvrdil. Teď by se tedy mělo ukázat, zda skutečně říkal pravdu,“ reagoval Benda na dotaz naší redakce.

Připomeňme, že ministr financí a místopředseda vlády pro ekonomiku Andrej Babiš (ANO) je dnes v Bratislavě u soudu. Domáhá se tam dlouho očekávaného verdiktu, že je v archivních svazcích veden jako agent komunistické tajné policie neoprávněně.

„Nemyslím si, že jakékoliv rozhodnutí slovenského soudu ve věci pana Babiše může vládu vykolejit nebo může zabránit v tom, aby vláda splnila svůj program a prosadila změny, na kterých ten program postavila,“ uvedl v této souvislosti šéf vládního kabinetu Bohuslav Sobotka jako odpověď na dotaz médií. „Jsem přesvědčen o tom, že to je osobní rozhodnutí pana Babiše, a je to věc hnutí ANO," dodal ještě.

Babiš spolupráci s StB odmítá

Miliardář slovenského původu Andrej Babiš dlouhodobě popírá, že s StB vědomě spolupracoval. Dříve uvedl, že za komunismu coby pracovník Československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky Státní bezpečnosti. Odmítl ovšem, že byl jejím agentem. Přesto mu právě tento bod jeho životopisu nemohou někteří političtí oponenti odpustit. Do jaké míry by se však eventuální verdikt odrazil na čerstvě vzniklé vládě, je samozřejmě otázkou.

„To, že se verdikt soudu ohledně spolupráce s StB této vlády asi nedotkne, předpokládám. Ovšem takové vlády, která nerezignovala na základní morální kritéria, by se to dotknout mělo,“ myslí si například také Petr Gazdík (TOP 09/STAN).

Reakce Sobotky mě nepřekvapila, přiznala Černochová. Zarazili ji však lidovci

Znepokojení vyjádřila ale i Jana Černochová z ODS. „Reakce pana Sobotky mě až tak nepřekvapila, protože své sympatie vůči nomenklaturním kádrům dává najevo dlouhodobě. Co mě však zaráží, je mlčení lidovců, od kterých bych očekávala, i díky osobnosti pana Hermana, že mají dostatek úcty například k politickým vězňům, aby slovům pana Sobotky řekli jasné NE,“ sdělila k dané záležitosti ParlamentnímListům.cz.

A také její spolustraník, Přemysl Sobotka, je jednáním nového předsedy vlády zaskočený. „Je to pro mne dost neuvěřitelná zpráva, pokud soud rozhodne, že Babiš aktivně spolupracoval a premiérovi by to nevadilo. Tím by legalizoval nevinu estébáků, což je dokonce v rozporu se zákonem," poukázal na možný aspekt celé věci místopředseda Senátu.

Pro Česko nic dobrého, míní Bursík...

Rozladění neskývají ale ani členové jiných politických stran. "Premiérův postoj mě nepřekvapuje," přiznal šéf strany LES Martin Bursík. A dodal: "Byl totiž připraven udělat po volbách koalici s komunisty, nebude mu tedy vadit asi ani agent StB ve vládě, rozhodne-li tak soud. Máme premiéra, který relativizuje zločiny minulosti, který relativizuje dobro a zlo. Máme premiéra, který není principiální, ale totalitně pragmatický. Nic dobrého pro Česko," uzavřel své vyjádření pro ParlamentníListy.cz Bursík.

Kateřina Klasnová (VV) rovnou přiznala, že s premiérem nemůže v žádném případě souhlasit. "Češi se sice zdaleka s komunistickou minulostí nevyrovnali, to ale neznamená, že bychom měli tolerovat estébáka přímo ve vládě. Stačí nám ti, co sedí ve sněmovně. Pokud soud prokáže, že pan Babiš byl agentem Burešem, měl by okamžitě opustit veškeré vládní funkce," uvedla.

Závěrem je třeba dodat, že slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) archivní svazky, které poukazují na údajnou spolupráci Andreje Babiše s StB, považuje za hodnověrné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…