Kauza OKD zlomí Sobotkovi krk, udeřil znovu Paroubek. A přidal tento dokument

22.04.2014 19:04

Jiří Paroubek (LEV 21) se čílí nad tím, že se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nechce rozpomenout na právní analýzu k prodeji dolů OKD a bytů OKD Zdeňku Bakalovi, která se před pěti lety zrodila v právní kanceláři Veverka & Marvanová. „Když ta analýza vznikla, tak za mnou Sobotka přilétnul, neboť si myslel, že jsem si ji objednal proti němu,“ připomíná Paroubek krátkou paměť nynějšího předsedy vlády.

Kauza OKD zlomí Sobotkovi krk, udeřil znovu Paroubek. A přidal tento dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Zajímavá slovní bitva se strhla mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a někdejším předsedou vlády Jiřím Paroubkem (LEV 21) kolem společnosti OKD a bytů OKD. Zatímco Sobotka poukazuje na to, že je před volbami a Paroubek, který se o okolnostech prodeje OKD Zdeňkovi Bakalovi rozhovořil pro časopis Týden, se snaží podle něj jen zviditelnit, tak naopak Paroubek poodkrývá dosud skrytá fakta kolem samotné smlouvy státu a OKD.

„Přes Sobotku z ČSSD utekla informace ohledně smlouvy OKD k jejich vlastníkovi Zdeňku Bakalovi... No a pan Bakala pak investoval desítky milionů, abych se českým premiérem nestal," zmínil totiž Paroubek v rozhovoru pro Týden. Prý si minimálně od roku 2009 uvědomoval, že smlouva se společností OKD o privatizaci dolů a jejího bytového fondu z roku 2004 není vzorem dokonalosti a ani výhodnosti pro stát.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„To vím už někdy od podzimu 2009, kdy jsem si ji nechal analyzovat, protože tehdy jsme začali atakovat Zdeňka Bakalu kvůli 44 tisícům bytů OKD. Nechal jsem si tu smlouvu analyzovat od Hany Marvanové. A musím říct, že jsem byl šokován. Proto jsem si členy politického grémia ČSSD včetně Bohuslava Sobotky zavázal, že už celou věc nemáme komunikovat tak silně, ale musíme se zavázat mezi sebou, že pokud ČSSD vyhraje ve volbách a sestavíme vládu, tak tu věc po volbách napraví," uvedl navíc pro Týden Paroubek, podle něhož podrobnosti o smlouvě znal i právník Radek Pokorný, jenž prý má na Bohuslava Sobotku nesporně vliv a zároveň má i nitky na samotného Bakalu.

Jenže současný premiér a dřívější Paroubkův spojenec Bohuslav Sobotka je k těmto slovům velmi rezervovaný.

„Jiří Paroubek už dnes sleduje své vlastní politické cíle a tomu přizpůsobuje i svou interpretaci minulosti,“ uvedl pro server iDnes.cz Sobotka.

Sobotka: Vždyť kandiduje, proto bych jeho výroky nekomentoval

„Kandiduje v evropských volbách, snaží se zviditelnit a já k tomu nebudu přispívat tím, že bych jeho výroky komentoval," dodal pro iDnes.cz Sobotka s tím, že se k podstatě Paroubkova obvinění, že přes něj utekly informace k Bakalovi, vyjadřovat nebude.

Jenže tomu všemu se právě Paroubek poněkud ironicky směje.

„Premiér Bohuslav Sobotka se tomu samozřejmě chce meritorně vyhnout, nemá zájem o tom vůbec debatovat a převádí to do osobní roviny,“ reagoval na Sobotkovu „kličkovanou“ pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

„Byl to vskutku podle mne Bohuslav Sobotka, kdo to vše řekl – anebo nechal jinak uniknout – směrem ke svému osobnímu příteli Radkovi Pokornému, který je dvorním právníkem pana Bakaly. Takže pan Sobotka si může říkat, co chce, prostě takto to bylo a má to svou logiku, neboť pan Bakala věnoval desítky milionů korun na to, abych se nestal premiérem. On se dokonce dva roky poté chlubil v MF Dnes ve velkém rozhovoru, že tomu dokázal zabránit!“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Paroubek se zdůrazněním, že 44 tisíc bytů OKD nebylo nikdy prodáno lidem, kteří v nich bydlí, a jde přitom o „porci“, protože prý na Ostravsku se povídá, že tyto byty mají hodnotu až zhruba 35 miliard korun.

„To ale není pouze věc pana Bakaly, ale je to i věcí Miroslava Kalouska, Petra Nečase a Radka Johna, no a také Bohuslava Sobotky – to je jejich odpovědnost, všichni si hráli do ruky! A jestli vědomě, nebo nevědomě, to je otázkou. Každý ale zajisté sledoval své cíle: Pan Pokorný sledoval jako ´medvědář´ Sobotky své cíle a samozřejmě předáci pravicových stran a i Bakala měli také své cíle,“ upřesnil Paroubek.

Sobotka za mnou tehdy přilétnul...

O čem ale přesně analýza právní kanceláře Hany Marvanové hovoří, tak to Paroubek ParlamentnímListům.cz neprozradil.

„Analýzu paní Marvanové jsem zveřejnil před volbami na webu VašeVěc.cz, kde je tak dostupná již od října loňského roku. Já si ale na podrobnosti kolem této analýzy už nevzpomínám, je to přece jenom půl roku od té doby. Samozřejmě ale, že v té době za mnou pan Sobotka přilétnul, když ta analýza vznikla, neboť si myslel, že jsem si ji objednal proti němu. On si na některé věci prostě nechce vzpomenout, ale musí přece vědět, že mu celá kauza OKD dřív nebo později zlomí krk,“ zmínil k tomu namísto toho Paroubek.

Neupřesnil ani fakt, které členy politického grémia ČSSD včetně Bohuslava Sobotky si kdysi zavázal mlčením o OKD.

„Je potřeba se podívat, kdo byl tehdy místopředsedou strany a tak dále. Vím ale, že členem politického grémia byl tehdy nepochybně pan Sobotka,“ odvětil k tomu trochu vyhýbavě Paroubek.

„Víte, oni se k tomu nebudou chtít znát ani jeden, ani druhý a ani pátý. Ta smlouva je ale vskutku špatně udělaná, všichni to víme, že je špatně udělaná, a všichni také víme, že odpovědnost má za to především pan Sobotka jako někdejší ministr financí. Vždyť za tu smlouvu politicky odpovídal! A já to budu lidem teď před volbami připomínat,“ dodal nakonec pro ParlamentníListy.cz Paroubek k celé věci.

Připomeňme, že bývalý předseda vlády a také bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek nyní vede stranu LEV 21 a je lídrem její kandidátky pro volby do Evropského parlamentu. Z čela ČSSD odešel po volbách do Poslanecké sněmovny před čtyřmi lety, kdy sociální demokraté získali méně hlasů, než předpokládali. Poté si založil vlastní stranu LEV 21, ale v jakýchkoliv volbách prozatím neuspěl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…